Medicii se confruntă din ce în ce mai mult cu suferinţe cauzate de folosirea excesivă a telefonului mobil. Deşi este o patologie nouă, medicii sunt tot mai îngrijoraţi de consecinţele folosirii telefonului mobil lipit de ureche.

„Pacienţii care se prezintă pentru surdităţi brusc instalate sunt cei care folosesc foarte mult telefonul pe parcursul zilei şi în special la o singură ureche. Am avut suficiente cazuri când oameni foarte «ataşaţi» de telefonul mobil au venit cu surditate brusc instalată la acea urehe. Nu aveau în antecedente niciun fel de suferinţă a urechii, ca să ne gândim la o patologie legată de ureche, nu aveau niciun fel de suferinţă cardiovasculară ca să ne gândim la un mic accident vascular hipertensiv sau ischemic şi istoricul medical, fiind absolut curat, nu am putut face legătura decât cu folosirea telefonului mobil şi aceste unde electromagnetice”, spune medicul Codruț Sarafoleanu.

La medic ajung și persoane care, pe lângă surditate, spun că aud zgomote în urechi.

”Sigur că se recuperează printr-un tratament perfuzabil, dar dacă pacientul nu schimbă nimic din atitudinea faţă de telefon, dacă îl foloseşte excesiv şi dacă se repetă episodul de suditate brusc instalată, şansa de recuperare este din ce în ce mai mică. Sunt unii pacienţi care reclamă, pe lângă surditate, zgomote în ureche care se tratează mult mai greu. Căştile ajută, nu înseamnă că este rezolvarea situaţiei pe termen lung, dar este este mult mai bine decât să folosească telefonul lipit de ureche. În străinătate, începe să se vorbească tot mai mult de tumori ale urechii medii şi interne, unele maligne, care au legătură cu folosirea excesivă a telefonelor mobile”, explică profesorul Sarafoleanu.

Tinerii care ascultă în căști muzică dată la maximum pot ajunge surzi

Medicul Codruț Sarafoleanu atrage atenţia tinerilor iubitori de muzică dată la maximum că există riscul să surzească, pentru că distrugerea nervului auditiv din cauza traumei sonore este ireversibilă.

”Foarte mulţi tineri care nu au mai mult de 18 -20 de ani vin la cabinetele noastre cu această traumă sonoră. La o examinare mai atentă, vedem că deja senzorii din nervul auditiv încep să se distrugă şi distrugerea este irevesibilă. Pot fi la treizeci şi ceva de ani surzi, dar cu muzica ascultată aşa cum le place”, mai spune profesorul Codruţ Sarafoleanu.

Muzica dată la maximum în maşină, acasă sau la discotecă și zgomotele puternice produse de utilaje la locul de muncă sunt traume sonore care produc disconfort în urechi sau un țiuit puternic.

”Aceia sunt oameni supuşi la truma sonoră acută sau cronică, pentru că se poate instala brusc o astfel de traumă sonoră. Ea se manifestă cu un ţiuit îngrozitor în ureche, cu o senzaţie de disconfort accentuat şi cu o scădere de auz de obicei doai pe frecvenţele acute. În prima fază, trauma este reversibilă cu tratament. Dar dacă pacientul lucrează în aeroporturi pe piste, în industrie sau în discoteci, cu timpul scăderea auzului este tot mai accentuată, dacă trauma sonoră devine cronică şi se ajunge la protezare auditivă”, mai spune profesorul Codruţ Sarafoleanu.


VIDEO/ Imagini din timpul celui de-al Doilea Război Mondial | Ne mor veteranii! Din 900.000 de supraviețuitori, au mai rămas doar 9.000

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News