Autoare a volumului „Putin și putinismul”, apărut la Editura Humanitas, Françoise Thom explică, într-un interviu pentru Libertatea, cum s-a pregătit liderul de la Kremlin în ultimii ani pentru războiul cu Ucraina, dar și care sunt, de fapt, obiectivele lui pe termen lung.
Experta arată că evoluția politicii europene a lui Vladimir Putin o urmează pe cea a politicii interne: încearcă să-și atragă aliați prin mită și șantaj, apoi trage sforile folosindu-se de intimidări și teroare.
„Să sperăm că agresiunea împotriva Ucrainei va trage clopotele pentru regimul lui Putin”, declară Thom.
- Françoise Thom, elevă a celebrului istoric Alain Besançon, este un istoric și sovietolog francez, profesor emerit al Universității Sorbona, Paris, unde predă istorie contemporană. Specialistă în Rusia postcomunistă, a lansat mai multe volume în care a analizat țara și liderii săi, printre care „Limba de lemn” și „Putin și putinismul”, ambele traduse în română la Humanitas.
„Putin vrea să transforme Ucraina într-o satrapie”
Libertatea: La cum arată situația în momentul de față, ce credeți că urmărește Vladimir Putin în Ucraina?
Françoise Thom: Mulți europeni sunt sau erau sub iluzia că Kremlinul ar fi dispus să accepte ca Ucraina să fie o țară neutră, după modelul Finlandei. Asta înseamnă a înțelege greșit regimul lui Putin și a uita obsesiile președintelui rus. Putin vrea să transforme Ucraina într-o satrapie, să o înlănțuiască de „lumea rusă” așa cum o înțelege el, cu cultul Rusiei pentru „marele război patriotic”, cu regimul dictatorial, corupția, mass-media înregimentate, care respiră ura față de Europa și democrațiile liberale.
– Ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia reușește să cucerească Kievul?
– Dacă va reuși să preia controlul la Kiev, va încerca să extermine toate elitele naționale ucrainene, așa cum a făcut Stalin în 1930. Putin nu poate tolera apariția unui pol de libertate în „lumea rusă”.
În Ucraina, Rusia luptă împotriva Europei, iar acest atac necruțător reflectă doar ura lui Putin față de civilizația europeană.
Françoise Thom, sovietoloagă franceză:
Asta chiar dacă el încearcă să stabilească hegemonia Rusiei pe continent și să coopteze liderii europeni pentru a duce la îndeplinire agenda Kremlinului.
Occidentalii își pun întrebări cu privire la intențiile lui Putin în ce privește Ucraina, dar contextul mai larg al crizei le scapă adesea. Distrugerea statului independent ucrainean este în mod cert un obiectiv prioritar urmărit de Putin, din cauza obsesiilor sale istorice. Dar strategia Kremlinului privind Ucraina nu poate fi separată de realizarea obiectivelor sale pe termen lung în Europa.
– Care sunt acestea?
– Putin a fost atât de impresionat de dezastrul înregistrat de SUA în Afganistan, încât și-a imaginat că îi poate alunga pe americani din Europa cu o cacealma bine orchestrată. Așa se explică și ultimatumul din 17 decembrie, pe care Kremlinul l-a adresat Statelor Unite și NATO. Solicitările Rusiei pentru garantarea securității ar însemna lichidarea NATO ca alianță militară.
Șantajarea Ucrainei a fost concepută pentru a accelera retragerea americană din Europa și pentru a forța dezmembrarea întregii ordini europene liberale de după Războiul Rece.
Cum acționează Putin: mită și șantaj față de elitele europene
– Există legături între situația internă din Rusia și acțiunile lui Putin pe plan extern?
– Evoluția politicii europene a Kremlinului o urmează pe cea a politicii interne: la început, cooptarea prin mită și șantaj, urmată de un rol crescut al intimidării și terorii.
În ultimii doi ani, opoziția a fost zdrobită în Rusia. Putin a pregătit țara pentru război și a eradicat cea de-a „cincea coloană” (termen inventat în timpul Războiului Civil din Spania, care se referă la un grup de oameni care subminează un grup mai larg din interior, n.r.).
Acum, Putin visează la extinderea puterii ruse peste întregul continent european, șantajând și intimidând elitele europene, după ce le cumpără.
– Un astfel de caz, de „cumpărare” și șantajare a elitelor europene, este proiectul Nord Stream 2?
– Gazoductul Nord Stream 2 a fost conceput, în același timp, ca un instrument de recrutare a politicienilor și afaceriștilor germani, ca un instrument de retrogradare geopolitică a Ucrainei și de ruinare a acestei țări, dar și ca o cale de a asigura supunerea Europei în fața Kremlinului, în special atunci când amenințarea penuriei de gaze este susținută prin intimidări militare.
„Kremlinul se simte amenințat de toți pe care nu-i controlează“
– Care este scopul final al lui Putin în războiul cu Ucraina?
– Kremlinul se simte amenințat de toți pe care nu-i controlează. Așa că atât timp cât vor exista națiuni libere în Europa, Putin va cere „garanții de securitate”. După supunerea Ucrainei, va încerca să-și restaureze sfera de influență în Europa Centrală și de Est.
Următorul pas se va face fără efort în opinia lui Putin: se gândește că Franța, Italia și Germania vor fi cu ușurință intimidate, având în vedere că au demonstrat că au puțină coloană vertebrală în toți acești ani. Nu ia în calcul că elitele europene se schimbă rapid, pe măsură ce încep să înțeleagă pericolul pe care-l reprezintă regimul Putin.
– Ce riscă în aceste momente Europa?
– Libertatea ei. Rusia e un rogue state (expresie care înseamnă „stat delincvent” și desemnează acele țări care reprezintă o amenințare la adresa păcii mondiale, n.r.) care trebuie oprit cu orice preț. Să sperăm că agresiunea împotriva Ucrainei va trage clopotele pentru regimul lui Putin.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia