Libertatea: Cum vedeți huiduielile din timpul discursului premierului Cîțu și că s-a strigat „Orban“ în timp ce președintele Klaus Iohannis era la pupitru?
Cristian Pîrvulescu: Nu sunt manifestări spontane. Este clar că vorbim de echipe de susținători ai lui Ludovic Orban care au încercat să creeze o stare de spirit favorabilă acestuia. Prezența președintelui Iohannis, dincolo de contextul pandemic, creează o problemă serioasă candidatului Orban. Așa că Ludovic Orban contracarează prin crearea acestei stări de spirit.
Însă această stare joacă un rol limitat. Până la urmă, organizarea de partid este cea care contează, iar calculele pe care le-am văzut până acum sunt de partea lui Cîțu. Imaginea lui Orban la nivelul PNL este încă foarte bună, numai că s-a dat ordin pe unitate să nu se voteze Orban. Altfel, alegerile ar fi fost câștigate de Orban.
Oricum, trebuie să așteptăm rezultatul final. Dacă cei indeciși vor vota cu Orban, lucrurile încep să se complice pentru premierul Florin Cîțu. Mai ales că la toate întâlnirile unde au participat amândoi, Orban a fost mai convingător în rândul membrilor de partid. Președintele PNL în funcție încă are multe delegații de partea lui. În plus, Orban este un politician cu experiență, care știe să se adreseze membrilor de partid. În schimb, Florin Cîțu este încă un începător.
Acesta a avut mai degrabă o carieră de tehnocrat până când a devenit premier. Este greu să prinzi în câteva luni experiența politică pe care o are Ludovic Orban.
„Pentru Orban discursul a fost mai important“
– Deci această moblizare pentru huiduirea adversarilor a fost asul din mânecă al lui Ludovic Orban?
– Se poate spune și așa. Orban a folosit intenționat și masiv coarda emoțională. Chestiune care s-a văzut și în discurs în faptul că a mizat pe tradiția partidului, valorile creștine și pe continuitate. Pentru Orban a fost mai important discursul decât pentru Cîțu. Orban avea nevoie de aceste huiduieli și să i se strige numele în sală ca să schimbe raportul de putere în sală în favoarea sa.
„PNL a arătat azi ca un partid în criză“
– După cele întâmplate astăzi la congres a crescut pericolul unei rupturi în interiorul PNL?
– Indiferent de cine câștigă astăzi, partidul nu se va destrăma. Primarii nu vor părăsi niciodată un partid aflat la guvernare, oricât de multă simpatie ar avea pentru cineva, pentru că ei au nevoie de bani de la centru.
Cât despre Ludovic Orban, el va rămâne în partid, chiar dacă nu va câștiga astăzi. Să ne lămurim: în acest partid el nu este văzut ca un pierzător. Ludovic Orban poate recupera puterea în partid în funcție de evoluțiile guvernării. Să nu uităm că va mai fi un congres în 2023, când se va stabili candidatul pentru prezidențiale. Sigur, între timp, dacă Florin Cîțu câștigă astăzi, el își va consolida poziția în partid.
– Pentru oamenii de acasă cum se văd aceste huiduieli?
– Acest congres pare să neliniștească electoratul centrist al PNL-ului, motiv pentru care ar putea să se ducă mai degrabă spre USR-PLUS. PNL a arătat astăzi ca un partid care trece printr-o criză, în care există multe probleme interne și prea puțină unitate. Treaba asta ar putea să-i coste electoral la următoarele alegeri din 2024, dar până atunci lucrurile se pot schimba.
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos