”La Bruxelles, nu-i preocupă decât pe europarlamentarii români ceea ce se întâmplă la București. Bruxelles-ul are alte preocupări. În ultima perioadă, agenda a fost afectată total de negocierile pentru Brexit. Noi însă, ca români, am urmărit dezbaterile, care sunt cumva atipice, și pot să spun asta din experiența mea ca senator, pentru că am condus Comisia juridică ani de zile și nu m-am confruntat niciodată cu o lipsă de dezbatere. N-am văzut niciun fel de argumente, nici din partea opoziției, nici a puterii, care să arate că, dincolo de imagine, există și alte preocupări.  Asta, pentru mine, este îngrijorător”, spune Norica Nicolai, care este la al doilea mandat de europarlamentar.

Eurodeputatul crede că multe dintre amendamentele propuse pentru legile justiției și codurile penale erau necesare. La fel ca mulți dintre parlamentarii PSD-ALDE, Norica Nicolai invocă o directivă europeană ce trebuie transpusă în legislația națională.

”Este text de directivă europeană. Spune foarte clar că, în relația cu media, în relația cu parchetele, trebuie ca această comunicare să fie organizată în așa fel încât să nu contureze o vinovăție înainte de declararea persoanei respective ca vinovată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Este foarte firesc. La Bruxelles, când am reglementat, am plecat de la exemplul francez”, spune liberala, la interviurile Libertatea LIVE.

”Parlamentul nu se grăbește să aplice legea”

Criticii spun că PSD și ALDE se grăbesc în mod nejustificat să implementeze Directiva 2016/343, deoarece aceasta are ca termen de implementare data de 1 aprilie anul viitor. În plus, România riscă să fie sancționată de către Comisia Europeană pentru alte 97 de directive UE încă neimplementate, unele dintre ele vechi de opt ani.

”Este o realitate. Dar nu este un argument. Să fac din nerespectarea legii, din tergiversarea ei, un argument, nu mi se pare în regulă. Nu credeți că ar fi cazul ca, în România, să ne revenim și să fim totuși consecvenți? Adică să ne grăbim și să respectăm legea. Pentru că despre asta vorbim. Nimeni nu se grăbește să respecte legea în țara asta. Nici măcar Parlamentul (…) Noi avem un tip de mentalitate care nu este compatibilă deloc cu o democrație consolidată. Dacă eram o democrație consolidată, în 45 de zile după ce Curtea Constituțională declara un text ca nefiind constituțional, îl reglementam imediat, pentru că mă obliga Constituția. Dar respectul față de lege s-a pierdut, nu există”, afirmă Norica Nicolai.

Cu sau fără avizul Comisiei de la Veneția?

Eurodeputatul crede că nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneția, așa cum au recomandat cele șapte ambasade UE care au criticat proiectele legislative din justiție dezbătute în Parlament.

”Nu cred că, în momentul de față, este obligatoriu să luăm avizul Comisiei de la Veneția. Vreau să-i vedem parcursul legislativ al proiectului, care va fi contestat, cu siguranță. O decizie a CCR va face cât un aviz al Comisiei. Domnul Tudorel Toader este membru, eu nu-mi imaginez că domnul Toader, care este la originea acestor reglementări, ar fi un personaj care ar încerca să eludeze o serie de recomandări”, a mai spus Nicolai.

”Este momentul ca toți, și cei care fac legea, și cei care o aplică, să gândim lucid, fără emoții și fără partizanate personale. Pentru că sunt partizanate și de-o parte, și de cealaltă. Toată lumea vrea să-și păstreze libertatea și posturile, și mandatele. Dacă nu vom înțelege lucrurile acestea și vom instrumentaliza o realitate, cred că facem un mare deserviciu țării ăsteia”, a adăugat Norica Nicolai.

”România nu va ajunge în situația Poloniei”

Norica Nicolai nu crede în avertismentul președintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia România riscă să ajungă în situația Poloniei, țară împotriva căreia UE a luat o decizie fără precedent.

”UE nu are putere să sancționeze Polonia și nici nu o va face, pentru că nu este în interesul ei. Cu o Germanie care nu este capabilă să-și facă un guvern, pentru prima oară în ultimii 70 de ani. O Europă care are probleme ei interne, de secesiune. Trebuie să renunțe la un anumit tip de aroganță care privilegiază statele mari”, susține Nicolai.

”MCV-ul va fi ridicat în 2018”

Europarlamentarul spune că UE nu are niciun interes să mențină Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, prin urmare acesta va fi ridicat anul viitor. Țara noastră va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, atunci când se vor termina și negocierile privind Brexit-ul.

,,Pentru noi, MCV-ul este o miză și nu prea. Ne-am cam obișnuit, de atâția ani. Facem emisiuni în săptămâna aia, facem dezbateri și s-a terminat povestea. Cea mai mare miză este pentru UE. Președinția românească din 2019 a Consiliului Uniunii Europene înseamnă Brexit. Cum negociezi un acord final cu o țară care are o asemenea etichetă și care este mai greu fecventabilă? Își creezi tu, ca Uniune, o vulnerabilitate. Ei știu foarte bine că, pentru a-și reduce anumite costuri, au nevoie de noi. Și o vor face. Deci, 2018 va fi finalul acestui Mecanism”, afirmă Nicolai.

Eurodeputatul mai spune că, deși PSD și ALDE sunt parteneri de coaliție, liberalii nu sunt o anexă a social-democraților.

”Categoric, ALDE nu este o anexă a PSD-ului. Suntem diferiți și avem o gândire diferită, ceea ce mi se pare normal. Dar, într-o conjuctură precum cea care există acum în România și în Europa, pentru că nu bate un vânt de roze din viitorul nostru, ALDE va rămâne în coaliție, impunându-și punctul de vedere mai ales la capitolul justiție, dar mai sunt și alte politici care ne preocupă”, a subliniat Norica Nicolai.


Citește și:

Ambasadele UE trag un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției: Riscă să pună în pericol progresele României

Urmărește-ne pe Google News