Cunoscut ca militant pentru unirea României cu Republica Moldova, George Simion este de la înființare, din 2019, copreședinte al Alianței Pentru Unitatea Românilor (AUR), care-și asumă un discurs naționalist și populist. Partidul său a reușit să intre în Parlament după ce a atras 8,7% din voturile alegătorilor la scrutinul din 6 decembrie.

Într-un interviu pentru Libertatea, Simion a explicat care sunt căile pentru unirea cu Republica Moldova, în viziunea AUR: „Prutul este un râu intern al României. Mai devreme sau mai târziu, nu vor mai exista granițe între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Sunt două soluții pentru a înfăptui unirea: fie printr-un vot în cele două Parlamente, iar noi vom face de acum lobby la București, fie printr-un referendum organizat în ambele state”.

Până la înfăptuirea Unirii, România ar trebui să nu mai finanțeze nimic din acțiunile Guvernului de la Chișinău. Adică să nu mai susțină statul artificial Republica Moldova pe pământ românesc, o entitate de multe ori antiromânească în ultimii 30 de ani, cu conducători gen Voronin sau Dodon, trădători de neam și de țară.

George Simion, copreședinte AUR:

„România trebuie să obțină pachete de acțiuni în Republica Moldova”

Simion vrea să condiționeze sprijinul financiar pe care îl acordă România Republicii Moldova. Vrea acțiuni pentru statul român la companiile de stat de la Chișinău în schimbul ajutorului de la București.

„Chiar și acum, după ce în fruntea țării a fost aleasă Maia Sandu, Republica Moldova n-ar mai trebui sprijinită prin nicio pârghie administrativă”, a continuat Simion.

El spune că „firesc ar fi să fie sprijiniți direct oameni de peste Prut. Și să li se explice clar că sunt anumiți indivizi care caută doar să profite de cetățenia română sau de beneficii din partea statului român, fără să se considere însă români. Trebuie să fim mai aplicați în ce întreprindem. Care e interesul nostru peste Prut? Pământul românesc, românii de acolo. Să explicăm asta direct, nu pe ocolite, cu un limbaj de lemn, care nu ne duce nicăieri. Acesta e eșecul politicii românești timp de 30 de ani”.

„Trebuie să condiționăm fiecare sprijin acordat peste Prut de primirea unor pachete de acțiuni, pe care statul român să le controleze în firmele de stat de acolo. Trebuie să fim implicați economic, chiar dacă asta va atrage o opoziție din partea Moscovei. La război ca la război! Trebuie să ne luptăm cu Moscova! Din păcate, rușii sunt un popor civilizat mai târziu. Ei nu înțeleg decât dacă le dai una peste bot”, a mai afirmat George Simion.

Libertatea a cerut Ambasadei Rusiei la București o reacție pe tema declarației lui Simion. Ea nu a venit până la momentul publicării acestui interviu.

Mi-am dedicat șapte ani din viață pe direcția București – Chișinău. Am făcut multe acțiuni în societatea civilă dedicate unirii cu Republica Moldova. E momentul să trecem la măsuri concrete.

George Simion, copreședinte AUR:

„Ni se inventează similitudini cu PRM, PUNR, legionarii”

De-a lungul anilor, Simion s-a implicat în numeroase acţiuni pentru promovarea unirii României cu Republica Moldova, de la dezbateri și marşuri până la organizarea și susținerea unor şcoli de „românism”. Este considerat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova, unde a primit cinci interdicţii de intrare.

Simion consideră drept „invenții” alăturarea AUR de concepte precum mișcarea legionară, antieuropenism, ultranaționalism sau xenofobie.

„Suntem tineri. Nu am ocupat funcții în stat. Nu am avut contracte cu statul. Iar acum nu au de ce să se lege și ne inventează similitudini cu PRM, PUNR, PP-DD, legionarii sau alte chestii din trecut. Ne interesează doar viitorul. Noi suntem AUR, ne-am înființat anul trecut și spunem clar care ne e programul”, a punctat Simion.

„Să spunem tare ce e important pentru România, cum fac polonezii”

Copreședintele AUR a mai explicat: „Am o viziune despre cum trebuie reformată Uniunea Europeană, având la bază o Europă a Națiunilor. Există două concepte. Fie o federație gen Statele Unite ale Europei, idee susținută de Băsescu și Cioloș, fie această Europă a națiunilor, în care să ne păstrăm individualitatea”.

Susținem planul mareșalului Pilsudski din perioada interbelică, Intermarium, transpus în anii noștri prin Inițiativa celor Trei Mări: Adriatică, Baltică, Neagră. Trebuie să creăm un cordon de bunăstare din Țările Baltice până în România și Bulgaria.

George Simion, copreședinte AUR:

„Trebuie să ne luăm rolul în serios. E vina conducătorilor noștri că n-au urmărit până acum interesul național și n-au spus tare și răspicat ce e important pentru România, așa cum fac, de pildă, polonezii. Păi, poate să-i acuze pe ei cineva că sunt proruși dacă emit pretenții la nivelul construcției europene comune? Nu! Asta trebuie să facem și noi!”, a încheiat Simion.

Mareșalul invocat de Simion, Józef Piłsudski, este privit ca fiind unul dintre părinții națiunii moderne poloneze. A condus Polonia în două perioade – 1918-1922 și 1926-1935 -, a fost mareșal, adversar în război al Rusiei Imperiale și ulterior al URSS.

Uniforma mareșalului Jozef Pilsudski alături de un portret al acestuia, expuse la Muzeul Național din Cracovia. Foto: EPA

Cum a ajuns Bobby Păunescu în seara alegerilor la AUR

George Simion a explicat pentru Libertatea și apariția-surpriză a omului de afaceri Bobby Păunescu în seara alegerilor, la AUR, practic în grupul care sărbătorea intrarea în Parlament.

Bobby Păunescu, alături de liderii AUR, în seara alegerilor

Bobby Păunescu, un regizor patriot și naționalist, nu a finanțat campania noastră electorală. Am vorbit de multe ori și mi-a arătat o hârtie de la CNSAS, prin care tatăl lui, George Constantin Păunescu, a fost urmărit, nu colaborator al Securității. Mi-a zis că a venit în primul rând după rezultatul alegerilor pentru a arăta că ne susține împotriva acuzațiilor de xenofobie, rasism și așa mai departe. E un partizan al lui Trump, la fel ca și noi.

George Simion, copreședinte AUR:

Aceeași explicație a oferit-o și alt lider al formațiunii, Claudiu Târziu, într-un interviu pentru Pagina de Media.

foto: Facebook/George Simion

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News