Profesorul Radu Gologan va răspunde întrebărilor spinoase, pe care orice părinte şi le pune: Ce face şcoala pentru copilul meu? Ce face profesorul pentru elevii săi? Se mai face şcoală la şcoală?
Radu Gologan va explica şi cum actualul ministru al Educaţiei este pe punctul de a pecetlui destinul a sute de mii de copii, printr-o serie de decizii care întorc învăţământul românesc cu 30 de ani în urmă, pe vremea manualului unic, realizat de comunişti.
De asemenea, profesorul Radu Gologan va răspunde la toate întrebările pe care elevii, părinţii sau dascălii le vor adresa online, în timpul interviului.
Cine este Radu Gologan
Profesorul Radu Gologan s-a născut la 7 iunie 1952 la Braşov. Mama, profesoară de matematică şi tatăl, inginer constructor provin din satele de oieri din jurul Braşovului: Săcele şi Bran. Copilăria şi-a petrecut-o la Sibiu. Tatăl său a fost cel care l-a facut să iubească matematica deşi, mai târziu, când în liceu fiul său i-a comunicat dorinţa de a studia matematica acesta i-a răspuns: „asta nu e meserie”.
Până în clasa a IX-a a făcut şcoala la Sibiu unde i-a fost profesoară doamna Laura Constantinescu de la care a prins pasiunea pentru matematica de concurs şi pentru Gazeta Matematică. Din clasa a X-a a studiat la Liceul Andrei Saguna din Braşov unde profesor i-a fost Horea Banea de la care a prins primele idei de matematică adevarată. A fost olimpic internaţional la matematică în 1970 şi 1972 obţinând la olimpiadele din Ungaria respectiv Cehoslovacia medaliile de argint respectiv bronz.
În 1971 a câştigat concursul Gazetei Matematice (atunci clasamentul se realiza pe baza numărului de probleme rezolvate din GMB şi a articolelor, notelor şi problemelor propuse). A absolvit facultatea de matematică în 1976 cu specializarea analiză matematică, iar Doctoratul l-a obţinut în 1981. A publicat 5 cărţi şi peste 30 de articole de cercetare în reviste de specialitate româneşti şi străine.
Este colaborator al Gazetei Matematice de peste 40 de ani, timp în care a publicat multe note, articole şi probleme. A fost mereu un propunător de probleme la olimpiade.
Din 2001 este preşedintele comisiei naţionale a olimpiadei de matematică şi conducătorul delegaţiei României la Olimpiada Internaţională de Matematică.
În anul 2007 a fost ales preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi a reorganizat şi revigorat revista Gazeta Matematica.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro