Specialistul din Tbilisi a analizat eșecul reformelor solicitate de UE în Georgia, semnalează indignarea publică față de un oligarh local și subliniază sprijinul neclintit al georgienilor pentru  eforturile de apărare ale Ucrainei. 

Vasadze consideră că pacificarea Rusiei prin cedarea unor teritorii este imposibilă și avertizează că dacă Putin nu va fi oprit acum la Nipru, va trebui oprit la Vistula, Dunăre sau Elba.

Gela Vasadze
  • Gela Vasadze este politolog, expert al Centrului Georgian de Analize Strategice din Tbilisi. A fost viceprimar al orașului Batumi și șef al Agenției de Dezvoltare Regională a Republicii Autonome Adjaria din Georgia. Este născut la Odesa.

Georgienii sunt supărați pe guvern, care îi îndepărtează de UE

Libertatea: Aproape 60.000 de georgieni au protestat la Tbilisi cerând aderarea la UE, după ce Comisia Europeană a transmis că Georgia trebuie să mai aștepte statutul de candidat, spre deosebire de Ucraina și Republica Moldova. Cum apreciați acest eveniment proeuropean din Georgia?
Gela Vasadze
: Protestatarii din Georgia au cerut un singur lucru de la Guvern: să îndeplinească cele 12 cerințe ale Comisiei Europene pentru a obține statutul de candidat. Începând cu 2016, Georgia s-a transformat dintr-un stat lider al Parteneriatului Estic al UE, un stat care era un exemplu de urmat la capitolul reformelor și democratizării, într-un stat codaș, în care sunt încălcate drepturile omului, unde sunt deținuți politici. 

Avem doi astfel de deținuți, dar nu oricine: un fost președinte al țării, Mihail Saakașvili, și directorul principalului post de televiziune de opoziție, care a fost arestat pentru încălcarea procedurii de înregistrare a autovehiculului în ziua în care Georgia a depus cererea de aderare la UE.

Cetățenii au ieșit în stradă și au declarat că sunt europeni, că aparțin istoric și cultural la Europa și că autoritățile georgiene distrug visul lor european.

Protestatarii proeuropeni din Tbilisi, 20 iunie 2022. Foto: Profimedia

Un „Plahotniuc” georgian

Care este principala nemulțumire a georgienilor?
– În primul rând ei sunt nemulțumiți de acțiunile unui oligarh. Apropo, printre cerințele Comisiei Europene găsim și solicitarea ca Georgia să iasă de sub influența oligarhilor. 

Recomandarea ar fi fost valabilă și pentru Republica Moldova, dacă acolo era Vladimir Plahotniuc. În Moldova Plahotniuc nu mai este, însă Georgia are un Plahotniuc al său pe care îl cheamă Bidzina Ivanishvili.

Bidzina Ivanishvili, la exit poll pentru alegerile parlamentare georgiene, în 2020. Foto: Profimedia

Alături de Ucraina

Cum se vede din Georgia războiul din Ucraina?
– 88% dintre georgieni consideră că războiul din Ucraina este un război al lor. Peste 2.000 de voluntari georgieni – cel mai mare contingent străin – luptă de partea Ucrainei. 16 eroi georgieni au fost uciși în lupte. Trebuie să menționez că 20% din teritoriul nostru este ocupat de Rusia. 

Dacă Ucraina cade, următoarele victime vor fi nu numai Georgia și Republica Moldova, ci și toți vecinii Rusiei, inclusiv statele baltice.

Putin planifica să refacă Uniunea Sovietică până în decembrie 2022, când se împlinesc 100 de ani de la apariția URSS. Ucraina, prin eroismul său, ne-a salvat pe noi, dar a salvat și Europa.

Soarta războiului, în mâna Occidentului

Care este cel mai trist scenariu posibil al acestui război? Când și cum s-ar putea termina acesta?
– Cel mai trist scenariu deja se întâmplă. Îl vedem la Irpin, Bucha, Borodianka, Mariupol, îl vedem în Donbas, unde sunt șterse orașele de pe fața pământului, împreună cu populația de acolo. 

Războiul poate fi încheiat destul de simplu și așa se va și întâmpla atunci când statele din Occident, și mai ales SUA – și trebuie să o spunem direct că celelalte state, inclusiv Franța, au rol complementar față de puterea americană – vor furniza cantități suficient de mari de armament ucrainenilor și vor instrui un număr destul de mare de militari pentru ca Ucraina să distrugă coloana vertebrală a mașinăriei militare a Rusiei. 

Este un scenariu iminent. Ucraina suportă costuri enorme pentru noi toți.

Pacificarea Rusiei prin cedarea unor teritorii, imposibilă

Rusia distribuie diverse narațiuni, gen Moscova luptă pentru teritoriile sale istorice din Ucraina, iar după ce le va ocupa, se va liniști. Care este adevărul?
– Dacă vorbim despre teritoriile istorice ale Rusiei, ne referim doar la patru regiuni, și toate din componența Federației Ruse. Este vorba de regiunea Moscova, Vladimir, Novgorod și Reazan. Acestea sunt teritoriile istorice ale Rusiei. Alte regiuni istorice Moscova nu are.

Ucraina poate ceda Rusiei regiunile Kuban și Belgorod (teritorii ale Federației Ruse) doar din respect față de Acordurile de la Helsinki din 1975 și atât. Din punct de vedere istoric, Kuban și Belgorod sunt teritorii istorice ucrainene. Cine crede că Ucraina sau altcineva va ceda teritorii Rusiei și ea se va liniști sunt naivi și incompetenți.

Dacă Rusia va ocupa un teritoriu, ea își va vindeca rănile și va organiza o nouă ofensivă în Europa. 

Oare mai crede cineva că ocupând fostele state sovietice, Putin s-ar fi oprit? El ar fi încercat cel puțin să ocupe statele membre ale Tratatului de la Varșovia, incluzând Polonia, România, Bulgaria și jumătate din Germania.

Dacă Ucraina nu va opri azi Rusia la Nipru, atunci Europa va fi nevoită să o oprească la Vistula, Dunăre și Elba. 

Se discută foarte mult despre propaganda rusă în statele UE și în Ucraina. Cât de profundă este influența informațională a Rusiei în Georgia?
– În Georgia sunt posturi de televiziune rusești care emit prin cablu. Sunt și agenții de știri ale Rusiei care funcționează semilegal pe teritoriul nostru. Dar presa rusă nu este influentă în Georgia. 

Din păcate, propaganda rusă din Georgia nu este în limba rusă. Vorbim de propagandă rusă în limba georgiană. Sunt instituții de presă care distribuie narațiuni de propagandă, mascându-le în informații despre valorile tradiționale, despre „gayropa”, adică despre Europa putredă moral. Aici, inamicii georgienilor sunt turcii sau musulmanii. 

Din fericire, aceste curent de opinie se bucură de o susținere minimă și sunt apreciate de 2-5% dintre georgieni.

Urmărește-ne pe Google News