„Va fi un sezon rece complicat deoarece avem simultan viroze respiratorii, COVID și gripă”, a apreciat la începutul anului, într-un interviu acordat Libertatea, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Două zile mai târziu, ministrul Alexandru Rafila a decretat stare de alertă epidemică, după ce, în ultimele două săptămâni, au explodat cazurile de infecții respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor sunt asaltate de bolnavi, iar farmaciile au epuizat medicamentele pentru infecțiile de sezon rece.
Doctorul infecționist Cătălin Apostolescu, manager la „Matei Balș” a declarat, într-un interviu pentru cititorii Libertatea, că au fost înregistrate și primele cazuri de flurona din România. „Ne confruntăm cu prima epidemie de gripă de la începutul pandemiei de COVID și era de așteptat să apară și cazuri de infectare simultană cu cei doi viruși”, a spus specialistul.
„Simptomele nu se cumulează, ci se multiplică”
Libertatea: Domnule doctor, ce simptome prezintă o persoană care suferă de gripă și COVID în același timp? O boală o acoperă pe cealaltă sau se cumulează?
Dr. Cătălin Apostolescu: Am observat în cazurile care au ajuns la noi un efect sinergic. Avem două boli, A și B, iar în cazul simptomelor, nu putem vorbi despre A+B, ci mai degrabă despre AxB. Simptomele nu se cumulează, ci se multiplică.
– Sunt mult mai severe?
– Da. Avem două boli, cu simptome asemănătoare, dar care evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare.
– Toți pacienții au fost internați?
– Da. Toți pacienții diagnosticați cu flurona au necesitat spitalizare. Din fericire, niciun pacient nu a dezvoltat forme severe, nu am avut situații care au pus viața în pericol. Toți au fost externați.
– Au necesitat tratament special față de protocoalele pentru gripă și COVID?
– I-am tratat cu antivirale, atât pentru COVID, cât și pentru gripă.
– Și s-au recuperat repede?
– Unii mai repede, alții mai lent, în funcție de materialul genetic de la purtător. Dar pot spune că toți s-au recuperat bine, probabil și pentru că au fost copii.
– Doar copii?
– Da, și cred că aceste cazuri provind din rândul copiilor pentru că ei nu au o imunitate încă pusă la punct.
Un alt motiv pentru care cei care provin din categoriile vulnerabile, persoane în vârstă sau cu boli cronice ar trebui să respecte în aceste luni măsurile de prevenire. Să poate mască, să evite spațiile publice aglomerate și închise.
„Nu văd în comportamentul oamenilor educația celor trei ani de pandemie”
– Sunt reguli pe care, după trei ani de pandemie, populația le știe…
– Le știu, dar observ că acum parcă se ambiționează să se comporte exact invers. Și dacă le atragi atenția și le ceri să se protejeze pentru binele lor, devin nervoși, recalcitranți. Nu văd în comportamentul oamenilor educația celor trei ani de pandemie prin care am trecut. Din păcate.
– A ajuns și în Europa Kraken, noua mutație a COVID.
– Am spus de mult că nu vor ajunge literele din alfabet pentru toate versiunile de COVID care or să circule.