INTERVIU | Alin Teodorescu (IMAS): „Mandatul lui Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”
Nicușor Dan. Foto: Hepta
  • În același interviu, Teodorescu are cuvinte grele la adresa actualului PSD și estimează că liberalii vor câștiga cu 10 procente diferență alegerile parlamentare. Fondatorul IMAS nu-l iartă nici pe președintele Klaus Iohannis, despre care spune că are un mandat inert și că acesta nu poate fi un motor electoral pentru PNL, deși încearcă.

Libertatea: Cum vi s-a părut această campanie electorală?
Alin Teodorescu: Nu a existat nimic special în ea. De trei-patru ani în campaniile electorale nu mai au nicio importanță programele, viziunea, ce vor să facă candidații. Nu contează decât banii de campanie. Campaniile sunt în mare măsură făcute de specialiști în comunicare care nu au nicio legătură cu publicul. Nu are nicio importanță dacă ai făcut sau nu jumătate de pod. Ce contează este dacă te-au preluat două-trei televiziuni ca să pară că ai făcut.

Există un atașament față de partidele politice similar cu atașamentul față de echipele de fotbal

– Păi și atunci de ce să vină lumea la vot duminică?
– Lumea vine la vot pentru că există un atașament față de partidele politice similar cu atașamentul față de echipele de fotbal. Oamenii “fac politică” o dată la patru ani pentru că vor să voteze echipa favorită. Asta e explicația pentru care oamenii votează corupți, penali, dar și cinstiți și harnici – fac parte din echipa potrivită. Citește două cărți despre tifosi (suporteri fideli, n.red.) din Italia și vei înțelege cum funcționează alegătorii fideli. România este într-o perioadă de scădere a prezenței la vot. S-a întâmplat și în Vest în anii 60, atunci când cei de acolo s-au gândit să-i oblige pe alegători să voteze. Obligarea nu a funcționat. Scăderea participării la vot este cauzată de ruperea legăturilor dintre ales și alegător – alegătorul nu cere socoteală între scrutinuri alesului, iar alesul nu se simte dator să dea socoteală, el consideră că a fost ales datorită meritelor trecute.

Pană de curent și haos în toată Spania și Portugalia. Pasagerii sunt evacuați de la metrou și din trenuri, spitalele au activat planul de urgență – Livetext
Recomandări
Pană de curent și haos în toată Spania și Portugalia. Pasagerii sunt evacuați de la metrou și din trenuri, spitalele au activat planul de urgență – Livetext

De fapt, când candidezi, ești ales să faci o treabă în viitor. De fapt, ești ales ca să fii slujbaș, nu șef, lider, naș, părinte, tătuc. Se apropie momentul când mare parte din public va înțelege aceste lucruri.

Alin Teodorescu:

– Politicienii cum vi s-au părut?
– Politicienii de azi fac aceeași greșeală ca politicienii din sistemul sovietic din anii 80, au apăsat pedala propagandei, în condițiile în care publicul e oricum dezamăgit de politică. Ca și în sistemul concentraționar, toată presa e plătită de guvern. Până acum partidele făceau o selecție în mass-media, acum toată presa este plătită, cu puține excepții.

Am avut perioada în care politicienii încercau să plătească electoratul, să-l cumpere, cu pungi cu alimente, cu găleți, cu ulei și zahăr. Acum suntem în perioada în care politicienii nu mai vor să-l cumpere, vor să-l prostească, cu bugete enorme de publicitate.

Merge de două ori, a treia oară nu. Chiar și în cazul Adrian Năstase, publicitatea nu a funcționat, nici măcar cea negativă, precum cea care i s-a făcut lui Băsescu. Efectul a fost invers, acela de mobilizare a electoratului acestuia.

– E un fenomen larg răspândit.
– Da, și nu doar Guvernul, ci și primăriile bagă bani în publicitate. Primăria Capitalei, primăriile de sector, cele din țară, de exemplu toți bagă bani… Zeci de milioane de euro.

Conclavul, unul dintre cele mai secrete procese electorale din lume, decide noul papă. 135 de cardinali sunt eligibili să fie aleși
Recomandări
Conclavul, unul dintre cele mai secrete procese electorale din lume, decide noul papă. 135 de cardinali sunt eligibili să fie aleși

– Și atunci, revin cu întrebarea, cum poate un politician, spre exemplu, să facă publicitate la un spital care nu există și să-l prezinte ca existând? Mă refer la exemplul cunoscut al primarului de la sectorul 1, Dan Tudorache?
– Crede că poate prosti publicul, v-am spus. Publicul acceptă de 2-3 ori să-l înșeli, să-l minți, dar apoi te trântește. Pentru el, pentru primar, pentru plătitorul din fonduri publice, în cazul ăsta pentru Tudorache, este o mare realizare că el a transmis că a făcut ceva, chiar dacă nu a făcut nimic.

