• Interviul cu Libertatea a început, cum a spus chiar ambasadorul Masalha, „tensionat”. La prima întrebare „Este Hamas o organizație teroristă?”, ambasadorul a spus: „Dacă noi, oficialii palestinieni, am spune că da, ar însemna că încurajăm israelienii să-i bombardeze, să-i ucidă şi să-i distrugă pe palestinieni. Ar însemna că justificăm un viitor bombardament al Israelului. Vreţi să dau undă verde israelienilor să omoare cetăţenii palestinieni, spunând că Hamas este o organizaţie teroristă?”.
  • La întrebarea „Cum caracterizează reacția Israelului?”, Issam Tawfiq Masalha a răspuns: „Reacţia Israelului înseamnă masacru, pedeapsă colectivă, acte împotriva umanităţii. Reacţia Israelului e să omoare toţi palestinienii. Retorica Israelului este similară justificărilor Rusiei: există un grup de nazişti rusofobi în Ucraina, sunt batalioanele Azov, aşa că trebuie să atacăm Ucraina”.
  • Ambasadorul palestinian a dezvăluit un episod din 2022 de la București, când președintele Abbas a venit la Cotroceni și s-a întâlnit cu președintele Iohannis. „A venit pentru noi avem încredere în români, iar aceştia au avut un rol foarte important în trecut pentru pacea în regiune. Ei bine, preşedintele Abbas i-as spus preşedintelui Iohannis: avem încredere în voi şi vă vom ruga, pentru că sunteţi prieteni şi cu Israelul, să negociem în Bucureşti, în secret sau în public. Aşteptăm să începem negocierile oricând. Nimic, niciun răspuns”.
  • La întrebările legate de cine îi reprezintă pe palestinieni, ambasadorul a spus că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi Autoritatea Palestiniană alcătuiesc corpul legitim care reprezintă poporul palestinian. Nu fac parte din aceste structuri organizaţiile Hamas şi Jihadul Islamic. Acestea sunt considerate teroriste de către UE, Marea Britanie, SUA, Israel, Japonia, Australia şi Canada.
  • Ambasadorul a vorbit și despre vizita lui Marcel Ciolacu în Israel.

În memoriile sale, publicate și în România de RAO, Madeleine Albright povestește cum primul obiectiv al tratativelor dintre israelieni și palestinieni era acela de a nu se ridica repede și furios de la masă. 

„Bibi” Netanyahu, invitat să ia prânzul în Gaza

La discuții, Israelul era reprezentat de Benjamin Netanyahu, același premier de astăzi, atunci un proaspăt, energic și radical politician. Palestinienii veneau la negocieri conduși de Yasser Arafat, legendarul președinte al Organizației de Eliberare a Palestinei, considerat uneori terorist și alteori partener de dialog, în orice caz cel căruia armata de la Tel Aviv îi nivela din când în când sediul din Ramallah cu buldozerele. 

La un moment dat, Albright, „doamna secretar de stat a SUA”, era la granița Fâșiei Gaza. Cum se făcuse ora prânzului și toată lumea era înfometată, Arafat a invitat-o la masă, în Gaza. 

Liderul palestinian s-a întors către rivalul său israelian și l-a poftit și pe el. Spre mirarea tuturor, „Bibi” Netanyahu, care era un dur, a spus: „Sigur, de ce nu?”. A fost primul premier israelian care a intrat în Gaza, sub protecția Autorității Palestiniene. Mâncarea, își amintește Madeleine Albright, a fost bună, la fel ca în Israel.

Astăzi, la 30 de ani distanță de la acel prânz neașteptat, tancurile israeliene stau la granița Fâșiei Gaza. Iar invitația la masă nu mai e valabilă. Se vorbește despre invazie.

După atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, soldate cu mii de civili israelieni uciși și luați prizonieri, au urmat alte mii de palestinieni morți, în riposta armatei israeliene. Chiar și ajutoarele umanitare abia au intrat în Fâșia Gaza. 

Vizită în Ambasada Palestinei din București 

INTERVIU. Ce a răspuns ambasadorul Palestinei în România la întrebarea: „Ne putem aștepta la atentate și în România sau la atacuri ca în alte state europene?”
În fața Ambasadei Palestinei

„Acum mai puţin de o oră am aflat că 21 de persoane din familia soţiei mele au fost ucise”. 

E fraza cu care ambasadorul Palestinei în România Issam Tawfiq Masalha îi întâmpină pe reporterii Libertatea. Cum vede oficialul conflictul din ultimele două săptămâni în care au murit peste 1.300 de israelieni și 4.000 de palestinieni, conform declarațiilor celor două părți în conflict? Și ce spune despre rolul României în negocierile de pace dintre cele două părți?

Ambasadorul spune că, acum un an, Klaus Iohannis nu a răspuns 

Oficialul a încercat să insiste pe un mesaj pacifist: „Să ne concentrăm să oprim acest război, acest masacru, nu să învinuim Israelul sau Hamas. Vrem să putem vorbi despre viitor, să auzim din partea politicienilor occidentali că au soluţii, nu că sprijină o parte sau alta”.

„Nu credem că rezistenţa armată împotriva ocupaţiei e calea”, mai spune ambasadorul Masalha, în dialogul cu reporterii Libertatea. 

Acesta aminteşte şi că, în urmă cu un an, când preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a fost primit la Cotroceni, palestinianul l-a rugat pe Klaus Iohannis să intermedieze negocieri de pace. Public sau chiar în secret. Răspunsul din partea Administraţiei Prezidenţiale nu a mai venit niciodată, spune Masalha. Ambasadorul e în continuare încrezător în puterea ţării noastre de a cataliza dialogul în Orientul Mijlociu. 

INTERVIU. Ce a răspuns ambasadorul Palestinei în România la întrebarea: „Ne putem aștepta la atentate și în România sau la atacuri ca în alte state europene?”
19 iulie 2022: întâlnirea dintre președinții Mahmoud Abbas și Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni / Hepta

Ce a răspuns la „Este Hamas o organizație teroristă?”

Libertatea: Domnule ambasador, este Hamas o organizație teroristă?
Issam Tawfiq Masalha:
În primul rând, ce este terorismul, în adresarea dumneavoastră, a statului american sau a altor națiuni, în general?

– În sensul întrebării noastre, terorism este actul care are ca scop să omoare sau să înspăimânte civili.
-Și asta nu se aplică și Israelului?

– Asta e o întrebare pentru Israel, noi am venit să facem un interviu în care să consemnăm opinia dumneavoastră, ca reprezentant al Palestinei.
– Ei bine, se aplică tuturor. În acest caz, îl puteți întreba și pe ambasadorul Israelului în România despre uciderea a 1.000 de copii. Acești 1.000 de copii erau cumva din Hamas?

 „Oamenii închiși într-o închisoare în aer liber au reacții, nu logică”

INTERVIU. Ce a răspuns ambasadorul Palestinei în România la întrebarea: „Ne putem aștepta la atentate și în România sau la atacuri ca în alte state europene?”
Ambasadorul Issam Tawfiq Masalha, în interviu cu reporterul Libertatea

– Revenim cu întrebarea: sunteţi de acord cu definiţia că un act de teorism presupune uciderea sau înspăimântarea civililor?
– Cine omoară pe oricine, civil, copil, femeie, bătrân, bărbat, este terorist. Dar cred că ar trebui să mergem la rădăcinile acestei situații. Cauza noastră n-a început din 7 octombrie. Dacă ţii o pisică închisă într-o cuşcă pentru doar două ore, ea se va transforma într-un tigru. Or, gândiţi-vă că peste două milioane de oameni au fost puşi într-o închisoare în aer liber pentru 16 ani. Chiar şi din punct de vedere mental, potrivit legilor internaţionale, ei au reacţii, nu logică. Pentru că ei nu sunt într-o situaţie logică. 

Când oamenii trăiesc sub asediu, fără apă, fără medicamente, fără electricitate, fără nimic, asta nu înseamnă că Israel comite terorism la nivel de stat? Noi considerăm că acţiunile Israelului sunt teroriste, iar ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie este o consecinţă a acestor acţiuni.

Noi suntem împotriva uciderii oricăror civili. Nu suntem de acord cu asta! Nu contează că sunt israelieni sau alte naţionalităţi.

– Revenim: nu asta a făcut Hamas pe 7 octombrie?
– Jurnaliştii au început acum să întrebe orice oficial palestinian: „Consideraţi că Hamas este teroristă?”. Vreţi să dau undă verde israelienilor să omoare cetăţenii palestinieni, spunând că Hamas este o organizaţie teroristă?

Ei bine, dacă noi, oficialii palestinieni, am spune că da, ar însemna că încurajează israelienii să-i bombardeze, să-i ucidă şi să-i distrugă pe palestinienii. Ar însemna că justificăm un viitor bombardament al Israelului.

Suntem într-o situaţie lipsită de logică, nu vă daţi seama? Ambasadorul Israelului la Bucureşti a condamnat distrugerile pe care coloniştii israelieni le-au făcut în oraşul Turmus Ayya? Au ars case, maşini, au omorât oameni! 

Vedeţi, jurnaliştii pun întrebări într-o singură direcţie: „Consideraţi că Hamas e teroristă?” Iertaţi-mă, poate salva pe cineva întrebarea dumneavoastră? Dacă vă spun că da, se va opri războiul? Se va opri uciderea civililor din Gaza?

„Reacţia Israelului înseamnă masacru, pedeapsă colectivă”

– Nici întrebările noastre și nici răspunsurile dumneavoastră nu opresc războaie, ci ne ajută înţelegem mai bine viziunea fiecărei părți.
– Problema nu e ca fiecare palestinian să spună că Hamas sunt terorişti, ci ceea ce se întâmplă acum, când numărul victimelor creşte de la o zi la alta. Ieri (joi, n.r.), a fost bombardată Biserica Ortodoxă a Greciei din Gaza, una dintre cele mai vechi biserici din lume. Vi se pare logică reacţia Israelului?

– Cum aţi caracteriza-o dumneavoastră?
– Reacţia Israelului înseamnă masacru, pedeapsă colectivă, acte împotriva umanităţii. Reacţia Israelului e să omoare toţi palestinienii. Retorica Israelului este similară justificărilor Rusiei: există un grup de nazişti rusofobi în Ucraina, sunt batalioanele Azov, aşa că trebuie să atacăm Ucraina. De ce lumea consideră că ruşii nu au dreptate, dar israelienii au? E o dublă măsură!

– Credeţi că, după 7 octombrie, israelienii luptă împotriva palestinienilor sau împotriva Hamas?
– Împotriva palestinienilor.

„Un dublu standard care va conduce lumea către ceva foarte rău”

– Spuneţi că cetăţenii din Gaza trăiesc sub asediu de 16 ani, iar palestinienii trăiesc sub ocupaţie de 75 de ani. S-ar putea înţelege că această suferinţă, pe care majoritatea lumii, inclusiv mulți israelieni, nu o neagă, poate justifica violenţa. Cum răspundeți, vă rugăm?
– Nu e vorba de a justifica violenţa. Dacă oamenii, potrivit legilor internaţionale, au dreptul de a rezista, de a riposta, asta e violenţă? Dacă eu sunt palestinian şi rezist ocupaţiei, consideraţi că sunt violent. Dar dacă sunt ucrainean şi rezist ocupaţiei, considerați că sunt luptător pentru libertate, erou. Acest dublu standard va conduce întreaga lume către ceva foarte rău. Şi nimeni nu se gândeşte care sunt consecinţele! 

