Într-un moment de scumpire a tarifelor RCA, Libertatea a stat de vorbă cu Florin Cîțu, economist și fost premier din partea PNL.
Cîțu l-a criticat pe liderul PSD Marcel Ciolacu, despre care spune că a făcut mai multe declarații ce aduc deservicii României, atât în privința sectorului asigurărilor, cât și în privința introducerii de taxe împotriva multinaționalelor și a criticării Ucrainei în plin război cu Rusia.
„Poți să distrugi o piață întreagă așa”
Libertatea: Domnule Cîțu, ați văzut declarația domnului Marcel Ciolacu?
Florin Cîțu: Da, am văzut despre declarația oficială a domnului Ciolacu, care are informații confidențiale. Știți foarte bine că într-o piață financiară investitorii se uită la ce se întâmplă.
A doua problemă este cea a consumatorilor: Ciolacu îi lasă practic pe români să cumpere polițe de asigurare de la o companie despre care el știe că e în faliment.
Practic, toți cei care cumpără RCA după declarația domnului Ciolacu pot să îi ceară despăgubiri dacă societatea intră în faliment. Nu poți să ai astfel de ieșiri.
La fel, și compania poate cere despăgubiri. Dacă aceasta era în discuții cu un investitor e clar că acum nu mai poate.
-Ați scris pe Facebook că Marcel Ciolacu ar trebui să se retragă. De unde mai exact, de la șefia Camerei Deputaților sau de la conducerea PSD?
-Ar trebui să se retragă din politică. Poți să distrugi o piață întreagă așa. Nu e normal să faci asta. Apoi se supără că alte state nu ne primesc în grupul lor.
Propunerile de taxe, „idei de la PRM și Ion Iliescu”
-Vă referiți la Schengen?
– Da, dar nu numai. România îndeplinește încă din 2011 criteriile pentru aderare la spațiul Schengen și ar trebui să fim primiți. Dar nu poți să te exprimi așa. Este același Ciolacu care critica Ucraina când președintele american Joe Biden era în Ucraina.
Domnul Ciolacu are un lung șir de declarații. La fel a fost și cu taxarea caselor de marcat self pay, care este o prostie. La fel și cu taxa pe cifra de afaceri.
Sunt idei din anii 90 de la PRM și Ion Iliescu împotriva multinaționalelor. România s-a dezvoltat după ce a intrat în NATO și în UE.
Dar dacă Ciolacu asta spune acum, vă imaginați ce se va întâmpla după ce va prelua funcția de premier…
-Dar ce ar trebui făcut acum legat de piața asigurărilor?
– ASF ar trebui să iasă și să-i reasigure pe români și să spună că piața este sigură. Dacă ASF nu dezminte, atunci românii rămân cu impresia că Ciolacu știe ceva sau are dreptate.
-Și mai departe?
-După un an de zile de PSD la guvernare putem face acum o comparație cu cei doi ani anteriori de guvernare liberală. Am avut doi ani de scăderi de dobânzi și de taxe, iar acum vedem că PSD vine cu tot felul de propuneri de taxe.
-Dar aceste propuneri de taxe de solidaritate și pe echipamentele de automatizare sunt un trend mai larg care vine din Occident…
-Sunt, dar în alegeri vedeți că acolo câștigă dreapta. Așa a fost în Suedia, în Italia, în Germania vedem că dreapta este acum pe val. Cât privește SUA, să ajungem noi, România, la liberalismul de acolo.
Pe mine mă îngrijorează însă altceva. Nu vreau să fim băgați în aceeași oală cu Ungaria, Serbia și Turcia. Noi trebuie să fim văzuți în aceeași oală cu Finlanda, Marea Britanie sau Statele Unite.
Nu poți să susții sus și tare că nu introduci taxe și apoi să dai OUG 16/2022. Eu o compar cu OUG 114 din 2018. Ați văzut că apoi au amânat aplicarea taxelor locale din 2025. În acest context în care discuți din șase în șase luni despre noi taxe e greu să atragi investiții.
Nu avem în România nicio bancă tier one (nivelul unu – n.r.), precum HSBC, Goldman Sachs sau Morgan Stanley. Mai mult, investitori ca Exxon sau Enel pleacă, chiar astăzi Enel și-a anunțat oficial plecarea. Ceva nu funcționează.
Investigația jurnalistică a Libertatea: o uriașă schemă Ponzi.
Declarațiile lui Florin Cîțu vin în contextul în care din 2015 și până în 2022, pe piață s-au înregistrat trei falimente, toate ale liderilor de piață RCA: Astra, Carpatica și City Insurance. Libertatea publică în mod constant, de la începutul lui 2023, rezultatele unei investigații jurnalistice pe piața de asigurări.
Conform unor date din documente oficiale obținute de Libertatea, inclusiv de la autorități financiare și judiciare din țară și străinătate, cel puțin unul dintre aceste falimente, cel al City Insurance, a fost o uriașă schemă Ponzi.
Nimeni n-a fost pedepsit, iar prețurile RCA au crescut deja cu 71% în 2022, iar acum s-a anunțat o mărire de încă 35%.
Statul a plătit 350 de milioane de euro pentru cele trei falimente și urmează ca încă peste 150 de milioane să fie achitate pentru City.
Una dintre cele mai mari companii de asigurări ale lumii, Allianz, prezentă în România ca Allianz Țiriac, a răspuns întrebării Libertatea, declarând că Suntem puternic îngrijorați. Statul să aplice legea!
Rugată și ea de ziar să comenteze ce se întâmplă pe piață, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care grupează 20 de asigurători, inclusiv pe Euroins, a cerut și ea aplicarea legii. „Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile, aplicând legislația europeană și cea națională în domeniul asigurărilor, în beneficiul clienților, economiei și al societății românești”, a spus UNSAR.