“Mandatul lui Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”

– Haideți să vorbim concret despre cursa electorală din București. Cine credeți că va câștiga Primăria Capitalei?
– În București, cursa politică e foarte asemănătoare cu cea din perioada 2000, competiția dintre Sorin Oprescu și Traian Băsescu. Și spun asta pentru că publicul e indecis, avem circa 200.000 de votanți pentru Gabriela Firea, 200.000 de votanți pentru Nicușor Dan. Ceilalți competitori nu contează. Nici măcar Traian Băsescu, s-ar putea însă să-și fi tras un pic partidul, dar atât. Mandatul lui Firea e jenant, există un grad mare de insatisfacție față de activitatea primarului în exercițiu. Am mai văzut acest grad înalt de insatisfacție față de mandatul de primar în timpul lui Sorin Oprescu.

Moldoveanul Oleg Babii și rețeaua de firme din România care alimentează cu valută regimul de la Tiraspol. Cine sunt partenerii români
Recomandări
Moldoveanul Oleg Babii și rețeaua de firme din România care alimentează cu valută regimul de la Tiraspol. Cine sunt partenerii români
INTERVIU | Alin Teodorescu (IMAS): „Mandatul lui Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”
Gabriela Firea. Foto: Hepta

Dar totul depinde de prezența la vot. Dacă e mare, 50-52%, Nicușor Dan câștigă. Dacă oamenii vin într-o procent mai mic, se joacă. Mă uit în sondaje și orice se poate întâmpla.

– Credeți că va fi afectată prezența la vot de teama de COVID?
– Nu cred că are vreo importanță. Mai important este că mulți oameni sunt departe de domiciliu în luna septembrie – culeg viile, merg la țară. Cum campania aceasta nu a avut deloc dramatism, dezbatere, lupte, nu mă aștept la o prezență mare. Dar se poate întâmpla orice….

“Cred că PSD câștigă 3 primării de sector”

– Ce credeți că se va întâmpla primăriile de sector?
– Cred că sectorul 1 va fi câștigat de PSD, de Dan Tudorache, la sectorul 2, se pare că fostul liberal Cristian Popescu, prietenul lui Sebastian Ghiță, care a trecut la PSD, va câștiga. Nu știu la sectorul 3. La sectoarele 4 și 5, cred că vor câștiga liberalii.

INTERVIU | Alin Teodorescu (IMAS): „Mandatul lui Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”
Dan Tudorache. Foto: Agerpres

La sectorul 5, Vanghelie și Piedone nu au nicio șansă, de altfel, nici nu știu ce caută să candideze Piedone în sectorul 5. În general, foștii primari care dintr-un motiv sau altul au fost agățați de DNA nu mai au nicio șansă. Le-a trecut vremea.

– Și la alte sectoare?
– La sectorul 6, cred că va câștiga pesedistul Mutu. Dar luați aceste estimări ca niște pronosticuri personale, nu s-au mai făcut cercetări serioase la sectoare de prin august.

– Și pe țară, cum vor arăta voturile?
– Pe țară, cred că lucrurile se vor împărți: cam 1.000 de primării PSD, cam 1.000 de primării PNL, 1.000 – restul – USR, UDMR, Pro România și ce mai e. Cam astea sunt bazele. La Iași cred că va câștiga Chirică, (Mihai Chirică, trecut de la PSD la PNL, n.red.), la Craiova, cred că Olguța Vasilescu are șanse mari, nu ar fi o surpriză, la Timișoara înțeleg că se joacă, e pe muchie (între liberalul Nicolae Robu și candidatul USR-PLUS, Dominic Fritz, n.red.), la Cluj câștigă Emil Boc, la Sibiu, câștigă primărița actuală (Astrid Fodor, reprezentanta Forumului German, n.red.). Nu știu, nu am date despre Brașov, Constanța, Ploiești…

La parlamentare, PNL ar putea lua cam 10% în fața PSD

– Ce se va întâmpla la alegerile parlamentare? Cine câștigă, cine pierde?
– PNL își consolidează poziția la o diferență de aproape 10%, dar aceasta poate fi majorată sau scăzută. Mă gândesc la 33-34% pentru PNL, la un 26-27% pentru PSD. USR-PLUS poate sta la 15% în sondaje, dar nu știu dacă vor reuși să-și mențină și la urne procentele, pentru că structurile lor nu această abilitate de a mobiliza alegătorii. Aceeași poveste și cu Pro România, au 10-11 procente în sondaje, vor face 5-6% la urne.

La PSD, o treime dintre aleși sunt semianalfabeți, PNL și UDMR stau ceva mai bine

– Apropo de procentele pe care i le dați PSD. Ce se întâmplă cu acest partid, a fost congres recent acolo?
– După Mircea Geoană, PSD a devenit o federație de clici. Acolo nu mai există criterii de selecție a cadrelor, un sistem de valori. Ne-am trezit cu un partid în care o treime dintre parlamentari sunt analfabeți funcționali, masă de manevră pentru conducerea partidului, un partid care, în termeni reali, nu mai are structuri de conducere internă funcționale, nu mai există congres, cu oameni care ajung să redacteze și să susțină orice la cererea șefilor. Spre exemplu OUG 13, care nu a fost doar o ordonanță antiromânească, antinațională, ca să folosesc cuvinte mari, ci a reprezentat un atac la adresa unei puteri a statului de drept oricum slăbite: cea judecătorească.

