Născut la Boulogne-Billancourt în 1954, Lionnel Luca a terminat Universitatea din Nisa, Istorie-Geografie, și s-a căsătorit la 20 de ani cu o viitoare profesoară de spaniolă. Tatăl său, născut la Ilidia, în Caraș-Severin, a plecat în Franța, a revenit în România, apoi a fost înregimentat în Legiunea Străină. Mama lui era din Normandia.
Presa franceză a scris despre tatăl său că a fost membru al Mișcării Legionare, teorie pe care actualul primar o combate: „Tatăl meu era ostil nemților, iar unchiul meu distribuia în secret Scânteia, în fabrica lui”.
Libertatea: Domnule primar, care este primul cuvânt care vă vine în minte când vă gândiți la România?
Lionnel Luca: Munții Carpați, în mod evident. Din păcate, nu știu să vorbesc românește… Nu mai am nicio rudă apropiată la Ilidia (n.r. – județul Caraș-Severin), dar m-au găsit oameni din sat și dialogăm în franceză, din când în când, pe Facebook.
– Aici, în Franța, aveți prieteni români?
– Am relații excelente cu consulul onorific al României la Nisa.
– Cum ați descrie România în 5 cuvinte?
– Aleg doar unul singur: romanitate. Pe de altă parte, amintiți-vă, am fost președinte al grupului de prietenie Franța – România din Adunarea Națională, am fost în România. Există acest grup și încă lucrează.
– Ce ați moștenite de la tatăl dv.?
– „Furia” de a câștiga și tenacitatea, sunt calități românești.
„Tata era ostil nemților, iar unchiul meu distribuia în secret Scânteia”
– Domnule primar, Le Canard Enchainé scria, în 2011, că tatăl dv. s-a înscris în Garda de Fier, mișcarea legionară românească, iar asta v-a inspirat să spuneți, pe treptele de la Elysée, că „Dreapta populară este Garda de Fier a UMP”. Erați în Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), o formațiune politică de dreapta din Franța. Ați putea clarifica încă o dată situația?
– A fost și este o minciună! Le Canard enchainé a fost nevoit să publice o dezmințire pentru că a crezut că a găsit un Ion Luca, dar care nu era tatăl meu și care se numea Vucu Luca. Tatăl meu era ostil nemților, iar unchiul meu distribuia în secret Scânteia, în fabrica lui.
– Sunteți profesor de istorie și de geografie, la bază. De unde înclinația pentru politică?
-„De vină” sunt istoria familiei mele și „caracterul” generalului de Gaulle.
Sunt căsătorit de la 20 de ani și am trei copii: Charles, 45 de ani, de la Charles de Gaulle, France, 42 de ani, se înțelege de unde, iar Lilian, 36 de ani, este în onoarea fostului jucător de rugby Lilian Camberabero
Lionnel Luca:
– Ați inaugurat, în mai, bulevardul Brigitte Bardot, în prezența soțului marii actrițe, Bernard d’Ormale, și a Ghyslainei Calmels-Bock, director general al Fundației Brigitte Bardot.
– Da, prin acest gest am vrut să-i aducem un omagiu ei și luptei sale pentru drepturile animalelor! Această arteră străbate Place de la Batterie, într-un oraș deja etichetat drept „prietenos” cu necuvântătoatele Protecția animalelor nu ar fi ceea ce este astăzi fără Brigitte Bardot.
– Ce vești aveți, cum se simte BB?
– Se descurcă relativ bine, dar trebuie să rămână precaută.
Le boulevard @brigitte_bardot inauguré à @VilleneuvLoubet ce matin ! Fierté pour le maire Lionnel Luca, la @FBB_Officiel, le mari de B.B, venu représenter son épouse… Et bien sûr les fans amis des 🐕🦮🐈🐈⬛ pic.twitter.com/RvqN4fCQj6
— France Bleu Azur (@francebleuazur) May 13, 2023
– Din 2002, sunteți președintele Grupului de Studiu pentru Tibet al Adunării Naționale și avocat al cauzei Tibetului. De ce?
– Pentru că Tibetul este o victimă a imperialismului chinez și a dictaturii comuniste.
