Sezonul gripal a debutat repede și în forță în România. Camerele de gardă sunt pline, spitalele reclamă o avalanșă de pacienți cu probleme respiratorii. Libertatea a stat de vorbă cu medicul Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre ce ar trebui să facă persoanele care acuză simptome de gripă.
„Gripa este o boală care poate ucide”
Libertatea: Doamna doctor, care este cea mai mare greșeală pe care o fac românii atunci când se îmbolnăvesc de gripă?
Sandra Alexiu: Sunt mai multe greșeli mari, nu este vorba doar despre una, din păcate. Prima este faptul că românii confundă gripa cu banala răceală de sezon. Românii nu conștietizează gravitatea gripei, care este o infecție virală sistemică și dacă nu este bine gestionată poate duce la insuficiență respiratorie ce necesită intubare. Gripa este o boală care poate ucide.
Din experiența mea de medic de familie pot spune că cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii apelează apoi la vaccinul antigripal în fiecare an. Pentru că ajung să înțeleagă că vaccinul este singura modalitate prin care poți lupta împotriva gripei. Prin imunizare, în cel mai rău caz, faci o formă ușoară a bolii.
– Care este următoarea greșeală pe care o fac românii?
– Dau buzna în farmacii și-și umplu punga cu medicamente. Automedicația. Acum sunt pe piață o groază de medicamente „pentru răceală și gripă”. Multe combinații care luate în cantități mari fac mai mult rău decât bine. Unele pot duce la hipertensiune, lucru contraindicat în cazul celor cu afecțiuni cardiace.
Niciun medicament nu te vindecă de gripă. Este și o vorbă populară. Gripa durează 7 zile fără medic și 7 zile cu medic. Toate aceste pastile doar ameliorează simptomele. E de preferat ca atunci când avem temperatură să luăm un antitermic, un paracetamol. Când ne curge nasul, să ne administrăm picături nazale, când tușim, să luăm un sirop de tuse.
Dar nimic din toate acestea nu tratează cauza, și anume infecția virală. De aceea, singura modalitate de a scăpa de gripă este prevenția. Adică vaccinarea antigripală.
– În cazul gripei a apărut antiviralul, care este un medicament ce poate scurta perioada bolii!
– Da. Dar numai dacă este luat cel târziu în a doua zi de boală. Are o eficiență limitată și într-adevăr, scade simptomatologia.
„Trebuie să bem foarte, foarte multe lichide. Calitățile mierii au fost dovedite științific”
– Care este cel mai bun tratament care să te ajute să treci cât mai ușor prin gripă?
– Ajungem la următoarea greșeală pe care o fac românii. Este o luptă pe care o ducem cu ajutorul imunității. Românii iau medicamente în exces și uită de ce este mai important și care-i poate ajuta cu adevărat. Uită să se hidrateze. Atunci când facem gripă, organismul produce foarte multe secreții. Nazale, pulmonare. Se pierd multe lichide, inclusiv prin febră. Ca să scădem vâscozitatea acestor secreții trebuie să bem foarte, foarte multe lichide.
Nu degeaba medicii recomandă întotdeauna pacienților suplimente de lichide. Dar foarte puțini procesează acest sfat până la capăt. Pe perioada gripei toți trebuie să se hidrateze mult. Apă, ceai, sucuri de fructe… Vitamina C se poate lua cel mai bine din citrice. Calitățile mierii au fost dovedite de zeci de studii științifice… Așa ne putem ajuta organismul în lupta cu gripa. Nu cu pumnul de medicamente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Modoranvasile • 19.01.2024, 10:35
Cea mai mare greșeală umană când iau singuri decizii să-și cumpere și sa ia medicamente fără prescripția medicului