Așa au ieșit la suprafață exemplare unice în istoria politicii românești, acea tripletă de genii ale mediocrității, produse ale universităților private: Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea.

– Dar…
– După dispariția lui Darius Vâlcov și a lui Liviu Dragnea, PSD nu este în stare să facă un program economic pentru România. Și este foarte important să îl ai. La criza economică din 2009, au existat două tipuri de răspunsuri: modelul european, pe care l-au preluat Băsescu și Boc – tăiat salarii, impozitat pensii, redus personalul din administrație, reduse investițiile de stat. Efectul a fost că am avut cea mai mare cădere de activitate economică din Europa. Și pachetul american – în care statul se împrumută enorm și pompează bani în bănci ca să mențină standardul de viață al populației. Pentru ambele modele există argumente istorice.

Liviu Dragnea, de fapt, tânărul economist Cristian Socol, a făcut un program economic foarte bine adaptat perioadei recente, pe model american, contrar opțiunii Băsescu-Boc.

– Mai exact ce program, vă rugăm?
– S-au împrumutat, dar nu au trimis bani în bănci, pentru că nu sunt supuse guvernului, iar populația României este foarte puțin bancabilă. Guvernul s-a împrumutat enorm ca să mărească salariile și pensiile de stat. Injecția de numerar în salarii și pensii a dus la o creștere economică fără precedent a veniturilor bugetarilor, care s-a reflectat în creșterea economică generală și, în același timp, a presat pe sistemul privat ca să mărească și el veniturile. Ca să câștige următoarele alegeri, PSD trebuie să continue pe aceeași matrice, pe același mesaj. Dar dacă te uiți la ce program au, nu vezi nimic!

Pentru parlamentare, PSD va apela din nou la “profesioniști în comunicare”, care vor face o campanie de imagine și nimic mai mult… Iar criza datoriilor țărilor avansate se apropie…

Iohannis își închipuie că poate fi agent electoral pentru PNL. Nu e. A avut șansă la alegeri

– Klaus Iohannis, cum vi se pare al doilea mandat al domniei sale, iese în conferințe de presă în fiecare săptămână mai nou?
– Domnul Klaus Iohannis are un mandat inert, a ajuns să se considere agent electoral al PNL, ar trebui să știe că nu este deloc asta, a avut șansă la primul mandat când a fost ales pentru că oamenii nu l-au vrut pe Victor Ponta, la al doilea mandat, la fel, i-a fost livrată ca adversar Viorica Dăncilă ca să câștige. Livrată de unii din PSD.

INTERVIU | Alin Teodorescu (IMAS): „Mandatul lui Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Hepta

Rareș Bogdan? “Ca politician, cred că se plictisește”

– Vedeți deja un posibil succesor peste patru ani sau e prea devreme?
– Sper să apară figuri noi. Sper. Noi și bune.

– Rareș Bogdan, spre exemplu, pentru că s-a mai discutat despre asta?
– Sper că nu. Era mult mai bun ca jurnalist. De fapt nu ca jurnalist, era mai bun ca om-spectacol de media. Ca politician, cred că se plictisește.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Unica.ro
Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Cum arată soția lui Sebastian Burduja. Stă departe de lumina reflectoarelor, dar acum au apărut mai multe poze cu ea. Ce atrage imediat atenția
Viva.ro
Cum arată soția lui Sebastian Burduja. Stă departe de lumina reflectoarelor, dar acum au apărut mai multe poze cu ea. Ce atrage imediat atenția
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Libertateapentrufemei.ro
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Mișcările militare rusești care au pus Europa pe jar: Kremlinul își extinde bazele. Avertismentul experților
Adevarul.ro
Mișcările militare rusești care au pus Europa pe jar: Kremlinul își extinde bazele. Avertismentul experților
Gerard Piqué și Clara Chia Marti s-au DESPĂRȚIT! Care e motivul pentru care și-au spus „Adio” după trei ani de relație
Elle.ro
Gerard Piqué și Clara Chia Marti s-au DESPĂRȚIT! Care e motivul pentru care și-au spus „Adio” după trei ani de relație
Mihaela Tatu, anunț surpriză, după ce a fost înlocuită de Mirela Vaida la Antena 1. Vedeta se întoarce pe micile ecrane, dar într-o postură cu totul nouă, cum nu am mai văzut-o până acum. „Am acceptat!”
Unica.ro
Mihaela Tatu, anunț surpriză, după ce a fost înlocuită de Mirela Vaida la Antena 1. Vedeta se întoarce pe micile ecrane, dar într-o postură cu totul nouă, cum nu am mai văzut-o până acum. „Am acceptat!”
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Observatornews.ro
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Horoscop 29 aprilie 2025. Peștii au șansa de a vedea mai departe decât ziua de mâine și de a înțelege că viitorul se construiește acum
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2025. Peștii au șansa de a vedea mai departe decât ziua de mâine și de a înțelege că viitorul se construiește acum

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI