„Mulțumesc și felicit totodată pe reprezentanții Jandarmeriei Reghin pentru promptitudinea si profesionalismul cu care au răspuns solicitării mele de a veni în sprijinul nostru deoarece am fost sunat că în localitatea Jabenița este un urs în intravilan, respectiv în grădina unei gospodării. Împreună cu viceprimarul am ajuns la respectiva gospodărie, ulterior ajungând și jandarmii”, a spus primarul Chirilă.

Potrivit acestuia, ursul a revenit sărind din grădină peste gard și, sub privirile lor, a atacat un consătean care se afla în drum la circa 25 de metri.

„Doar datorită nouă a scăpat ca prin minune nevătămat. Ursul ridicat asupra lui în două picioare l-a lovit doar peste mână fără să-i provoace răni, apoi ca urmare a focului de armă a rupt gardul intrând pe o altă proprietate direct pe scări la ușă, apoi la geam”, a mai scris acesta.

Primarul localității a publicat și câteva fotografii unde se văd urmele lăsate de urs în gospodărie, înainte ca animalul să rupă gardul și să meargă în câmp.

Ilie Tătar Chirilă a mai menționat că la raportul de eveniment întocmit conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2021 au fost prezenți reprezentanți ai fondului de vânătoare, ai Gărzii Forestiere, ai Poliției și un medic veterinar.

„Vom monitoriza în continuare zona deoarece nivelul de risc evaluat este mare, dacă exemplarul de urs revine în zonă, în calitate de primar, respectiv conducător al echipei de intervenție, voi lua decizia cea mai bună pentru a proteja oamenii”, a precizat Ilie Tătar Chirilă.

Guvernul României a adoptat în şedinţa din 21 iulie o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Metodele de intervenție asupra urșilor sunt:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare și relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News