Statisticile recente arată că din ce în ce mai mulți români sunt diagnosticați cu melanom, iar acest lucru se datorează în principal expunerii prelungite la soare fără creme cu factor de protecție și din cauza folosirii solarului. Detectarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru un prognostic favorabil.
Libertatea a discutat pe această temă cu Lucian Russu, medic primar în specializarea dermatologie și venerologie, unul dintre specialiștii reputați din România.
Libertatea: Domnule doctor, ce presupune dermatoscopia digitală asistată AI?
Lucian Russu: Dermatoscopia digitală este standardul de aur în screeningul cancerului de piele. Ne mândrim cu faptul că am introdus această tehnologie inovatoare în premieră în România, acum două decenii, contribuind de atunci la salvarea a numeroase vieți, prin depistarea incipientă a cancerului de piele, în faze în care se poate acționa.
Dermatoscopia digitală este o metodă de examinare neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, care scanează pielea și ne ajută să vizualizăm în detaliu leziunile/alunițele. Cu ajutorul dermatoscopului se mărește imaginea aluniței/leziunii de până la 140 de ori, în format full-HD, iar imaginile sunt stocate digital, pentru a putea fi urmărite eventualele modificări apărute în timp.
În urma procedurii, medicul dermatolog decide dacă este nevoie de excizie sau doar o monitorizare ulterioară a formațiunii apărute pe piele. Dermatoscopia digitală contribuie astfel la depistarea melanomului și a altor cancere de piele în stadiu incipient și tratabil. Atunci când este descoperit în stadiu incipient, melanomul poate fi vindecat în proporție de peste 95%, prin excizia tumorii, cu laserul sau clasic, chirurgical. Inteligența artificială, din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, pătrunde astăzi și în domeniul dermatologiei.
– În ce măsură inteligența artificială (AI) ajută la depistarea anomaliilor la nivelul pielii?
– Cu ajutorul inteligenței artificiale, medicii dermatologi pot valorifica la un nivel fără precedent experiența și cazuistica în domeniu – un pas major în lupta cu cancerul de piele, o afecțiune din ce în ce mai presantă la nivel mondial.
Inteligența artificială duce la un alt nivel screeningul cancerului de piele, oferind și mai multă acuratețe și viteză. Viteză în analiza cazului, viteză de reacție, viteză care poate face diferența în melanom.
AI este un instrument care ne ajută să fim mai buni și să ne facem meseria mai bine, în beneficiul pacienților. Asistentul AI cu care este dotată ultima generație de soft medical face o echipă imbatabilă cu dermatologul în depistarea cancerului de piele. Însă medicul este cel care are ultimul cuvânt.
– Ce ne puteți spune despre apariția vaccinului ARN-Mesager contra melanomului? În ce stadiu sunt studiile clinice, ce informații noi aveți?
– Vaccinurile ARNm pentru melanom au fost concepute pentru prima dată în urmă cu două decenii, dar cercetările au accelerat semnificativ în ultimii trei ani.
Studiile clinice pentru vaccinurile ARNm contra melanomului sunt în desfășurare, iar aceste studii se află în diverse faze. Fazele I/II se concentrează pe evaluarea siguranței și a răspunsului imunitar generat de vaccin. Unele vaccinuri ARNm contra melanomului au progresat în faza III a studiilor clinice, care implică un număr mai mare de pacienți și se concentrează pe evaluarea eficacității și siguranței pe termen lung.
Aceste studii sunt esențiale pentru obținerea aprobării din partea autorității de reglementare și pentru confirmarea beneficiilor clinice. Deși rezultatele inițiale sunt promițătoare, este important să așteptăm finalizarea studiilor clinice pentru a avea o imagine completă asupra eficienței și siguranței acestor vaccinuri. Dacă studiile clinice continuă să arate rezultate pozitive, vaccinurile ARNm contra melanomului ar putea deveni o componentă esențială a tratamentului pentru melanom și ar putea revoluționa abordările terapeutice pentru alte tipuri de cancer.
– Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani. Sunt tinerii mai expuși acestei maladii față de cei maturi?
– Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, ca urmare a expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar.
Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase – un tip de celule epiteliale care alcătuiesc epiderma. Atunci când sunt depistate la timp, majoritatea sunt tratabile.
Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Surprins în stadiu incipient, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație noninvazivă și nedureroasă.
În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. Melanomul este pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.
Cancerul de piele poate să apară la toate vârstele, de la copii, până la vârstnici, fără „a ierta” nicio categorie de vârstă. Din păcate, numărul de îmbolnăviri în cazul tinerilor este tot mai mare și deja melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, potrivit datelor Societății Americane de Dermatologie.
Studiile publicate în ultimii ani arată că există un risc cu 75% mai mare de melanom la persoanele care au început să folosească solarul înainte de a împlini 35 de ani. În plus, acest obicei nociv accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Și istoricul din copilărie de arsuri solare influențează major riscul de a dezvolta cancer de piele.
– Este adevărat că produsele care conțin SPF cu grad ridicat de protecție, +50, inhibă sinteza vitaminei D în organism, creându-se astfel un cerc vicios?
– Se știe foarte bine că acțiunea razelor solare asupra pielii stimulează sinteza de vitamina D în piele, care va ajuta mai departe fixarea calciului în oase, stimularea sistemului imunitar etc.
Atât timp cât blocăm complet acțiunea ultravioletelor benefice organismului prin aplicarea neadecvată a SPF pe toată suprafața pielii, obstrucționăm orice beneficiu natural. Așadar, deși SPF-ul 50+ am putea spune laic că reduce sinteza vitaminei D, efectul nu este de obicei un gest semnificativ pentru a crea un cerc vicios, iar măsurile de prevenție a cancerului de piele trebuie prioritizate.
– Putem identifica singuri alunițele periculoase față de cele inofensive?
– Unul dintre primele semne care ar trebui să ne îngrijoreze, indiferent de vârstă: o aluniță și-a schimbat mărimea, forma sau culoarea. Doar că nu întotdeauna aceste schimbări sunt vizibile cu ochiul liber.
Monitorizarea alunițelor/nevilor sau altor leziuni ale pielii, printr-o dermatoscopie digitală, trebuie efectuată cel puțin o dată la șase luni, mai ales înainte și după expunerea la soare. În funcţie de factorii de risc şi de orice modificare, medicul dermatolog va stabili, de la caz la caz, necesitatea şi programul unor examinări ulterioare. Cu toate acestea, există cazuri de melanom format și în lipsa unei alunițe, de aceea screeningul dermatologic periodic este foarte important.
– Care sunt semnele timpurii ale cancerului de piele?
– Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:
- Piele, ochi și păr deschise la culoare;
- Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate;
- Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
- Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
– Poate o aluniță perfect normală să se transforme în timp sau peste noapte într-una cu grad de risc?
– Da, o aluniță care pare perfect normală se poate transforma în timp în una cu grad de risc. Deși este puțin probabil ca o aluniță să se schimbe peste noapte, transformările pot avea loc pe parcursul unor săptămâni, luni sau chiar ani. Aceste modificări pot fi un semn al dezvoltării unui melanom sau a altor tipuri de cancer de piele.
Aproximativ 70-80% dintre melanoame se dezvoltă spontan. Doar 20-30% apar pe leziuni preexistente, cum ar fi alunițele (nevi) care suferă transformări maligne. Carcinomul bazocelular și carcinomul scuamos pot apărea atât pe leziuni preexistente (cum ar fi keratozele actinice pentru carcinomul scuamos), dar și spontan. Totuși, o proporție semnificativă a acestor cancere, în special carcinomul bazocelular, apare spontan, mai ales pe pielea expusă la soare și deteriorată de radiațiile ultraviolete.
– Alunițele cu care ne naștem pot fi periculoase?
– Orice aluniță – oricât de mică, sau aparent inofensivă, dacă este lezată/traumatizată, poate evolua către o leziune periculoasă. Acesta este motivul pentru care este important să monitorizezi alunițele și prin autoexaminare și să fii atent la semnele de avertizare care ar putea indica o transformare malignă. Aceste semne sunt cel mai bine rezumate prin metoda ABCDE:
A (Asimetrie): o jumătate a aluniței nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
B (Borduri): marginile aluniței sunt neregulate, zimțate sau estompate.
C (Culoare): culoarea aluniței nu este uniformă, având nuanțe de maro, negru, roșu, alb sau albastru.
D (Diametru): diametrul aluniței este mai mare de 6 mm (aproximativ dimensiunea gumei de la capătul unui creion), deși melanomul poate fi uneori mai mic decât acest prag.
E (Evoluție): orice schimbare în dimensiune, formă, culoare sau altă caracteristică a unei alunițe pe o perioadă.
Recomandăm la cea mai mică schimbare a acestor criterii vizita urgentă la medicul dermatolog, dermatoscopia digitală și eventual excizia leziunii.
– Există trei tipuri majore de cancer de piele – carcinomul bazocelular, carcinomul scuamos și melanomul. Care este cel mai periculos?
– Dintre acestea, melanomul este cel mai periculos. Melanomul este rapid progresiv și mortal, fiind cunoscut pentru capacitatea sa de a dezvolta metastaze care se pot răspândi în întreg organismul.
Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta apare pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul și mâinile. Spre deosebire de melanom, carcinomul bazocelular afectează doar straturile superficiale ale pielii și are o probabilitate foarte mică de metastazare.
Carcinomul scuamos (sau spinocelular) apare mai frecvent pe zonele expuse la soare și pe pielea deteriorată de soare sau alte leziuni cronice. Deși are un risc mai mic de metastazare comparativ cu melanomul, carcinomul scuamos poate totuși să metastazeze la nivel local și uneori la distanță.
– Există date statistice pentru România cu privire la incidența (cazurile noi) în rândul populației?
– Țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom. Din nefericire, în România, aproape o treime dintre pacienții cu această formă de cancer mor anual.
– Un număr mare de alunițe pe corp înseamnă o grijă în plus?
– Cu cât o persoană are mai multe alunițe (mai mult de 50 de alunițe pe tot corpul), cu atât riscul de a dezvolta melanom, la un moment dat în viață, este mai mare. Bineînțeles, intervin și alți factori în acest proces, precum fototipul pielii, predispoziția genetică, expunerile repetate la soare, istoricul de arsuri solare (mai ales în copilărie), o imunitate scăzută, afecțiuni genetice rare, traumatisme, tatuaje și lista poate continua. În aceste situații, recomandăm realizarea unei dermatoscopii digitale totale de tip hartă.
– Dacă în familie există un caz de cancer de piele, care este protocolul prevenției? Toți membrii sunt vizați? Ce analize genetice recomandați?
– Toți membri unei familii cu istoric de cancer de piele trebuie să fie conștienți de riscurile potențiale și să urmeze măsuri de prevenție riguroase. Analizele genetice sunt recomandate în cazurile de melanom familial sau atunci când există un istoric puternic de cancer de piele în familie.
Recomandări pentru membrii familiei: utilizarea zilnică a protecției solare cu spectru larg (SPF 30 sau mai mare), îmbrăcăminte de protecție și evitarea expunerii la soare în orele de vârf (11.00 – 16.:00), realizarea lunară a autoexaminării pielii pentru a identifica eventualele modificări suspecte ale alunițelor sau apariția de noi leziuni și vizite regulate la dermatolog pentru examinări profesionale prin dermatoscopie ale pielii.
Frecvența acestor vizite poate varia, o dată pe an este recomandată în mod obișnuit, sau la șase luni pentru cazurile cu un patern melanocitar mai complex. Dacă există cazuri de melanom, se pot recomanda în unele situații și analize genetice pentru a determina predispoziția genetică prin depistarea mutațiilor în genele CDKN2A, CDK4 și alte gene asociate cu un risc crescut de melanom familial.
– Dermatoscopia este decontată de CASMB? În ce condiții?
– Pacienții din toată țara pot beneficia de consultații decontate în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la un medic specialist, aflat în contract cu Casa de Asigurări, în baza cardului național de sănătate. Serviciile medicale sunt decontate în limita fondurilor disponibile, după epuizarea acestora, pacienții putând beneficia de servicii în regim „fee for service” sau în baza unei asigurări private de sănătate. Dermatoscopia digitală asistată AI este accesibilă în baza unei asigurări private sau contra cost.
FOTO: Shutterstock