UPDATE 23.40. Poliția Capitalei a trimis un comunicat în care face precizări în legătură cu detașarea comisarului Cistian Ghica.
”Cu privire la articolele apărute în media, în legătură cu detașarea șefului Serviciului Poliției Centrului Vechi, comisar șef de poliție Ghica Cristian, Serviciul Informare și Relații Publice din Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București este imputernicit să facă următoarele precizări :
- Structura de poliție ce are în responsabilitate zona Centrului Vechi face obiectul unor verificări cu privire la managementul unei situații înregistrate în cursul săptămânii trecute, cunoscută opiniei publice prin imaginile difuzate în media.
- Verificările au fost declanșate având în vedere că nu s-a intervenit preventiv, ci reactiv (opinia publică a fost informată cu privire la acest eveniment în data de 16.10.2020, printr-un comunicat de presă).
- Pe parcursul acestei activități s-a luat măsura detașării polițistului, în funcția de adjunct al șefului Secției 7 Poliție, pe linia specialității acestuia, investigații criminale.”
Cel mai probabil, Poliția Capitalei face referire la incidentul care a avut loc în seara de 15 octombrie și de la care au apărut imagini și filmări a doua zi dimineață. Este vorba despre zeci de tineri care au încins o petrecere fără a respecta restricțiile anti-COVID, în fața unui local din Centrul Vechi al Capitalei.
Într-un mesaj pe un grup de WhatsApp al polițiștilor, comisarul-șef Cristian Ghica, 43 de ani, s-a revoltat, după ce a fost mutat funcția de șef al Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi din Capitală în cea de adjunct la Secția 7.
Cum explică el luarea acestei decizii? ”Din cauza refuzului de a executa dispoziții ilegale, din cauza refuzului de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă, din cauza încăpățânării mele de a susține polițiști tineri, cinstiți, care au înțeles să-și facă meseria așa cum trebuie, fără să facă diferențe între prietenii șefilor, politicieni, primari și oameni obișnuiți”, scrie comisarul-șef.
Voi contesta în instanță dispoziția de detașare la Secția 7. Adică voi întreprinde aceleași demersuri pe care le-a făcut și Radu Gavriș când a fost mutat la Harghita, iar apoi a câștigat în instanță.
Cristian Ghica, fost șef al Poliției din Centrul Vechi al Capitalei:
Oamenii din subordinea lui Ghica sunt cei care, în iulie, i-au amendat pe deputații PSD Adrian Solomon și Ionel Stativă fiindcă au refuzat să poarte mască într-un fast-food din Centrul Vechi, unde au făcut și scandal.
”Sper ca această modalitate de a «deporta» polițiștii incomozi să își reia locul în negura istoriei, acolo unde ar fi trebuit să rămână” – pasaj din mesajul lui Cristian Ghica
”Mulți patroni beneficiau de protecție din partea Poliției”
Libertatea: Domnule comisar, ce v-a determinat să faceți publică situația dumneavoastră în termeni atât de duri?
Cristian Ghica: Ar fi foarte multe de povestit, dar mă rezum acum să spun că, de la începutul anului trecut, când a fost înființat acest serviciu dedicat exclusiv Centrului Vechi, am încercat împreună cu echipa să stopăm valurile de ilegalități din zonă. Fiecare a înțeles să-și facă treabă onest și până la capăt, iar asta a început să creeze pagube colaterale în scurt timp. Mă refer la faptul că existau mulți patroni care beneficiau pur și simplu de protecție din partea Poliției, iar detaliul că s-a schimbat abordarea și au venit agenți cu altă atitudine a produs mare deranj.
– Puteți exemplifica?
– În Centrul Vechi se câștigă foarte mulți bani, chiar dacă posibilitățile de profit au scăzut din cauza pandemiei.
Controalele au relevat însă că mulți lucrau fără autorizații sau erau într-o stare de ilegalitate totală, care nu putea fi remediată nicicum. O parte dintre societăți au fost obligate să-și închidă activitatea. Le-au apărut cheltuieli noi.
Dar apogeul nemulțumirii s-a atins când s-a ajuns la confiscări masive de mărfuri, dincolo de sancțiunile uzuale, gen amenzi, care erau destul de frecvente. Iar de aici au început presiunile asupra noastră din partea șefilor, a patronilor.
”Aproape toți oamenii din serviciu sunt în verificări”
– Cum s-au manifestat aceste presiuni?
– Am avut situații când un proces-verbal a făcut obiectul unor modificări interne. Sau mulți colegi de-ai mei, mai tineri, au ajuns să aibă câte trei-patru convocări pe linie de control intern, nu pentru a se stabili o situație de fapt, ci ca modalitate de intimidare sau șicanare pentru a se transmite de sus mesajul să se mai pună frână la sancțiuni, să nu mai fie deranjați patronii cu probleme. Și acum, aproape toți oamenii din serviciu sunt în verificări. Sau au fost recent. Iar modalitatea asta de lucru mai poate topi din elanul unora.
”Mi se dă un șut în fund pe post de promovare”
– La cine vă referiți, punctual, când spuneți ”șefi”?
– Sunt oamenii cu care am avut discuții de-a lungul timpului, le-am explicat ce se întâmplă, dar rezultatul e acela că mi se dă un șut în fund pe post de promovare. Ce să vă spun? Presiuni se fac prin Gabriel Șchiopu, care e împuternicit la Poliția Sector 3, și, implicit, prin cei de deasupra, cum ar fi Augustin Ciocârlan, adjunctul Poliției București.
Ar trebui să știți că în Centrul Vechi a existat un episod similar cu momentul umilitor de la ”cazul Pian”, celebra întâlnire în biserică dintre șefii Poliției și interlopi. Aici s-a produs o întâlnire de taină între Șchiopu, Berechet, șeful Poliției Capitalei, și patronii nemulțumiți. Iar ulterior s-au trasat sarcini de serviciu cu caracter ilegal, pe care am refuzat să le îndeplinim.
– Un exemplu?
– Sunt multe, dar rezumatul e acesta: ceea ce au cerut de-a lungul timpului pe linie internă, împreună acum cu detașarea mea, vizează, de fapt, un shut down al activităților susținute ale Poliției din Centrul Vechi.
Sunt convins că demersurile împotriva mea vor continua. Dar n-am nicio problemă să spun adevărul. Aceste presiuni trebuie să înceteze. S-a trecut peste orice limită. Este problema unui sistem defect, care vizează și închiderea Serviciului Omoruri de la Capitală, unde am lucrat înainte să ajung la serviciul destinat Centrului Vechi. (…) De-a lungul activității în Centrul Vechi, am făcut semnalări inclusiv către Parchete sau alte instituții competente vizavi de ilegalitățile sesizate în zonă. Probabil că inclusiv acest aspect a iritat.
Foto: București TV
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro