Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri, 2 martie, că a preluat controlul asupra orașului Herson, important din punct de vedere strategic, când războiul intra în a șaptea zi. La scurt timp după ce și Ucraina a confirmat că armata rusă deține controlul în Herson, primarul orașului a cerut sprijinul comunității internaționale și mass-media pentru prevenirea unei catastrofe umanitare în oraş, informează publicația Ukrainska Pravda.
Hussain, originar din Pakistan, s-a mutat în orașul ucrainean în septembrie 2020 împreună cu soția sa ucraineană și cu fiica lor care are dublă cetățenie. Acum caută sprijinul pentru a ieși din țară împreună cu familia sa.
Situația din prezent este mai calmă decât în prima zi, povestește Hussain. Localnicii au ieșit pe stradă, în încercarea de se aproviziona cu alimente și medicamente. Bărbatul spune că farmaciile și băncile sunt închise, bancomatele nu mai au bani cash, iar puținele magazine care au rămas deschise au jumătate din rafturi goale.
„Sunt deja zeci de oameni la cozi, iar prețurile s-au dublat deja”, mai spune el. Pe Twitter a postat o fotografie care să descrie realitatea din aceste zile a orașului ocupat de ruși.
„Momentan sunt restricții de circulație între orele 18.00 și 8 dimineața. Și recomandări să nu provocăm soldații ruși. În prima zi mi-a fost frică să ies, acum am prins curaj când am văzut că oameni ca mine sunt afară. Nu vezi forțele armate pe străzi. Poate, din când în când, vezi niște mașini care patrulează în oraș”, mărturisește Hussain pentru Libertatea.
„Rușii nu sunt văzuți ca oameni pacifiști aici”
Bill Roggio, comentator american pe probleme militare și redactor-șef al publicației The Long War Journal, atrage atenția într-o scurtă analiză pe Twitter despre consecințele „cuceririi orașului Herson”. Una dintre ele este legată de modul în care rușii vor administra orașul capturat.
„Dacă rușii pot administra orașul fără violență, pot oferi hrană și ajutor oamenilor săi și pot limita represaliile, va fi un exemplu pentru alte orașe ucrainene aflate sub asediu sau amenințare că și capitularea este o opțiune. Dacă urmează alte orașe, guvernul Ucrainei va avea mari probleme.”
Întrebat cum vede această afirmație trăind chiar în orașul ocupat de ruși, Hussain spune că rușii nu pot fi văzuți ca „oameni pacifiști aici”.
Chiar dacă rușii ar aduce alimente, resurse pentru oamenii de aici – sigur că asta ar ajuta în prezent, însă atunci când un soldat rus îți dă cu mâinile lui mâncare, te gândești că aceleași mâini au ucis civili ca tine. Așa că eu cred că lipsa de încredere în ei va exista mereu.
Hussain, locuitor în Herson:
Bărbatul spune că n-a crezut că războiul va izbucni, pentru că guvernul ucrainean a apelat mereu la calm și le-a spus să stea liniștiți. „Până când m-am trezit cu războiul la geam”. Încearcă să iasă din țară cu ajutorul voluntarilor de la Crucea Roșie sau prin ambasadele cu care spune că ține legătura. „Sunt mulți oameni aici, cetățeni de alte naționalități, în special indieni, blocați în oraș. Caut o informație oficială care să-mi spună dacă pot pleca sau nu de aici. Dacă reușim să ieșim, cel mai probabil vom ajunge în România iar de acolo, mai departe, în Spania sau Germania, unde am prieteni.”
Hussain insistă: „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei. Este terifiant să te afli într-un loc în care guvernul nu mai are control, armata nu mai are control. Nu te simți deloc protejat sau în siguranță.”
În jurul orei 17.00, Hussain spune că tot mai puțini oameni sunt pe străzi, e frig, plouă și se apropia ora de curfew. „În rest, e liniște. Nu se mai aude nimic”.
Potrivit autorităților din Ucraina, orașele din prima linie Harkov, Sumi și Mariupol încă rezistă în fața invaziei ruse.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!