Robert Turcescu despre intrarea în politică. „Atunci când am decis să fac pasul în politică, l-am făcut cu gândul că o astfel de mutare ar putea să mă aducă spre posibilitatea de a schimba niște lucruri și nu am ales în mod întâmplător să fac parte din Comisia de Educație din Camera Deputaților, gândindu-mă că de acolo aș putea să fac ceva inclusiv pentru viitorul acestei nații, reprezentat de copiii noștri. Nu trăiesc cu dezamăgirea că nu se pot schimba lucrurile. Eu rămân un optimist incurabil și cred că în cele din urmă, chiar dacă la noi mai greu, lucrurile se vor mișca în direcția cea bună”

„Traian Băsescu mi-a spus că există multă mizerie în politică, una pe care n-am avut ocazia s-o văd ca ziarist. În același timp, mi-a spus că dacă, într-adevăr, o să-mi placă, voi găsi și foarte multă satisfacție în zona politică, dar trebuie să am un stomac foarte tare”

Robert Turcescu, despre activitatea din Parlament. „Am sentimentul că ceea ce se întâmplă acum în Parlamentul României cu această majoritate, hipermajoritate parlamentară, alcătuită din PSD și ALDE, este toxică pentru România pentru că nu am elemente de comparație decât din postura de jurnalist din trecut, dar chiar și cu o astfel de comparație, mă gândesc că o astfel de majoritate parlamentară, în formula în care arată acum, calcă totul în picioare”

„Agenda unui parlamentar, care vrea să-și ia în serios rolul, e foarte încărcată și dacă ar fi să studieze proiectele de pe ordinea de zi. Constat, însă, foarte multă superficialitate din punctul ăsta de vedere pentru că oamenii vin și se lasă în seama indicațiilor pe care le dă la un moment dat liderul de partid. Degetul sus sau degetul în jos…”

Robert Turcescu, despre Traian Băsescu. „Partidul Mișcarea Populară este singurul care are un lider politic poate că mult mai puternic și decât actualul lider al puterii parlamentare. Traian Băsescu este un personaj politic cu experiență extraordinară și cu forță extraordinară ca om politic”

Robert Turcescu, despre o colaborare a partidelor din opoziție. „De anul viitor, colaborarea opoziției devine o urgență pentru se apropie alegerile europarlamentare și nici alegerile parlamentare deja nu sunt departe. Și dacă nu se va întâmpla o astfel de colaborare, coalizare a forțelor de opoziție, riscăm ca PSD-ul și gașca lui să conducă România pentru încă patru ani”

Robert Turcescu, despre majorarea indemnizațiilor parlamentarilor. „N-am intrat în Parlament gândindu-mă că acum cu indemnizația pe care o primesc ca Parlamentar, gata… Am dat lovitura. Vin după 23 de ani de mediu privat și asta a fost norocul meu și al unei bune părți a generației mele de jurnaliști. Am prins niște momente faste pentru presa din România, în care sumele pe care le primesc astăzi parlamentarii sunt mici în comparație cu veniturile pe care le aveam la momentul respectiv ca jurnalist, mai ales în zona televiziunii. Prin urmare, vă spun sincer, că, probabil, fără să spun o indemnizație mică, dar mai prost ca acum n-am câștigat în ultimii șapte-opt ani din viața mea”

„Dacă nu există un soi de echitate în distribuirea acestor sume pe toate palierele sociale astfel încât oamenii să se bucure cu toții de o creștere a veniturilor în familie, se vor amplifica niște tensiuni sociale și riscăm în continuare să nu putem să refacem cumva imaginea Parlamentului României care e atât de nenorocită de amar de ani de zile”

Robert Turcescu, despre implicarea tinerilor. „Adeseori, chiar și în Parlament mi se pare că rămânem blocați într-o bulă dintr-un alt timp că lucurile pe care le facem noi acolo sunt învechite. Sunt din categoria computer 286, Pentium 1, în vreme ce noua generație a decolat. Este rachetă. (…) S-a creat un hiatus teribil între noi, cei din zona de 40 sau 40 plus, și cei care au acum vârsta de 17 ani până în 30 de ani”

Robert Turcescu, despre registrul național al lucrărilor de doctorat. „L-am auzit pe domnul Iohannis și vorbea la un moment dat în discurs despre nevoia de a avea un registru public al lucrărilor de doctorat. Îl anunț pe domnul președinte Iohannis că această inițiativă legislativă este depusă de subsemnatul Robert Turcescu, deputat în circumscripția electorală Constanța, din iunie anul acesta. Se referă la o modificare în care practic toate universitățile care au școli doctorale să fie obligate să publice într-un registru național toate lucrările de doctorat după 1990 și până în zilele noastre”

„Am propus ca universitățile care au școli doctorale și nu fac un astfel de lucru, după o perioadă de grație de doi ani de zile sau poate chiar trei ani de zile, dacă nu publică aceste lucrări de doctorat, să le fie retras dreptul de a avea în coordonare teze de doctorat”.

„Reacția a fost foarte bună. Propunerea a primit avizul Consiliului Economic și Social, iar acum acest proiect legislativ este practic pe traseul parlamentar. În fiecare săptămână, împreună cu consilierii mei, facem presiuni pentru a fi mai rapid pus în circuit. Eu mi-am făcut un țel din a avea o astfel de bază de date online cu registrul lucrărilor de doctorat”

Robert Turcescu, despre proiectele sale legislative. „Sunt absolut hotărât să scăpăm odată cu mizeria de pe străzile din România. Știți cum arată astăzi România? Intersecțiile din România? Arată ca niște balcoane de bloc în care toată lumea și-a scos chiloții la uscat. Iertați-mă. Este o expresie mai dură, dar vreau să atrag atenția asupra acestui lucru. Mă refer la toată această puzderie de bannere, afișaj stradal (…) Există un impediment. E mafie întreagă în această publicitate stradală. E mafie în care, într-adevăr, se scurg foarte mulți bani”

„Știti care este cel mai rezistent afiș din București care apare pe toți stâlpii? Este celebrul „sap puțuri”, pe care l-am văzut în București din 1993, de când am ajuns eu în Capitală, și rezistă și astăzi”

Robert Turcescu, despre reforma din justiție. „Nu sunt de acord cu felul în care, sub pretextul acestor modificări care trebuie făcute, PSD-ul și aliații de la guvernare, ALDE și grupul minorităților, încearcă să strecoare pe lângă aceste modificări și altele care modifică filosofia zonei justiției”

„Ce apără toată lumea astăzi în materie de justiție, de stabilitate, s-a clădit în acești 10 ani în care Traian Băsescu a fost președinte”

„Traian Băsescu vine și spune astăzi un lucru pe care ar trebui să-l luăm în calcul. Nu putem lega niște instituții de oameni. Am lucrat și eu în redacții. Lucrați și dumnevoastră într-o redacție. Dacă mâine se schimbă un redactor-șef sau un șef de departament sau se vinde ziarul unei alte companii, nu înseamnă automat că acea instituție moare”

„Eu cred că e o greșeală teribilă să legăm la un moment dat instituții și destinul unor instituții de oameni. Din această perspectivă cred că doamna Laura Codruța Kovesi, care astăzi are parte, uneori, pe drept, alteori pe nedrept, de un cor de detractori și de o luptă evidentă la baionetă, aș putea spune, cu o anumită zonă a societății românești, ar trebui să analizeze foarte bine, nu sub presiunea acestor personaje, dacă nu cumva la un moment dat riscă să compromită soliditatea unei instituții care este Direcția Națională Anticorupție și n-ar trebui să facă un pas în spate”

„Laura Codruța Kovesi trebuie să-și încheie războiul pe care-l are de dus cu niște personaje care vor să modifice legile justiției, după cum vor ei, la fel și Augustin Lazăr, și să-și aleagă la un moment dat sau să găsească un alt moment în care să se retragă, dacă prezența ei în fruntea DNA va continua să compromită această instituție”

Robert Turcescu, despre ofițerii acoperiți din presă. „Subiectul ofițerilor acoperiți cred că este de actualitate. Din ce văd eu, la un moment dat se vorbește despre oameni de pe canapeaua lui Coldea. Eu unul l-am întâlnit pe Florian Coldea o singură dată în viața mea într-un cadru absolut oficial în care eram împreună cu Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, cu Emil Hurezeanu la o întâlnire care a avut loc cu adjunctul șefului CIA în care s-au discutat lucruri de politică internațională”.

