Un exemplu de solidaritate europeană a fost și trimiterea mai multor medici și asistenți medicali români în Italia, unul dintre statele cele mai afectate de pandemie.

Ambasadorul spune că și în Franța sunt aproape 10.000 de medici, asistenți medicali și infirmieri care îngrijesc pacienți și salvează zilnic vieți. Medicii români din Franța reprezintă cea mai mare comunitate profesională străină.

Franța este a treia cea mai afectată țară din Europa de epidemia de coronavirus. Numărul celor infectați a depășit joi 117.000 și peste 12.000 de pacienți cu COVID-19 au decedat. Printre cei decedați sunt și 7 români.

Dintre cei 16 români din Franța care au fost confirmați cu coronavirus, șapte sunt de la Ambasada României în Franța.

Ambasadorul Luca Niculescu spune, în interviul pentru Libertatea, că în Franța, ca să ajungi să fii testat pentru coronavirus, trebuie să fii în stare gravă.

Luca Niculescu vorbește și despre fratele lui infectat cu coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, unde este asistent medical.

Ambasadorul le transmite românilor din Franța să rămână în continuare în izolare și să se gândească că, stând în casă, la fiecare opt minute este o persoană care nu se îmbolnăvește și nu ajunge la spital, o persoană căreia îi este salvată viața.

Cât a costat nesimțirea lui Iohannis
Recomandări
Cât a costat nesimțirea lui Iohannis

Starea românilor cu coronavirus de la ambasadă este bună

– La ambasadă, câți români sunt acum confirmați cu coronavirus?
– Sunt șapte angajați care au fost testați pozitiv în urma unei serii de testări. E foarte greu în Franța să obții o testare, pentru că, în general sunt testați doar cei care ajung la spital și personalul medical, iar cei care ajung la spital sunt, în general, în stare foarte gravă sau în stare destul de gravă. Ca să ajungi la spital, trebuie să fii trimis de un medic, după ce ai sunat la ambulanță și, ca să decidă să te ducă la spital, situația ta trebuie să fie destul de complicată. Ceea ce, din fericire, nu este cazul cu angajații Ambasadei României.

Starea lor este din ce în ce mai bună, unii dintre ei au trecut și de convalescență. Evident că sunt în izolare până la expirarea termenului, deci unii dintre ei vor mai sta câteva zile și, după aceea, încet-încet, ne vom relua activitatea normală. Noi continuăm activitatea, dar este restrânsă. Mulți dintre noi lucrăm de acasă, dar sper ca în scurt timp să ne începem activitatea, pentru că starea sănătății lor se ameliorează în fiecare zi.

În Franța, sunt și români care au intrat în șomaj

– Ce informații aveți despre românii care lucrează în Franța, și-au pierdut locurile de muncă sau se încadrează în acest risc?
De la începutul crizei, noi am creat la ambasadă două linii telefonice speciale și o adresă de email. Îi rugăm pe cei care au probleme să nu ezite să ne sune, răspundem zi și noapte la aceste apeluri.

Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu
Recomandări
Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu

La început, primeam foarte multe apeluri, au fost și câte 1.000 de apeluri și mesaje pe zi. Acum, acest număr s-a redus. Am avut mai multe tipuri de cazuri. Au fost cei care voiau să se întoarcă acasă imediat după ce a început criza, unii care erau turiști, alții care lucrau aici.

Au fost muncitori care au intrat în șomaj, au fost oameni care se temeau că își vor pierde locul de muncă, au fost studenți care voiam să știe ce se întâmplă cu studiile lor. Noi am tratat fiecare caz, am vorbit cu fiecare și avem discuții aproape zilnic cu Ministerul Muncii din Franța, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul de Externe, cu cel al Fondurilor Europene și vreau să le mulțumesc pentru rapiditatea cu care primim răspunsuri.

Suntem foarte atenți ca drepturile românilor să nu fie încălcate, ca salariații români să fie tratați ca salariații francezi atunci când e vorba de condițiile de muncă și când au același tip de contract precum francezii. Avem doi atașați de muncă ai ambasadei care discută mereu cu firmele, pentru a se asigura că drepturile cetățenilor români sunt respectate.

Au fost cazuri în care ni s-a semnalat că drepturile nu erau foarte bine respectate, mai ales în primele zile, la începutul crizei, când nu se știa exact cum va reacționa statul francez. Am vorbit imediat cu angajatorii și am făcut o serie de ghiduri, pe care le-am pus pe site, pe Facebook, cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente pe care le primim, cum ar fi drepturile lucrătorilor, drepturile chiriașilor, drepturile pe sectoare specifice, cum sunt cei care lucrează în construcții, informații pentru cei care tranzitează Franța. Îi invit pe cei care au întrebări să se uite mai întâi pe aceste ghiduri și după aceea să sune la numerele de telefon pe care le-am afișat.

Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe
Recomandări
Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe

– Care este starea fratelui dumneavoastră, asistent medical la Spitalul ”Victor Babeș” din București, confirmat cu coronavirus?
– Este bine acum, am vorbit și în dimineața aceasta cu el. El și colegii lui lucrează la ”Victor Babeș” într-unul dintre pavilioanele de linia întâi. Ei sunt din prima zi acolo, luptă cu virusul și sunt mai mulți care au fost testați pozitiv. Asta se întâmplă în orice spital din lume în care există unități specializate pentru coronavirus. Cunosc și în Franța mulți medici, asistenți care au fost testați pozitiv.

Este bine, este internat în pavilionul de care se ocupa până acum ca asistent, este împreună cu o parte dintre colegii lui și dorința lui este să se termine cât mai repede această boală, pentru a putea să revină și să se ocupe de pacienți.

Să nu mergem în România de Paște dacă nu e obligatoriu

Ce le spuneți românilor din România, celor din Franța?
Românilor din Franța, aș vrea să le mulțumesc, unora dintre ei, în mod special. În primul rând, mă gândesc la cei aproape 10.000 de medici, de asistente, de infirmiere din România care lucrează aici, care salvează vieți în fiecare zi în Franța.

Cunosc personal medical din România care este aici în Franța. Știu în ce condiții lucrează unii dintre ei, cât de complicată este perioada pentru toți, pentru că ei sunt în prima linie.

Dar nu sunt numai ei, mă gândesc și la oamenii care lucrează în supermarketuri. Avem o casieră din România la magazinul de alături, o cheamă Mihaela, la farmacia de alături este o altă doamnă din România și care vine de mai mulți ani, o cheamă Loredana.

Mai sunt cei care lucreză pe șantiere, cei care lucrează în serviciile de salubritate, sunt toți acești români care fac ca Franța să funcționeze în continuare, astfel ca noi să putem să stăm în casă.

Vreau să le mai mulțumesc celor din comunitatea de români de aici, cu care ne întrajutorăm.

Pentru românii din Franța, mesajul, este de a ține cont de recomandările autorităților, atât cele franceze, cât și cele române. Evitarea deplasărilor este prima dintre ele, cu excepția cazurilor în care deplasarea este indispensabilă.

Să stăm în casă, să rămânem aici, să nu mergem în țară dacă nu e obligatoriu, după cum spunea și președintele Klaus Iohannis.

Într-un articol care se făcea un calcul: stând în casă în Franța, așa cum facem acum, salvăm o viață la fiecare 8 minute.

Pentru că noi stăm în casă, la fiecare 8 minute există o persoană care nu se îmbolnăvește, care nu ajunge la spital, care nu trece prin suferințele groaznice ale reanimării și care nu își pierde viața. Cred că este important să ne gândim la asta atunci când vrem să ieșim din casă.

Acum vine Paștele catolic, peste o săptămână, și cel ortodox. Sigur că e greu, nu sunt mereu condițiile potrivite pentru a sta în casă, dar situația însăși nu e normală. Este o situație excepțională.

Președintele Franței a spus de mai multe ori într-un discurs acum câteva zile: ”Suntem în război”. Să ne gândim că prin ceea ce facem acum, când stăm în casă, salvăm vieți.

– Ce învățăm din această criză? Ce va urma după ce trece?
– Franța, din câte văd, este forte mobilizată, zi de zi, pentru a învinge această criză. Și nu este vorba numai despre Franța, este vorba despre țările din lumea întreagă.

Este bine că, după un moment de ezitare la început, acum vezi că există cooperare din ce în ce mai importantă între statele europene, că Europa este și ea din ce în ce mai prezentă în rezolvarea crizei, dacă ne gândim la sutele de miliarde de euro care sunt deblocate pentru a lupta împotriva crizei.

A fost bine văzut, bine primit – și l-am văzut destul de preluat pe rețelele de socializare aici în Franța – gestul României de a trimite medici și asistenți medicali în Italia. Este un exemplu că solidaritatea europeană funcționează.

Franța încearcă în primul rând să combată criza din punct de vedere medical și toate resursele sunt mobilizare pentru asta.

Și apoi, este cealaltă bătălie, privind sectorul economic, pentru ca economia, care suferă puternic acum, să își revină cât mai repede după criză.

Franța este una dintre puterile cele mai mari din lume, este mebră a G7, este membră a Consiliului de Securitate, este o țară cu o economie puternică, lovită acum, cum sunt toate țările.

Toate resursele, în perioada următoare, vor fi depuse pentru a remedia economia cât mai repede după această criză, pentru că, într-adevăr, niciodată după 1945, toată planeta nu a mai fost afectată atât de sever în același timp.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO
Știrileprotv.ro
Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
De duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, soarta se schimbă în bine pentru patru zodii. Începe să le meargă ca pe roate
FANATIK.RO
De duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, soarta se schimbă în bine pentru patru zodii. Începe să le meargă ca pe roate
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
Elle.ro
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Observatornews.ro
Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Horoscop 10 noiembrie 2024. Capricornii au în față o zi care îi invită la generozitate în orice formă le este cunoscută această stare
HOROSCOP
Horoscop 10 noiembrie 2024. Capricornii au în față o zi care îi invită la generozitate în orice formă le este cunoscută această stare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI