Ne-am pus întrebarea dacă liderii coaliţiei de guvernare consideră că în presă, în particular, şi în spaţiul public, în general, realizările Guvernului nu sunt reflectate corect. Pentru a afla cum văd reprezentanţii Puterii această problemă, Libertatea l-a intervievat pe deputatul PSD Florin Manole.

Există realizări ale Guvernului sau măsuri care nu au fost prezentate corect opiniei publice sau care nu au ajuns la public?
Florin Manole:
Evident că există fake news în România, evident că cea mai mare parte din ştirile – poate dacă le numim false e un pic simplificator – trunchiate sau parţial adevărate, sau care omit părţi de adevăr, cele mai multe dintre ele probabil că sunt legate de activitatea guvernamentală şi unele dintre ele vin din zona critică, dar mi se pare că fenomenul nu este excesiv. Mi se pare că este în limitele normalului, aşa cum este el definit acum în Europa.

Pe de altă parte, sunt adeptul ideii că primul vinovat, în ghilimele, atunci când lucrurile pe care le faci sau pe care le spui nu sunt foarte clare eşti tu. Mai avem şi noi de lucrat la eficientizarea şi claritatea comunicării.

Cred că, din păcate, trăim într-un mandat parlamentar marcat de supraexpunerea pe un subiect, justiţie, care este un subiect important, ce stârneşte atenţia publicului şi a clasei politice, şi a instituţiilor europene şi naţionale, dar care nu este, după opinia mea, cel mai important subiect sau cu siguranţă nu este singurul subiect important.

Justiție

De unde vine această supraexpunere? Din partea coaliţiei?
Atât Guvernul, cât şi coaliţia de guvernare nu sunt autoarele supraexpunerii acestui subiect, pentru că avem câţiva indicatori obiectivi, dacă ne uităm pe propunerile făcute de parlamentari. Sunt convins că cele mai multe dintre ele, o majoritate foarte largă, sunt din afara domeniului justiţiei. Dacă ne uităm la proiectele de hotărâri de Guvern din ultimii doi ani, sunt ferm convins că doar o minoritate se referă la domeniul Justiţiei.

Cred că este o reminiscenţă a fostului regim Băsescu, atunci când s-a construit extrem de mult această temă a corupţiei şi anticorupţiei ca fiind soluţia universală. Te doare capul? O lege anticorupţie şi se rezolvă. Ai o problemă cu salarizarea? Anticorupţia o să rezolve asta. Sistemul de sănătate are probleme? Are, sigur. Ele se pot rezolva, spune axioma asta, doar prin politici anticorupţie.

Salarii și pensii

Ne apropiem de un an de guvernare a Cabinetului Dăncilă. Se trăieşte mai bine datorită acestui Guvern?
Sunt convins că măsurile economice au avut un impact foarte important. Să începem cu subiectul pensiilor. Aici avem cifre foarte clare, cum a crescut din ianuarie 2017 până astăzi punctul de pensie, cum a crescut venitul oricărui pensionar prin renunţarea la impozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Avem categoria salariaţilor. Pe de o parte, salariaţii care sunt pe salariul minim pe economie. Pentru ei, salariul a crescut, există o îmbunătăţire a nivelului de trai pe acest plan. Pentru salariaţii din sistemul bugetar au existat foarte multe modificări, având în centru Legea salarizării.

În sectorul privat, există şi aici creşteri, influenţate chiar de Guvern. De exemplu, scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%. Au crescut salariile din mediul privat, şi acelea care sunt minime pe economie. De la 1 ianuarie 2019 avem creşterea aceasta a salariului minim pe zona de studii superioare. Avem creşterea salariului minim în zona construcţiilor.

Muncă și șomaj

Eurostat spune însă că România a înregistrat în trimestrul al treilea al doilea cel mai mare deficit din UE. Este creşterea sustenabilă?
Am preluat guvernarea în ianuarie 2017 cu un procent de aproximativ 37% datorie publică şi suntem la 34, spre 35. Datoria publică în ultimii doi ani a scăzut, nu a crescut. Pe de altă parte, avem o creştere economică foarte importantă.

Avem şi un număr mult mai mare de contracte de muncă decât în 2017 la sfârşit. Avem, peste 200.000 de contracte de muncă în plus. Avem cea mai scăzută rată a şomajului. Sunt nişte semne de sănătate economică. Nivelul scăzut al şomajului înseamnă locuri de muncă, înseamnă că oamenii produc, înseamnă că firmele au nevoie de angajaţi, deci produc profit.

Cu toate acestea, oamenii se simt în continuare săraci şi spun că nu au bani. Cum se explică?
Niciodată, niciun Guvern nu va reuşi să mulţumească pe toată lumea. Dar cu siguranţă avem salariaţi care câştigă mai mult, locuri de muncă în plus, salarii crescute în mediul bugetar, salariul minim pe economie mai mare. Toate acestea peste inflaţie.

Cred că tot acest scandal public în care s-a transformat dezbaterea publică din România transmite un mesaj negativ consistent către cetăţean. Este explicabil să simţi că lucrurile nu merg bine atunci când vezi că în jurul tău totul este vândut ca un dezastru.

Citește și: Firma fostului angajat al guvernului care a spus că „manifestanții din 10 august trebuiau mitraliați” a primit, fără licitație, 19.000 de euro din bani publici

 
 

Urmărește-ne pe Google News