Generalul Vlad, mentorul securiștilor
Cercetătorul Mădălin Hodor spune că generalul Iulian Vlad s-a ocupat timp de 20 de ani de formarea ofițerilor de securitate: „Generalul Vlad este Securitatea. El a intrat în rândul cadrelor în 1951 şi a ieşit în 1990. Sunt aproape 40 de ani de activitate care se confundă cu activitatea Securității. Generalul Vlad a început ca şi propagandist. E bine de știut că el a fost la început la Direcția Politică a Securității, locul unde se formau propagandiștii, cei care ideologic urmau să exercite un control asupra aparatului de securitate”, spune istoricul.
Generalul din fosta Securitate ar fi semnat şi o carte în care erau prezentate metodele de lucru ale Securității: ” S-a ocupat exclusiv de formarea ofițerilor de securitate. La modul concret: lecții, metode de lucru, manuale. Am un astfel de manual + „Bazele muncii de securitate”. Generalul Vlad este unul dintre co-autorii lui. O să vă dau un singur citat din acest manual ca să înțelegeți ce anume învățau elevii lui Iulian Vlad : – „Organele de Securitate, al cărui rol este fixat prin lege, sunt parte integrată a sistemul administrației de stat al Republicii Socialiste România , având rolul de a înfăptui, ca aparat specializat, politica partidului și a guvernului. „- Din start, din manualul lor, ofițerii de securitate învățau că ei înfăptuiesc politica partidului și că sunt brațul înarmat al partidului” , a povestit Mădălin Hodor pentru Libertatea LIVE.
Rolul misteriosului general Vlad la Revoluţia din decembrie 1989
Nicolae Ceauşescu l-a numit pe Iulian Vlad, în decembrie 1987, în funcţia de ministru secretar de stat şi şef al Departamentului Securităţii Statului. Practic, preluase comanda organului de represiune al aparatului comunist. Istoricul Mădălin Hodor spune că Iulian Vlad nu evitat izbucnirea unui război civil la Revoluţie. Securitatea condusă de el a creat şi mai mult haos: „Securitatea a jucat în decembrie 1989 rolul pompierului piroman. Ei au fost cei care au dirijat evenimentele spre escaladarea lor și spre măcel, pretinzând că există o invazie străină și în felul acesta au activat întreg sistemul de apărare din care făcea parte și Armata, armată care a fost scoasă în stradă pe 17 decembrie pentru că suntem atacați de ruși și de unguri. Securitatea lui Iulian Vlad chiar credea asta, deși existau toate indiciile că nu era așa”, spune cercetătorul.
Iulian Vlad a fost trecut în rezervă pe șase ianuarie 1990, după 39 de ani de activitate. Imediat după Revoluţie a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de închisoare pentru implicarea în reprimarea evenimentelor de la Timișoara, din decembrie 1989. A stat doar patru ani după gratii pentru că a fost grațiat de președintele României de atunci, Ion Iliescu. Ultimul șef al Securităţii Statului a murit acum patru zile, pe 30 septembrie. A fost înmormântat în cimitirul Ghencea Militar din București. În ultimii 27 de ani a fost discret, cu doar câteva apariții publice: „Este destul de complicat să faci un portret foarte scurt și sumar al lui Iulian Vlad. Deși este una dintre cele mai discutate figuri post decembriste este în aceleași timp și cea mai misterioasă. Nu există o biografie sistematică a generalului Vlad. Există câteva articole scrise în 28 de ani de diverși istorici, dar care nu acoperă nici pe departe toată problemă legată de generalul Vlad”, mai spune Mădălin Hodor.
Mădălin Hodor a terminat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii A. I. Cuza din Iaşi, apoi a făcut o specializare la un institut de prestigiu din Franţa, iar acum este cercetător în cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). În ultimii ani, s-a implicat activ în investigarea unor dosare sensibile legate de Revoluţia din decembrie 1989 şi în aflarea adevărului despre moartea disidentului Gheorghe Ursu. Istoric a verificat și rolul Securității în lupta antiteroristă din România comunistă. Istoria vânzării de către Securitate a evreilor și germanilor aflați în România a fost un alt subiect pe care l-a adus la lumină.
FOTO: Revista 22
VIDEO EXCLUSIV. Octavian Cristescu, fostul angajat al DIPI care l-a acoperit pe jandarmul-cămătar Marian Corcodel, a fost audiat o oră la DIICOT! Comisarul țínea acasă documente secrete
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro