Cazul dramatic al reținerii lui Roman Protasevici a creat un vortex în întreaga lume. Sub pretextul unui atentat cu bombă, cursa Ryanair 4978, care zbura de la Atena la Vilnius, a fost deturnată duminică, 23 mai, pe Aeroportul Național din Minsk

Ordinul ar fi fost dat chiar de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Cel supranumit „ultimul dictator al Europei“ a acționat ca să-l aresteze pe jurnalistul de 26 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți contestatari ai săi.

Regimul de la Minsk i-a acuzat de „terorism“

Roman Protasevici și Stepan Putilo s-au remarcat în timpul protestelor antiguvernamentale din 2020, cele mai mari din istoria Belarusului, când forțele de ordine s-au confruntat brutal cu manifestanții împotriva regimului.

Stepan Putilo (stânga) și Roman Protasevici

În acest context, când internetul din Belarus a fost cenzurat sau deconectat, iar mass-media erau controlate de regim, principalul mijloc de informare a fost Nexta, un canal de pe platforma Telegram, coordonat de cei doi. 

Ca urmare a activității lor, Roman și Stepan au fost declarați „teroriști“ de autoritățile din Minsk.

Inițial, la începutul anului, pe 22 ianuarie, Protasevici ceruse azil politic în Polonia. Mai apoi, a hotărât să se mute în Vilnius, acolo unde se crease un grup de rezistență mai mare.

Protasevici a părăsit proiectul Nexta, rămas în grija lui Stepan Putilo, 22 de ani, care locuiește în continuare în Varșovia. Din martie 2021, Roman a devenit redactor-șef al unui alt canal, intitulat Belamova, de pe Telegram.

Într-o discuție cu Libertatea, Stepan spune că arestarea abuzivă a colegului său l-a luat prin surprindere și mărturisește că se teme pentru siguranța lui. 

Crede, de asemenea, că este nevoie de un răspuns ferm din partea societății internaționale pentru ca regimul Lukașenko să înceteze abuzurile față de presă și de disidenți.

Până în acest moment, liderii europeni au cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevici, anchetarea deturnării avionului și au impus interdicția de a survola spațiul UE pentru aeronavele din Belarus

„Oamenii sunt intimidați și se tem“

Libertatea: Cum ai descrie modul în care colegul tău Roman Protasevici a fost arestat?
Stepan Putilo:
Nu înseamnă altceva decât că regimul Lukașenko îl percepe ca fiind unul dintre principalii săi dușmani. Atât eu, cât și Roman am fost incluși pe lista persoanelor căutate de poliție din cauza succesului avut de canalele noastre de Telegram. Am fost incluși pe acea listă înaintea opozantei Svetlana Tihanovskaia. 

Lukașenko este convins că noi am stat în spatele protestelor masive de stradă. Canalele noastre de Telegram au fost primele declarate teroriste și extremiste, motiv pentru care am fost incluși pe lista internațională a persoanelor urmărite de Interpol.

Stepan Putilo:

Crezi că arestarea lui Roman va declanșa noi proteste masive în Belarus? Mai au oamenii resurse să lupte în stradă?
Oamenii sunt intimidați și se tem, pentru că sunt împușcați în stradă, iar dacă ajung în închisori, sunt agresați, bătuți și chiar uciși. Săptămâna trecută, deținutul politic Vitold Așurok a fost găsit mort în celula sa. 

Occidentul trebuie să-l oblige pe Lukașenko să facă unele concesii și să slăbească represiunea. Dacă se va întâmpla asta, atunci vor fi posibile și noi proteste. Nemulțumirea oamenilor nu a dispărut, ea este încă acolo, este încă vie. Dacă vor fi introduse sancțiuni mai drastice, factorul economic, și mă refer la lipsa banilor, va obliga mase și mai mari de oameni să iasă în stradă.

„Nu ne-am imaginat vreodată că regimul ar fi gata să comită un act terorist“

– Roman a vorbit despre teama că ar putea fi arestat și chiar condamnat la moarte. Se aștepta ca regimul să ia măsuri concrete împotriva sa?
– Am discutat despre faptul că nu ar trebui să zburăm peste teritoriul Belarusului și al țărilor CSI (Comunitatea Statelor Independente, organizație regională formată din nouă dintre cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice – n.r.), am stabilit că trebuie să fim cât mai precauți cu putință indiferent de situație, dar nu ne-am imaginat vreodată că regimul ar fi gata să comită o astfel de ilegalitate, un act terorist, conform normelor internaționale.

Am fost convinși că regimul Lukașenko nu va îndrăzni să acționeze în străinătate, așa că nici măcar nu am discutat despre ce s-ar întâmpla dacă vreunul dintre noi ar fi capturat.

Stepan Putilo, jurnalist:

Roman se întorcea de la o conferință la care participase Svetlana Tihanovskaia. Era un apropiat al ei? Acest lucru l-a transformat într-o țintă mai importantă pentru Aleksandr Lukașenko?
– Roman a lucrat împreună cu oamenii de la sediul central al Svetlanei Tihanovskaia pentru planificarea și continuarea activității din stradă. Sigur că acest lucru, printre altele, l-a transformat într-unul dintre principalii dușmani ai regimului.

Jurnalistul spune că „îngrijorarea profundă“ nu ajunge

Care crezi că este viitorul lui Roman? Are șanse să fie eliberat?
– În acest moment, avem nevoie de cât mai mult sprijin și cât mai multe reacții din partea comunității internaționale. Fără înăsprirea sancțiunilor, problema lui Roman și a altor sute de prizonieri politici va rămâne doar în planul îngrijorării profunde. Acum există o șansă reală de a forța regimul să slăbească acest colos al represiunii.

Crezi că guvernul de la Minsk va ceda presiunilor din partea Uniunii Europene?
– Numai în cazul unor sancțiuni cu adevărat dure și la scară largă. Cum ar fi izolarea internațională a Belarusului, suspendarea comerțului economic, diplomatic, suspendarea transportului, legăturilor de informații ale regimului. Plus deconectarea de la SWIFT (sistem de transfer interbancar, n.r.), recunoașterea regimului ca fiind terorist. Doar într-o astfel de situație cred că Lukașenko se va gândi cu adevărat la ceea ce face și va opri represiunea fără precedent la adresa cetățenilor.

„Am primit sute de amenințări cu moartea“

– Ți-e teamă că ți se poate întâmpla și ție sau colegilor ceva? Au fost amenințări?
– După ce Roman a fost sechestrat, am primit sute de amenințări cu moartea. Ni s-a transmis că vom fi împușcați, că vom fi aruncați în aer și că nici măcar nu va fi nevoie să fim duși în Belarus. Mă tem serios pentru viața și sănătatea mea și a colegilor mei, dar luăm toate măsurile de siguranță posibile. Am primit mesaje cu: „Tu ești următorul”.

– Speri în sfârșitul regimului Lukașenko?
– Nu ne rămâne decât să sperăm că eforturile comunității internaționale, protestele oamenilor din Belarus și acțiunile nesăbuite ale acestui regim ne vor aduce ziua libertății mai aproape. 

Sper ca eu, împreună cu familia mea, dar și mulți bieloruși care au fost forțați să se refugieze în străinătate ne vom putea întoarce acasă cât mai curând, pentru a construi un viitor fericit și prosper pentru țara noastră și pentru copiii noștri.

Stepan Putilo, jurnalist:

 
 

Urmărește-ne pe Google News