„Am aflat și eu că erau oameni care-l vizitau mai des pe domnul Florian Coldea, deși trebuie cumva să recunoaștem. Era secretul lui Polichinelle în breaslă când vedeam cum unii oameni veneau cu niște informații sensibile”

„Cred că vom avea o retragere în cazarmă, dacă vreți, a unor astfel de personaje sau intrarea lor în adormire sau poate chiar pensionarea lor, ceea ce nu poate fi decât spre beneficiul societății românești”

Robert Turcescu, despre un nou mandat de parlamentar. „Știți cum e asta? Deși poate comparația poate nu este cea mai potrivită, e ca atunci când îmi spune taică-miu că mai trebuie să fac un băiat. Nu pot să răspund acum în legătură cu un nou mandat .

Robert Turcescu, despre familie. „Aș face șapte copii, dacă s-ar putea. Copiii sunt minuni și cred că toți părinții înțeleg despre ce este vorba”

Robert Turcescu, despre pierderea alegerilor locale la Primăria Generală . „Dacă mi-aș fi dorit un lucru să se întâmple, ca o minune, dacă vreți, a fost să pot s-o bat pe Firea la Primăria Capitalei. (…) Dacă mă gândesc bine, cred că aș mai candida o dată pentru Primăria Capitalei decât pentru un nou mandat de parlamentar”

Robert Turcescu, despre muzică. „Sunt lucruri, care dincolo de familie și de activitățile astea cotidiene, reprezintă pentru mine ancore extraordinar de puternice. Muzica este o astfel de ancoră. Bucuria mea de a cânta o împărtășesc  uneori, după cum ați văzut, în spațiul public. Nu mi se pare că fac un lucru rău. Mi se pare că arăt că am o pasiune. Muzica este una dintre minunile din viața mea”

„Mai nou m-am apucat de pian. E un lucru pe care mi-l propusesem de mulți ani. Mi-am luat niște cursuri online. Stau acasă în mansardă după ce adoarme Vera și uneori mă prinde două noaptea și exersez la pian. E o bucurie extraordinară și mă detașez pentru câteva ore de ce înseamnă zgura cotidiană”

Robert Turcescu, despre televiziunea online Unde TV. „Proiectul l-am lansat. A deschis o nouă abordare a zonei TV. Proiecte de acest gen sunt viitorul media. Astăzi, un om poate fi și cameraman și dirijorul show-ului televizat. Se tinde spre un om orchestră. Unde TV este un proiect pe care l-am făcut prea devreme. Mi-am închipuit că având zeci de mii de prieteni pe Facebook, dintre ei voi găsi oameni care să susțină un astfel de proiect. N-a fost să fie, dar n-a fost vina mea”.

Cine este Robert Turcescu

Robert Turcescu este jurnalist și parlamentar român. A absolvit cursurile Școlii Superioare de Jurnalistică din București, în 1997, și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în 1998.

A debutat în presă în anul 1993 la Curierul Național. A mai scris la publicațiile Ziua și Evenimentul Zilei. La 23 de ani, a devenit redactor șef la Radio Total, iar în 2000, a devenit redactor-șef la Europa FM.

Robert Turcescu a lucrat și în televiziune, la Realitatea TV, unde a realizat emisiunea „100%”, și la B1 TV, unde a realizat emisiunea „Sub semnul întrebării”.

În anul 2016, a candidat la Primăria Capitalei din partea PMP, obținând 6,46% din voturi. Robert Turcescu a fost ales deputat de Constanța în legislatura 2016-2020 din partea PMP, În iunie 2016, a fost ales vicepreședinte al PMP.


STENOGRAME/ Visul de latifundiar al unui proxenet „faultat” de DIICOT: „Pierdusem o jumate de milion. Tocmai când voiam să mă apuc să fac un bloc”

 
 

Urmărește-ne pe Google News