„O anumită stângă extremistă folosește metode staliniste pentru a mă discredita”
– „Excesul este măsura lui. Lionnel Luca, inițiale LL, ca Lucky Luke: trage mai întâi, gândește-te mai târziu”, scria Liberation, în 2010, când v-a și poreclit „Bazooka”.
– Este o constantă că o anumită stângă de multe ori extremistă folosește metoda stalinistă de discreditare pentru a discredita adversarul politic. Caricaturizarea pentru argumentare este o recunoaștere a slăbiciunii intelectuale.
Sunt clasificat în extrema dreaptă, în timp ce sunt, de fapt, gaullist de stânga. Vin dintr-o dreaptă populară, cea a măruntaielor, a bonapartismului, care nu se recunoaște în liberalism.
Lionnel Luca, în 2016, pentru Nice Matin:
„David Popovici, deja un mare campion”, spune fostul rugbist
– Am înțeles că ați jucat rugby.
– Am fost linia a 3-a. Această disciplină m-a atras pentru că sunt „brutal, abrupt, rigid și uluitor”, așa cum spuneai, citând presa franceză. Ce înseamnă acest sport pentru mine? Fraternitate!
– Vă mai uitați la sport?
– Mă uit la toate sporturile. Uite, îl admir pe David Popovici, deja un mare campion. Când ești primar însă, ai puțin timp liber. Când am vreo „fereastră”, alerg, înot și citesc…, dar în „doze” foarte mici.
– Tatăl dv. s-a născut în România, războiul are loc la granița cu România. Cum vedeți războiul început de Rusia și cum se poate termina?
– Războiul este cel mai rău lucru. Iar conflictul actual este probabil să fie lung și cu multă suferință. De dorit ar fi să se încheie imediat!
– Ce ar vrea să le ofere românilor francezul Lionnel Luca?
– Nu am pretenția asta!
Controversa tatălui înscris în Garda de Fier
Pe 7 septembrie 2011, Le Canard Enchainé a scris că tatăl lui Lionnel Luca s-a alăturat Mișcării Legionare din România, ca membru al Gărzii de Fier. În 1940, tatăl lui L.L. avea 15 ani. „Angajamentul lui, dacă a avut loc, a fost așadar cel al unui adolescent prins în vârtejul războiului”, nota publicația Contrepoints.
„Orice ar fi gândit și orice ar fi făcut tatăl, Luca nu poate fi făcut responsabil. Dar din momentul în care acest deputat UMP folosește simbolul Gărzii de Fier pentru a-l face element de comunicare, el se asociază istoriei acestei legiuni de asasini antisemiți”, comenta militantul liberal francez Aurelien Veron, pe site-ul contrepoints.org.
De origine română, tatăl meu a servit Franța în Indochina, din 1946 până în 1952, în calitate de sergent-șef al Legiunii Străine. Este incorect să-mi faceți părintele „legionar” în mișcarea fascistă românească a Gărzii de Fier din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe când era încă minor și suspectat de simpatii comuniste.
Lionnel Luca, în 2011:
„Hollande a găsit o femeie, pe Valerie Rottweiler. Iar asta nu e tocmai măgulitor pentru bieții câini”
În 2012, conform Le Figaro, citat de Mediafax, Luca a organizat o reuniune publică de susținere a președintelui-candidat pentru un nou mandat la Elysée, Nicolas Sarkozy, la Saint-Laurent-du-Var, în apropiere de Nisa.
Când l-a evocat pe candidatul socialist Francois Hollande, deputatul, un obișnuit al frazelor-șoc în Adunarea Națională, s-a luat de iubita acestuia, jurnalista Valerie Trierweiler.
„Hollande a găsit o femeie, pe Valerie Rottweiler. Iar asta nu e tocmai măgulitor pentru bieții câini”, a declarat el, folosindu-se de un joc de cuvinte. Apoi a adăugat: „Este adevărat, câinele Rottweiler nu cere nimic, în timp ce ea…”.
Declarațiile au fost condamnate inclusiv de cabinetul de presă ale lui Sarkozy: „Misoginismul și insultele nu pot ține locul unei argumentații politice”.
„Îmi pare rău dacă a fost rănită”, a declarat, ulterior, chiar Sarkozy, care a completat: „aș detesta dacă i s-ar întâmpla același lucru Carlei, soția mea”.
Liberation: „Luca-Bazooka! Trage înainte să gândească”
Într-un portret din 2010, Liberation scria că „excesul este măsura lui Lionnel Luca”, pe care l-a supranumit „Luca Bazooka” și despre care a notat că este „brutal, abrupt, rigid și uluitor, în același timp. Are inițiale L.L., ca Lucky Luke, trage mai întâi, gândește-te mai târziu”.
În același text, Luca a fost rugat să vorbească despre femeile care poartă burka: „Cele care doresc să o poarte sunt libere să ia un zbor direct spre Kabul sau Peshawar. Dacă ele spun «este libertatea mea, este alegerea mea», este ca și în cazul curvelor, cu proxeneții lor, toate spun că sunt libere”.
Lionnel Luca, „fiara politică rece, dar genială”
Reperele carierei politice:
- 1969: Intră în UJP (tineri gaullişti).
- 1976: Intră în RPR (Mitingul pentru Republică)
- 1983: Ales viceprimar la Saint-Laurent-du-Var, cu un mandat pe 5 ani.
- 1988: Ales consilier general al cantonului Cagnes-sur-Mer-Ouest, reales în 1994 (RPR), 2001 (RPFIE) și 2008 (UMP). A deținut poziția până în 2014. De atunci, a deținut și vicepreședinția Consiliului General Alpes-Maritime
- 1989: Ales viceprimar al orașului Villeneuve-Loubet. A activat până în 1995.
- 1992: Ales în consiliul regional Provence-Alpes-Côte d’Azur. A activat până în 1997
- 1995-2001: Ales primar (RPR) în Villeneuve-Loubet, victorie în primul tur, cu 62% din voturi.
- 1997: ales deputat pentru Alpes-Maritimes: a fost deputat până în 2017
- Din 2002: vicepreședinte al consiliului general al Alpes-Maritimes
- 2014: ales din nou primar (UMP) în Villeneuve-Loubet
Pentru Antoine Damiani (PS), care l-a înfruntat de două ori la alegerile legislative, Luca este „o fiară politică, rece, dar genială, în plină osmoză”.
Villeneuve-Loubet, în rețeaua de situri istorice ale dinastiei monegasce Grimaldi
Prințul Albert de Monaco, suveranul principatului Monaco, l-a vizitat, pe 12 iunie, pe Lionnel Luca, iar Villeneuve-Leubet a fost inclus în rețeaua de situri istorice Grimaldi, a relatat Monaco Life.
Legăturile dintre dinastia Grimaldi și Villeneuve-Loubet s-au format în 1304, când Rainier I a primit castelul din localitate ca recompensă pentru că a ajutat la salvarea flotei regale a lui Filip al IV-lea cel Frumos (regele Franței din 1285 până la moartea sa, în 1314) după invazia flamandă și bătălia de la Zierikzee.
Fiul său, Carol, și nepotul Rainer al II-lea au moștenit apoi fortăreața și au păstrat-o sub influența Grimaldi timp de aproape un secol.
În cadrul vizitei sale, prințul Albert II și Luca au dezvelit un panou, la intrarea în oraș, care atestă apartenența acestuia la rețeaua de situri istorice Grimaldi.
La primărie, au fost ținute discursuri și a fost dezvelită o altă placă pentru a aminti de vizita prințului Albert.
- În timp ce suveranul și alaiul ieșeau din clădire, primarul i-a anunțat exuberant pe cei adunați: „Nu ne căsătorim… Dar avem o uniune de sărbătorit!”.
Siturile Grimaldi sunt o rețea de orașe și localități care sunt legate istoric de Monaco și familia Grimaldi.
Iliyed • 05.09.2023, 08:13
Un politician european cu origini românești ancorat în valorile care au ridicat atât Franța cât și Europa.Putem încă o dată să vedem că Franța este tara care a debitat și debitează in continuare modele de democrație și libertate pentru Europa și nu numai.
Iliyed • 04.09.2023, 20:32
Un personaj politic european,care arata încă o dată că Franța a fost nucleul democrației mondiale