De aceea, ar trebui să ne concentrăm pe teme precum pacea, toleranţa, cum să rezolvăm această problemă. Nu cine e mai terorist: el e terorist, el nu e terorist. Cred că e mai bine să lăsăm Curtea Internaţională de Justiţie sau Curtea Penală Internaţională să judece dacă Hamas sau Israel sunt teroriste. Nu eu sau dumneavoastră.

„Israelienii s-au retras din Gaza și au lăsat Hamas să controleze”

– Acum 30 de ani, în acordurile de la Oslo, care vizau pacea în zonă, s-a plecat de la ideea că palestinienii vor avea teritorii pe care se vor autoguverna, iar israelienii vor primi, în schimb, siguranță. Israelul spune că palestinienii au primit Gaza, unde în timp a ajuns să guverneze Hamas, dar că nu li s-a oferit siguranţă, ci teroare. Dumneavoastră ce spuneți?
– Când Israelul s-a retras din Gaza, s-au coordonat cu Autoritatea Palestiniană? Nu, nu s-au coordonat! Dintr-odată, s-au retras şi a urmat o nebunie. Dacă ne-ar fi considerat parteneri, cu care ai o serie de înţelegeri, ar fi trebuit să ne anunţe: ne vom retrage din Gaza. Dar ce s-a întâmplat? S-au retras pentru a lăsa Hamas să controleze. Şi încă ceva: dacă tot consideră că Hamas sunt terorişti, de ce în fiecare lună îi lasă să primească 30 de milioane de dolari în genţi de pe Aeroportul Ben Gurion?

– Aveţi vreo dovadă în acest sens?
– Informaţia a apărut peste tot în mass-media israeliene! Din Qatar! În valize!

Diferența dintre Fatah și Hamas: „Noi credem în soluția celor două state”

– Cum aţi descrie astăzi relaţia dintre aripa Fatah, căreia îi aparțineți dumneavoastră, şi Hamas?
– Avem viziuni diferite. Din punct de vedere politic, viziuni complet diferite. Noi (Fatah, n.r.) credem în negociere, apelăm la legile internaţionale, la diferite organizaţii, suntem în favoarea soluţiei cu două state – şi asta înseamnă că am aveam doar 22% din Palestina istorică. Şi chiar şi acele părţi sunt pline de colonii israeliene! Aţi văzut zidul de 500 de kilometri în jurul Cisiordaniei şi al Fâşiei Gaza? E o închisoare! Şi se aşteaptă de la noi să spunem: „Da, sunteţi nişte ocupanţi foarte drăguţi”. Ştiţi, nu există ocupaţie de cinci stele! 

INTERVIU. Ce a răspuns ambasadorul Palestinei în România la întrebarea: „Ne putem aștepta la atentate și în România sau la atacuri ca în alte state europene?”
Granița din estul Fâșiei Gaza; fotografie anterior conflictului din octombrie/Profimedia

Hamas spune că luptă împotriva Israelului în acord cu legile internaţionale, care le dau dreptul să reziste împotriva ocupaţiei, chiar şi din punct de vedere militar. Noi credem însă că nu aceasta e calea. Chiar dacă, din păcate, comunitatea internaţională nu susţine nici calea noastră. De ce? Sunt orbi de 75 de ani!

– Care dintre organizaţii are mai multă reprezentativitate în interesele poporului palestinian?
– Noi încă avem responsabilităţi în Gaza în ce priveşte spitalele, şcolile şi altele. Dar nu e vorba numai de Fatah, ci de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), din care fac parte mai multe partide. OEP şi Autoritatea Palestiniană alcătuiesc corpul legitim care reprezintă poporul palestinian. Hamas şi Jihadul Islamic nu fac parte din OEP.

INTERVIU. Ce a răspuns ambasadorul Palestinei în România la întrebarea: „Ne putem aștepta la atentate și în România sau la atacuri ca în alte state europene?”
„Noi (Fatah, n.r.) credem în negociere, apelăm la legile internaţionale, la diferite organizaţii, suntem în favoarea soluţiei cu două state”, spune ambasadorul.

O nouă ordine mondială

– După 75 de ani, puteţi vedea un sfârşit al acestui conflict?
– Ceea ce se întâmplă acum nu mai e doar problema Palestinei şi a Israelului. Nu depinde doar de noi. E vorba de o nouă ordine mondială pentru întreaga lume, a superputerilor care vor desena o nouă hartă şi care acum se folosesc de noi. Credeţi că acest grup mic al Hamas are portavioane, precum SUA? Rachetele lor sunt nişte glume, comparate cu capabilităţile occidentale.

Rolul României în acest conflict

– Ce credeţi că publicul românesc ar trebui să ştie despre acest conflict?
– Cred că fiecare român ar trebui să se întrebe dacă ar accepta să se nască sub ocupaţie şi acum, la vârsta de 75 de ani, altcineva să-i controleze accesul la mâncare, la apă, la orice fel de mişcare. Dacă un român va accepta asta, vom accepta şi noi. 

Preşedintele nostru Mahmoud Abbas a fost în România anul trecut, noi avem încredere în români, iar aceştia au avut un rol foarte important în trecut pentru pacea în regiune. Ei bine, preşedintele Abbas i-a spus preşedintelui Iohannis: avem încredere în voi şi vă vom ruga, pentru că sunteţi prieteni şi cu Israelul, să negociem în Bucureşti, în secret sau în public. Aşteptăm să începem negocierile oricând. Nimic, niciun răspuns.

– Premierul Marcel Ciolacu a fost primul şef de guvern european care a vizitat Israelul după 7 octombrie.
– Noi considerăm că acea vizită nu este împotriva poporului palestinian. Avem în continuare încredere în România că poate folosi relaţia cu Israelul pentru negocieri de pace. România poate să-şi menţină rolul istoric în această situaţie.

– În contextul în care au fost identificate ameninţări teroriste în mai multe state europene, ne putem aștepta la atentate Hamas și în România? Ce puteți spune publicului românesc?
– Nu! Nicidecum!

„Vrem să vorbim despre viitor, să oprim vărsarea de sânge”

– Există în România, în acest moment, palestinieni care au prieteni sau rude în Gaza? Ce ne puteţi spune despre ei?
– Sunt mulţi… (păstrează un moment de tăcere) Acum mai puţin de o oră am aflat că 21 de persoane din familia soţiei mele au fost ucise. Ştiţi, toţi cei din Gaza se consideră deja morţi. Îşi aşteaptă ultimul moment. 

Nepoţii unuia dintre prietenii mei din România au fost ucişi ieri, dar el încă nu ştie asta. Ziua de astăzi, în care am aflat aceste veşti, a fost una extrem de grea pentru mine şi acesta poate e şi motivul pentru care această discuţie a fost mai tensionată.

Dar vreau să subliniez această concluzie: cred că trebuie să ne concentrăm să oprim acest război, acest masacru, nu să învinuim Israelul sau Hamas. Vrem să putem vorbi despre viitor, să auzim din partea politicienilor occidentali că au soluţii, nu că sprijină o parte sau alta. Trebuie să oprim vărsarea de sânge!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (61)

Martens   •   24.10.2023, 13:49

:) *** e arabul acesta...

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

mariussorin75   •   24.10.2023, 08:48

In Romania au loc atentate de 30 de ani, mai grave ca la alti, medici care omoara oameni cu zile, politicieni care ne distrug viitorul etc etc...

Emilee   •   24.10.2023, 08:14

Indivizi ca acest ambasador , mint si cind dorm .

Vezi toate comentariile (61)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
FANATIK.RO
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Observatornews.ro
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință
HOROSCOP
Horoscop 26 decembrie 2024. Scorpionii au o zi potrivită pentru a-și exprima sentimentele față de cei dragi, cum consideră ei de cuviință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI