Sorin Popescu este de profesie medic generalist. A renunțat la a trata pacienții în anii 2000, iar din 2013, s-a mutat la Viena, în Austria, unde conduce o multinațională din domeniul pharma. Continuă însă să își folosească cunoștințele medicale și a cofondat Rețeaua de Solidaritate, o inițiativă ce aduce la un loc specialiști din diverse domenii, atât din țară, cât și din diaspora, pentru schimb de informații și consiliere socio-juridică.
În interviul pentru Libertatea, Sorin Popescu explică și cum a ajuns Austria la o rată de vaccinare dublă față de a României, ce ar trebui să preia țara noastră din experiența austriecilor și cum au fost primite noile restricții.
Discuția a avut loc vineri și sâmbătă dimineață, înainte de manifestația împotriva restricțiilor la care au participat zeci de mii de oameni.
Libertatea: Cum a fost primită în Austria vestea obligativității vaccinării? Ce părere aveți despre această nouă măsură?
Sorin Popescu: Începând de luni, toată țara intră în lockdown total pentru o perioadă de maximum 20 de zile cu reevaluare după 10 zile. Această măsură a fost luată din cauza creșterii masive a numărului de infecții la nevaccinați. În landul Salzburg secțiile de ATI au fost copleșite de cazuri grave.
Cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, și ministrul sănătății, Wolfgang Mückstein, au anunțat că Austria pregătește o lege care obligă la vaccinare începând din luna februarie, urmând ca aceia care nu se vor supune acestei măsuri să fie amendați, asta în plus de măsurile de a le restricționa accesul în spațiile publice.
Toate aceste măsuri preventive sunt luate tocmai pentru a nu lăsa țara să intre într-o situație similară cu cea în care au ajuns România sau Bulgaria. Aceasta este, de fapt, o politică responsabilă, cea care se face prin anticipare, nu prin măsuri disperate și tardive.
O strategie diferită
– Austria a impus inițial mai multe restricții pentru persoanele nevaccinate, apoi a decis un lockdown național. Care este situația acolo?
– Măsurile de prevenție au fost anunțate încă de la 1 septembrie, conform unui anumit grafic. Restricțiile nu au fost impuse în funcție de rata de infectare, așa cum s-a făcut în România, ci în funcție de rata de ocupare a paturilor ATI. Sunt în jur de 2.100 de paturi ATI disponibile și autoritățile au stabilit un tip de măsuri la 10% grad de ocupare, altele la 20% și tot așa. S-a atins de săptămâna trecută pragul de 30%, adică undeva la 500-600 de paturi la ATI ocupate.
Spitalele din Austria, mai bine pregătite decât în primul val
– Credeți că e o strategie mai bună impunerea restricțiilor în funcție de gradul de ocupare al paturilor la terapie intensivă decât în funcție de rata națională de infectare?
– După părerea mea, e cea mai bună strategie, pentru că atât vaccinarea, cât și măsurile de prevenție se fac și pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar. Totuși, decesele sunt în jur de 20-25 pe zi, ceea ce înseamnă de vreo 20 de ori mai puțin decât în România (în jur de 300 de decese zilnice – n.r.), dar oricum mai mult decât în țările unde vaccinarea este mai bună, precum Portugalia (peste 86% vaccinare cu schema completă – n.r.) sau Malta (peste 82% rată de vaccinare cu schema completă – n.r.).
România se tot uită la rata de infecție. Părerea mea este că asta e relevantă doar ca dinamică, dacă scade sau crește. Dar rata de infecție nu are prea multă specificitate, pentru că România testează foarte puțin. De exemplu, Austria testează gratuit 350.000 de oameni pe zi. Deci, dacă testezi foarte mult, evident că și descoperi mai mult.
Noile restricții întâmpinate cu proteste
La o zi după anunțarea introducerii vaccinării obligatorii și în fața noului lockdown de luni, circa 35.000 de austrieci au ieșit, sâmbătă, în stradă pentru a protesta contra acestor măsuri, informează Agerpres. Mulţimea, reunită la doi paşi de fostul palat imperial din Hofburg, a afișat bannere în care acuza „fascismul”, „tirania” şi „dictatura corona”.
Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţi, în germană Freiheitliche Partei Österreichs). Herbert Kickl, liderul partidului, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit, mai notează sursa citată.
– În spitale care este situația? Medicii sunt la fel de copleșiți ca în primul val?
– Nu se compară situația de-acum, din valul 4, cu cea din primul val. Rata de ocupare la ATI e de 30%, nu de 100%, cum a fost atunci. Oamenii sunt mult mai bine pregătiți pentru că au tot ce le trebuie, și ghiduri, și medicație, se descurcă mai bine. Este incomparabilă presiunea pe sistemul sanitar acum față de cum a fost în primul val.
„Oamenii au ascultat, de când se știu, de doctor”
– Rata de vaccinare este dublă în Austria față de România, dar are în continuare 11.000-15.000 de cazuri zilnice. Care este explicația?
– Se corelează cu numărul de teste. Dacă testezi de zece ori mai mult, găsești de zece ori mai mult. Dar, într-adevăr, crește numărul de infecții pentru că au fost oamenii în concediu și au lăsat mai jos măsurile de prevenție. Așa cum știm, vaccinul te protejează de formele severe, însă infecția tot poate avea loc.
– Cum a ajuns Austria la o rată de vaccinare de 64%?
