DONEAZĂ ȘI SUSȚINE REDACȚIA
Știri România Acasa | Ştiri | Știri România

INTERVIU | Cum s-au construit biserici în România după 1989. Giuseppe Tateo, antropolog italian: „Religia a fost acaparată de noile elite pentru a-și legitima prezența publică”

« Înapoi la articol

Comentarii (10)

CamelianPropinatiu   •   12.08.2024, 03:12

Dacă avea BOR Ministerul Transporturilor, aveam și trenuri ca-n Italia, și autostradă Ploiești-Brașov.

Basarab1948   •   22.06.2024, 21:57

Daca mergeți catre manastirile din Bucovina o sa vedeți in fiecare din satele de ceangai(in magyara „csongo-corcitura”)-inșirate pe partea stânga cum va duceți-câte o biserica mare cât un siloz de cereale de pe timpul lui Ceaușescu!Sunt biserici catolice, construite in timp record in primii ani dupa„revoluție”!Și tot in timp record, in satele alea au ajuns profesori magyari și s-a introdus intensiv, invațamântul in limba magyara!

dabaca2020   •   22.06.2024, 14:53

Observ ca mai toti ,,comentacii ,, aduc multe laude h ortodoxieii ! Dar uita ca sunt cei mai mincinosi ,pentru ca lauda omul mort ,chiar daca a fost un om de nimic ! La acest moment bor este cea mai mare institutie din tara ,dpdv financiar .Daca intri in biserica nu te lasa cu lumanarea de afara ,ci numai facut din banii lor !! Apoi un aspect real cu idei de comedie ; ---In marele oras Cluj Napoca in vestitul cartier Gheorgheni ,sunt 2 biserici una langa alta la o distanta de 200 ml ,sf dumitru si sf dumitru cel nou etc,, Dar scoli ,sau gradinite una langa alta nu avem exemple !! Toate acestea se intampla acum cand natalitatea scade , si cei in varsta care mai frecventau bisericile sunt tot mai putini . Si atunci intrebare de bun simt ? ---Pentru cine si de ce biserici una langa alta ??????? ---La acest moment avem MAI MULTI POPI CU TOTI PERSONALUL LOR ,,DECAT MILITARI ACTIVI ??? ESTE NORMAL OARE ?

DoruDS   •   21.06.2024, 22:36

BOR este institutia unde se fac reale investitii si se pune mare accent pe dezvoltare. Ar trebui facute studii despre cum Biserica si-a castigat in instanta proprieteti de care fusese deposedata inainte de 89. Ar mai trebui facute studii despre cum Biserica a pus in valoare si a dezvoltat donatiile si proprietatile pe care le-a agonisit. Pe baza unor astfel de studii, alte institutii private si publice ar trebui sa implementeze modele asemanatoare de dezvoltare. Ce fac insa bunii nostri conducatori?? Fura pentru ei sau pur si simplu lasa totul de izbeliste si se bucura de leafa lunara fara sa se intrebe de ce o primesc. Biserica este singura institutie care lucreaza cu adevarat in tara si ceilalti ar trebui sa invete. Sa dea Dumnezeu sa se construiasca si vreo 10000 de spitale: cei din sanatate de ce nu fac spitale? Cine nu le da voie?

musatm000   •   21.06.2024, 18:44

Daca ar fi fost sa inceapa astazi construirea acestei catedrale nu cred ca s-ar mai fi construit...bine ,in spatele internetului poate spune oricine,orice doreste,poate manipula sau duce in derizoriu ...una este una si alta este alta referitor la spitale sau biserici ,cei mai multi bani i-au dat romanii simpli cetateni chiar daca politicienii fanarioti acapareaza periodic scena dar va pun o intrebare: De ce stadioane de douazeci de milioane si nu spitale? Din fotbal castiga doar o mana de oameni si stim cine .Eu nu vreau sa supar pe nimeni,nici macar pe cei ce merg de doua ori la biserica intr-un an dar,doar Biserica ne mai pate tine gramada si referitor la Patriarh ,de cand a fost numit sau ales Mitropolit a demonstrat ca este un bun organizator al Romaniei , poate cel mai bun intelectual al acestor vremuri. Mult bine cititorilor si comentatorilor ziarului Libertatea.

