În 2010, în paginile fostei publicații Financiarul, care la vremea respectivă era condusă de Gabriela Firea, apărea un articol semnat de Sorin Manea, intitulat „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxe”.
„La vremea respectivă scriam adeseori despre datoriile neîncasate de ANAF. Și m-am gândit la o nouă abordare pentru topurile convenționale ale multimilionarilor, publicate tot timpul de ziarele financiare. Așa că, pur și simplu, am luat topul multimilionarilor și am discutat cu fiecare în parte de ce nu-și plătesc datoriile la stat”, rememorează astăzi Sorin Manea pentru Libertatea, la câteva zile după publicarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Țiriac versus România. Manea debutase în presa sibiană, după care s-a mutat la București, a lucrat la Antena 1, Săptămâna financiară, Financiarul etc.
Avea 29 de ani la vremea respectivă și nu se aștepta ca publicarea unui material bazat pe documente extrase de la Registrul Comerțului, ANAF și Registrul Companiilor din Cipru să aprindă scânteia unui proces civil cu Ion Țiriac.
Ce a scris jurnalistul despre Țiriac
În articol, Manea scria că „averea de 900 de milioane de euro nu este suficientă pentru a acoperi găurile date statului de asocierea cu mentorul trustului Pro, Adrian Sârbu, în cadrul societății Music&Events Company Business SRL, care are datorii de 5,5 milioane de lei la bugetul de stat”. De asemenea, în articol sunt menționate și alte patru societăți comerciale cu datorii la stat, la care Țiriac era ori a fost acționar înainte de 2010.
Între timp, odată cu falimentul publicației, articolul a dispărut de pe internet, iar Manea nu-și mai amintește exact care erau datoriile totale ale firmelor la care era acționar și Țiriac.
„Eu nu am înțeles de ce nenorocirea asta mi s-a întâmplat tocmai mie. A fost o mâhnire, până în ziua de astăzi nu am priceput de ce tocmai eu. Cred că orice om cu un blog poate să scrie lucruri mult mai dăunătoare la adresa reputației domnului Țiriac decât articolul redactat de mine în urmă cu 11 ani”, continuă Sorin Manea.
Ziarul a intrat în faliment, a fost nevoit să se apere singur
De altfel, niciunul dintre cei ceilalți 14 multimiliardari incluși în material nu l-au somat în instanță, „a fost doar o nemulțumire, pe care unul dintre ei a exprimat-o telefonic, a oferit niște explicații suplimentare despre respectivele datorii, dar nu a dorit un drept la replică publicat”, spune jurnalistul. Pentru el, greutățile au apărut la câteva luni după publicare, când ziarul Financiarul a dat faliment, iar în scurt timp s-a trezit acuzat în instanță pe persoană fizică pentru defăimarea lui Ion Țiriac.
Normal ar fi fost să fim în solidar și eu, și compania. Dar cum compania a dat faliment, am rămas eu. Asta a fost, o neșansă.
Sorin Manea, jurnalist;
Manea explică faptul că, înainte de a fi publicat, articolul respectiv a trecut prin câteva mâini. „Doar eu nu mă apucam să scriu la o publicație deținută de un alt milionar român (ziarul Financiarul făcea parte din grupul de media controlat de Dan Voiculescu, n.red.) tot ce-mi trecea prin scăfârlie. În plus, în articol nu era exprimată o atitudine personală, ci un unghi de abordare influențat de colectivul redacției, care a aprobat publicarea respectivă. Iar, în final, singurul care a răspuns am fost eu”.
A câștigat procesele cu Țiriac
El crede că experiența sa ar trebui să fie o învățătură de minte pentru jurnaliștii tineri „ca pe viitor să-și ia toate măsurile de protecție prin contract, astfel încât să nu rămână singuri pe lume și să se mai bată cu miliardarii în instanță”.
Înainte ca Țiriac să se plângă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că statul român i-a încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie, fostul tenismen s-a judecat cinci ani cu Manea, mai întâi la Tribunalul București, iar mai apoi la Curtea de Apel București.
„Pârâtul Sorin Manea a formulat susțineri vădit tendențioase, cu caracter insultător și injurios, susțineri ce au depășit cu mult limitele admisibile ale libertății de exprimare”, se arată în motivarea formulată de avocații lui Ion Țiriac, care în primă instanță au cerut plata unor daune de 130.000 de euro de către Sorin Manea și firmei Media Casa Press SRL. Însă firma era deja în insolvență, iar în 2014, judecătorii au admis începerea procedurii de faliment a firmei deținute de fiicele lui Dan Voiculescu.
Așa a ajuns jurnalistul să-și caute propriul avocat pentru a se apăra în procesul civil cu Țiriac.
„Pârâtul a acționat cu bună-credință”, a decis în 2013 tribunalul
Însă în ciuda judecăților de valoare incluse în articol, judecătorii din prima instanță decid că „pârâtul a acționat cu bună-credință, urmărind să informeze opinia publică asupra unui subiect de interes general, referitor la datoriile către bugetul de stat ale firmelor în care sunt implicați marii afaceriști români”, se arată în motivarea din 2013 a judecătorilor Tribunalului București.
Țiriac a făcut apel și s-a mai judecat până în 2015 cu jurnalistul, când magistrații Curții de Apel București au decis să respingă definitiv acțiunea împotriva lui Manea.
„Cred că succesul a fost în mare parte al avocatului meu, care a construit o apărare prin care am reușit să dovedim că nu a fost în niciun moment vorba de rea-credință din partea mea, că nu l-am urmărit ori hărțuit pe Țiriac. Mai mult, și CEDO a dat dreptate instanțelor din România. Așa că, în final, mi se pare o recunoaștere a faptului că în România sunt respectate drepturile jurnaliștilor de a se exprima liber și de a aborda fără teamă subiecte care țin de încasările la stat”, completează Sorin Manea.
Doi ani în plus pentru a recupera costurile de judecată de la Țiriac
Cât despre ce a însemnat să se judece pe persoană fizică cu Țiriac, ziaristul spune că acei ani au însemnat o nesiguranță continuă, dar s-a simțit, în același timp, și respins de redacții ca urmare a procesului pe care-l avea cu cel mai bogat afacerist din România.
„Nu am mai putut să fac nimic pe numele meu, gândindu-mă că într-o zi poate să vină miliardarul țării și să-mi ia tot ce am agonisit. Nu-i doresc nimănui să treacă prin așa ceva. Și cred că o problemă este și faptul că nu există sindicate în presă, nu există forumuri reprezentative pentru noi, nu există sprijin al breslei”, spune Manea.
Eu sunt un amărât de jurnalist. Ca să fii ditamai miliardarul și să urmărești acest subiect mai bine de 10 ani, totuși înseamnă că ai o mânie. Nu știu dacă este legată de mine ca jurnalist, căci instituția de presă oricum a dispărut.
Sorin Manea, jurnalist:
După cea de-a doua victorie în apel, ziaristul s-a concentrat să recupereze de la miliardar banii pierduți în instanță, iar asta după alți doi ani de procese, închizând definitiv acest capitol din viața sa în 2017.
A aflat că Țiriac s-a dus la CEDO zilele trecute
„Am aflat că a dat în judecată statul român abia când s-a publicat decizia CEDO. Nu mă gândeam că l-a afectat atât de mult pe domnul Țiriac că a pierdut un proces împotriva unui jurnalist care nu l-a calomniat, nici nu a scris ceva care era exclusiv despre el, nici nu era vorba despre viața lui personală ori despre familia lui”, completează Manea.
Jurnalistul crede că procesul lungit pe cinci ani i-a afectat cariera, „de multe ori am semnat sub pseudonim doar pentru a-mi putea asigura existența” și, de altfel, susține că a simțit teama unor directori de redacții de a-l angaja din cauza procesului pe care-l avea la acel moment cu Ion Țiriac.
Rămâi cu teama că scrii ceva, iar redacția nu-și asumă nicio responsabilitate față de siguranța juridică a ta ca jurnalist, ci doar meritele și afișările.
Sorin Manea, jurnalist:
Libertatea a încercat să obțină și poziția lui Ion Țiriac și a transmis o serie de întrebări pe e-mail către reprezentanții Țiriac Group. Până în momentul publicării, ziarul nu a primit niciun comentariu din partea lui Ion Țiriac.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro