2023 a debutat cu o creștere abruptă a cazurilor de gripă în paralel cu dispariția din farmacii a antiviralului pentru această infecție respiratorie specifică sezonului rece. Ministrul Alexandru Rafila a declarat pe 5 ianuarie stare de alertă epidemiologică și a dat asigurări populației că cele peste 4 milioane de pastile de antiviral pentru gripă, Tamiflu și celelalte două produse similare, Ebilfumin sau Segosana, vor reapărea în farmacii.

„Situația se va normaliza. Cererea a explodat exact în timpul zilelor de vacanță, când depozitele nu au mai lucrat”, a explicat pentru Libertatea criza de medicamente Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România. 

„Avem Tamiflu”

După 10 zile de la aceste evenimente, reporterii Libertatea au verificat pe teren dacă situația s-a schimbat. „Nu avem Tamiflu, dar avem Ebilfumin și Segosana”, a răspuns un farmacist Catena din București. „Tamiflu a fost cu precădere redirecționat către spitale, dar oferim produsele similare, care au aceeași substanță activă, oseltamivir”.

La o farmacie din alt lanț, Dona, situația era inversă. „Avem Tamiflu”, a spus angajatul. În majoritatea cazurilor, farmaciile pot oferi cel puțin un antiviral pentru gripă.

Medicamentul poate fi comandat acum inclusiv online, dar la fel ca și în farmacii, numai pe bază de rețetă.

Dr. Alexiu: „Nu este un leac minune, dar te poate repune pe picioare după prima doză”

Pentru gripa de tip A, tulpina de virus care circulă cu preponderență în acest sezon, există un tratament eficient. Important este însă ca antiviralul să fie administrat în fazele de debut ale bolii. Tamiflu este un antiviral cu tradiție, dar au apărut de curând și alte produse similare. Libertatea a stat de vorbă cu doctorul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru a explica exact când, cine și cum trebuie administrat acest medicament.

Dr. Sandra Alexiu

Libertatea: Doamnă doctor, lumea aleargă prin farmacii după Tamiflu!
Dr. Sandra Alexiu: Da, populația a aflat de acest antiviral și vrea să-l ia după primul strănut. Ceea ce nu e întotdeauna în regulă.

– Cui îi este recomandat antiviralul pentru gripă?
– Acest tratament este eficient dacă este luat cât mai repede, de la debutul bolii. Dar eu nu-l recomand decât persoanelor vulnerabile, celor care se află într-una din categoriile de risc. Persoanele în vârstă și celor cu afecțiuni cronice. Restul pot trece prin boală fără să se expună vreunui pericol. De asemenea, îl recomant ca măsură de prevenție persoanelor cu risc care au intrat în contact cu o persoană gripată.

– Și când trebuie administrat?
– După ce diagnosticul este confirmat printr-un test, dar ca să nu se piardă prea mult timp, este suficient și un diagnostic clinic. Ideal este ca antiviralul să fie administrat în 1-2 zile de la debutul simptomelor pentru ca tratamentul să fie eficient, deoarece acest medicament împiedică propagarea virusului în organism, oprește ca virusul să pătrundă în celule.

– Și cât de eficient este acest antiviral? 
– Nu este un leac minune! Efectul este surprinzător de rapid, dar este pe simptome. Pacienții mi-au spus că au început să se simtă bine chiar după prima doză, iar după a doua pastilă erau ca și vindecați. Acest medicament te poate ridica din pat repede. Dar asta nu înseamnă că a dispărut boala din organism. De aceea, persoanele vulnerabile trebuie să fie monitorizate în continuare. Ele pot dezvolta forma gravă a bolii, pot face coinfecții, cum este pneumonia, în timpul tratamentului.

– Și cum trebuie administrat acest medicament?
– Cutia are zece capsule. Există varianta pentru copii, de 30 de miligrame şi este varianta de adulţi, de 75 de miligrame. Cutia reprezintă un tratament complet. Două pastile pe zi, la interval de 12 ore. Mai este şi varianta de tratament pentru contacţi direcţi, care prezintă risc, trebuie să ia jumătate din doză, adică o pastilă la 24 de ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News