theo_s   •   21.06.2024, 17:07

"religia a fost acaparată de noile elite pentru a-și legitima prezența publică" - un fals si o enormitate. Vezi si exemplele. Sigur ca diversi politicieni au sustinut proiecte cu obiect religios, inclusiv pt. a-si se promova. N-are nicio legatura cu "ACAPARAREA". Nu a "acaparat" nimeni "religia" :)))). Mi-as face insa griji ca securitatea a acaparat toate partidele, ca mai toata economia e acaparata de capitalul strain, dar astea nu sunt ingrijorari de pe lista Ringier. Cat despre "contopirea între stat, națiune și religia ortodoxă. E un derapaj" .... ar fi mult mai bine sa ramana deplin separate, nu? Mult mai usor sa influentezi, controlezi, demontezi un stat ... necontopit. O identitate nationala si religioasa puternica ... nasol. Problem.

suparman   •   21.06.2024, 15:43

In altarul Catedralei Nationale se afla sute de mii de nume, ale romanilor care si-au dat viata in apararea Romaniei, in toate razboaiele incepand cu cel de Independenta din 1877 si pana la WW2. Listele au venit de la Ministerul Apararii. De altfel ideea construirii ei a aparut prima oara in 1877, ca simbol al victoriei romanilor asupra turcaletilor. Exact cum construia Stefan cel Mare cate o biserica dupa fiecare lupta. Si 2) Ca tot spunea cercetatorul italian de Paraclisul Catedralei Nationale, in ultimii 11 ani, prin campaniile organizate de voluntarii sai, au fost recoltati de la 40 de mii de romani, +20 de mii de litri de sange, din care o buna parte s-au dus si in Ucraina, pentru victimele razboiului de acolo, nu numai pentru romanii care aveau nevoie. Foarte bune si interpretarile, dar hai sa vedem intai faptele.

gigiladrea   •   21.06.2024, 15:34

stiam ne-au spus parca britanicii in urma cu vreo 10 ani sau mai mult in romania s-au construit dupa 89 3000 de biserici si nici un spital sau scoala noua mai stim ca bor e singura institutie care nu e controlata de anaf curtea de conturi etc nici o institutie a statului cu atributii de control contabil si financiar de unde suspiciuni serioase de frauda si spalare de bani valabile si azi

    AlexisAlex   •   21.06.2024, 19:21

    gigiladrea   •  21.06.2024, 15:34

    stiam ne-au spus parca britanicii in urma cu vreo 10 ani sau mai mult in romania s-au construit dupa 89 3000 de biserici si nici un spital sau scoala noua mai stim ca bor e singura institutie care nu e controlata de anaf curtea de conturi etc nici o institutie a statului cu atributii de control contabil si financiar de unde suspiciuni serioase de frauda si spalare de bani valabile si azi

    Vezi ca nici in spitale Anaful nu are nici o putere. Mai e un aspect pe care nu l-ai luat in considerare: managementul. Intr-un domeniu, a dat roade, in celalalt nu. Ce facem? Ii certam pe cei care s-au descurcat mai bine?

HOPAHPO   •   21.06.2024, 14:38

Sau omis multe date care ar trebui spuse chiar daca multi clerici o sa faca o criza de nervi.Biserica in Romania a fost si va ramane un lacas unde oamenii religiosi sau mai putin religiosi cauta linistea de care au nevoie. Dupa 1989 bisericile au capatat un alt rol acela de a albi constiinta multor persoane care au profitat si inca profita de legi care doar ei le cunosc . Putini preoti au vocatie si cei care au ales acest drum, nu se implica in ajutorul spiritual al enoriasului (ce sa mai zic de ajutorul material)Din 100 de preoti intre 25 si 30 isi fac drum spre politica,ceia ce inseamna faresie.Nu poti slujii la doi stapani asa de diferiti. Apoi sa vorbim despre maretia bisericilor, a Catedralei din Bucuresti .Totul este pompos si fara acel spirit de liniste si reculegere.Chiar trebuia sa faca ce a facut Ceausescu cu palatul parlamentului ? Maretia nu este un simbol de smerenie ,este fala celor care se cred ca aurul din crucile care le poarta si marimea lacasului le fac nemuritori

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Închide
  Close