– În primul rând, prin educație. Oamenii au ascultat, de când se știu, de doctor. Și de autorități, pentru că ce au zis, ele au și făcut, nu au motive de neîncredere în politică. Desigur, și aceste măsuri de restricție impuse i-au determinat să se vaccineze. În loc să se tot testeze, s-au dus să se vaccineze și sunt bine atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere al libertății.
Vreau să spun că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, nu a ieșit niciodată cu mesaje triumfaliste că a învins pandemia. Ba chiar a susținut deciziile Guvernului de păstrare a măsurilor de prevenție. Noi am purtat măști întotdeauna, de când a început pandemia. Nu există să intri în magazin fără mască FFP2. Iar președintele a susținut asta. Ba chiar de Ziua Națională, a oferit Palatul Prezidențial ca și centru de vaccinare și le-a fost ghid celor care au venit să se vaccineze acolo. Adică a dat mesajul politic pro-vaccinare și împotriva relaxărilor.
„Politicienii au încercat să preia succesul campaniei de vaccinare”
– Credeți că la noi a fost problema de comunicare din partea politicului, a autorităților, de avem o rată de vaccinare atât de redusă?
– Eu vreau să separ lucrurile aici. Campania propriu-zisă de vaccinare din România, respectiv transport, distribuție, organizare centre de vaccinare, înregistrarea oamenilor în baza de date – totul a mers excepțional. Dar politicienii au încercat să preia acest succes inițial al vaccinării ca pe un succes politic pe care să-l exploateze politic.
În România nu există un nivel de credibilitate prea mare al politicianului și dacă el zice ceva, oamenii încep să devină reticenți: „mă, dar nu o fi ceva în spate, dacă s-a băgat?”.
Sorin Popescu, antreprenor, fost medic generalist:
A fost și o greșeală făcută în vară, când autoritățile au ieșit cu măsuri de relaxare, ba chiar au fost împotriva certificatului verde, lăsând oamenii să meargă la liber peste tot fără prea multe măsuri de prevenție. Astea au fost cele două mari greșeli. Iar de curând, certificatul verde a căzut în Senat. Impunerea certificatului ar fi o măsură bună atât din punct de vedere al prevenției, cât și al motivației pentru vaccinare.
Semnalele greșite ale autorităților
– Spuneați că politicienii nu ar fi trebuit să se bage. Dar nu ar trebui să aibă și ei un îndemn la vaccinare, un mesaj pro-vaccinare cu care să iasă în fața populației?
– Politicienii au avut în România mesaje continue pro-vaccinare și intermitente pentru prevenție. Dar nu au fost coerente. Adică nu poți veni o dată până în iunie cu „vaccinați-vă, vaccinați-vă, că pandemia ne închide economia și ne distruge viețile” și după aia să zici „gata, am rezolvat, suntem campioni”. Trebuie să ai o constantă în mesaj.
În vestul Europei, politicienii au fost constanți în măsurile luate și în mesajele transmise. Nu trei luni așa, trei luni așa.
Nu faci congres cu 5.000 de oameni la începutul valului 4. Ăsta a fost un alt semnal foarte prost. Nu amâni începerea școlilor și când încep, abia atunci cumperi teste pentru copii. Asta ar fi trebuit făcută din vară, ca din 15 septembrie să ai materialele și metodologia.
Copiii mei nu au avut nici o zi de întrerupere de școală în anul ăsta școlar. Ei sunt vaccinați, au 12 și 14 ani. Toți elevii sunt testați. Testarea se face acasă, cu test PCR de salivă, iar ei la școală duc doar proba care e dusă la laborator.
Sorin Popescu, antreprenor, fost medic generalist:
Austria face testare în masă gratuită
– Cum se face testarea în masă în Austria?
– Toate testele sunt gratuite. Sunt două modalități. Te înscrii pe un site și te duci într-unul dintre locurile de testare, fie din mașină, fie pe jos. Durează 30 de secunde să te înscrii și 2-3 minute să îți ia proba. Dacă ai făcut antigen, în 15 minute ai rezultatul direct printr-un mesaj. Dacă ai făcut PCR, îți vine între 12 și 24 de ore. Asta e o modalitate. Alta este să te duci în marea majoritate a supermarketurilor, chiar și cele alimentare și cosmetice, iar acolo ți se dau gratuit kituri de testare PCR cu care trebuie să te înregistrezi pe site-ul global al Guvernului de testare. Te testezi singur acasă. Îți înscrii codul de pe probă și îți vine rezultatul.
– Ce credeți că ar putea învăța România de la Austria?
– Țările cu o rată scăzută de educație – și aici îmi permit să nominalizez România și Bulgaria – au cea mai mică rată de vaccinare, cea mai mare împotrivire față de vaccinare, au cele mai grave consecințe ale COVID, de la boli grave la blocarea sistemului sanitar și la mortalitate excesivă.
Cred că trebuie să învețe că nu reinventăm noi roata și că măsurile din Vest ar trebui replicate și în România. Acolo, vaccinarea merge bine, certificatul verde merge bine și toate aceste măsuri au fost implementate și acceptate. Nu este cazul ca România și Bulgaria să se opună acestor măsuri.
Iar măsurile de relaxare recent anunțate de către autoritățile din România sunt, de fapt, cadouri otrăvite oferite populației. Pentru oameni, acestea reprezintă o veste bună pe termen scurt, dar au consecințe negative pe termen lung. Guvernanții ar trebui să pregătească românilor un Crăciun fericit acasă alături de cei dragi, nu la ATI sau, mai rău, prin cimitire.
Foto: Hepta
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!