”M-am uitat pe biletele de avion luate în timp și am numărat aproximativ 200 de bilete de avion ale copiilor pe care i-am dus în străinătate”, ne-a spus medicul, referindu-se la numărul micuților duși la tratament peste hotare.
Cătălin Cîrstoveanu despre primul caz al unui copil pe care l-a dus în străinătate, la tratament: ”Primul copil cu care am plecat, în 2003, l-am dus în Israel. Avea probleme cardiace. Părintii, îmi aduc aminte, și-au vândut un apartament ca să reușească să achite îngrijirile”.
”Un copil tratat înseamnă că ai redat un om societății”, spune ”medicul inimilor”.
”Nu avem mulți oameni pregătiți pentru astfel de cazuri, pediatrice”, spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu.
”Aș putea spune că eu am văzut acea secție în 2000. Era primul spital pe care îl vedeam când ieșeam din țară și mi-a părut ceva senzațional. Am vrut să iau totul de acolo. Am fotografiat tot, am întrebat, am vrut să fac la fel și aici. Multe dintre cele propuse am reușit să le fac”, spune medicul referitor la faptul că acum mulți ani și-a dorit realizarea unei clinici ca în SUA.
”Acum lucrăm la un proiect de alarme din toate zonele e interes. Când vezi toată ziua alarme, s-ar putea să nu mai crezi în alarme la un moment dat. Trebuie dezvoltat un astfel de sistem.”
”Nimeni nu își dă seama că are o problemă, până când copilul lui nu are o problemă”
”Am pledat pentru construcția mai multor centre, corpuri de spital pentru copii, dar nu am reușit să fac acest lucru. Corpuri de spital dedicate special pentru cei mici, pentru tratarea lor. La ”Marie Curie” doream să facem acest lucru, să tratăm aici cazurile care pleacă anual ”afară” la tratament”.
”Nu regret nicio secundă că nu am rămas în străinătate. Eu sunt convins că dacă aș încerca din nou să plec în străinătate, mi-aș da seama, din nou, cât de important e să mă întorc acasă.”
Doctorul Cătălin Cîrstoveanu despre fiul său, care este în anul 6, la Medicină, și care a fost plecat din țară: ”Inițial ne-am întristat, apoi l-am înțeles de ce a plecat. A vrut să își demonstreze și lui, și altora, probabil, că se poate face medicină și în alte părți. S-a întors acasă acum, după ce a mers în Nepal, o țară foarte săracă și coruptă. Și, mi-a spus când a venit, că și-a dat seama de cât de bine este în România. Nu știu ce va face la Rezidențiat. Eu îmi doresc să se pregătească bine și să practice acasă, aici, în România”.
Cătălin Cîrstoveanu, cunoscut ca ”îngerul copiilor” sau ”medicul inimilor”, vorbește în interviul pentru Libertatea despre cum este să fii medic neonatolog și să îngrijești copii foarte mici, care se nasc cu suferințe cardiace.
Medicul care și-a dedicat viața salvării copiilor spune ce demersuri a făcut pentru construirea unui nou spital de urgențe pentru copii și povestește despre relația cu medicii din Italia care lucreză în Spitalul ”Marie Curie”.
Cătălin Cîrstoveanu povestește cum ducea copii pentru operaţii chirurgicale grave în străinătate și spune cum a strâns fondurile pentru clinica de chirurgie cardiacă pediatrică, pentru a putea fi operați copiii în România.
VIDEO EXCLUSIV. Cristian Mungiu: Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar nu plec la Hollywood
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro