Libertatea: Nunta președintelui AUR, George Simion, a căpătat o importantă dimensiune politică prin invitarea „tuturor românilor” la un eveniment care în mod normal ține de viața privată. Care este scopul acestei acțiuni?
Cristian Pîrvulescu: Evident, este o nuntă politică, care a căpătat, așa, o dimensiune mitologică. Ea urmărește să crească notorietatea și totodată să îl lege pe Simion de popor.
George Simion este un populist total. Poporul este invitat, poporul participă, poporul și nu elitele. Este o nuntă care nu face decât să o copieze pe cea a lui Corneliu Zelea Codreanu de acum aproape 100 de ani, care s-a desfășurat cam în aceeași regie.
– Poate avea un impact politic acest eveniment? Poate să aducă procente în sondaje?
– În orice caz, asta speră. Probabil va și avea. Nu știu dacă el se va vedea însă în sondaje. Depinde foarte mult și de modul în care este comentată, percepută.
Dar, după cum știți, George Simion și AUR nu se adresează celor care citesc presa mainstream, ci celor care sunt foarte atenți la rețelele sociale. Deci probabil că acolo va avea o destul de mare audiență. Dacă se va transforma această audiență în susținere politică, asta este mai complicat.
„Modelul Zelea Codreanu: o nuntă ca-n povești”
– Comparația cu nunta liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu este justificată? Care sunt argumentele?
– Este exact același model pe care l-a folosit atunci Corneliu Zelea Codreanu. O nuntă ca-n povești. Pentru că asta este, o nuntă ca-n povești. Zelea Codreanu se adresa la vremea respectivă unui public în general rural. Într-o Românie în care cei care trăiau în zona rurală și erau sensibili la acest tip de mitologie erau importanți.
Astăzi, sigur, e mai puțin important, dar în continuare poate să joace un rol. Va avea vreo rezonanță în rândul simpatizanților legionari, câți mai sunt? E greu de spus, pentru că Simion nu și-a propus niciodată să preia mesajul lui Corneliu Zelea Codreanu, spre deosebire de Claudiu Târziu și de alți colegi din AUR.
Dar cred că există aici un scop în copierea acestei nunți, care se desfășoară cam în aceleași coordonate: este vizibil, orientată spre un public antieuropean și conservator.
„AUR încearcă să obțină recunoaștere internațională”
– Totuși, George Simion s-a distanțat de Călin Georgescu în momentul în care acesta a spus despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu că sunt martiri.
– Așa este și știm și de ce. Pentru că, spre deosebire de mișcarea legionară, AUR încearcă să obțină recunoaștere internațională în cadrul unui partid european. Nu este foarte clar în momentul de față care este situația, dar ar dori să facă parte din partidul conservatorilor europeni și atunci orice asociere cu lideri care sunt considerați fasciști este riscantă.
Spre exemplu, cel pe care în urmă cu câteva luni, un an îl declara modelul său, Viktor Orban, deși preia în mare măsură practicile lui Horthy, nu se afișează niciodată cu Horthy.
Deci trebuie să înțelegem că aceste mesaje sunt adaptate contextului european, al Uniunii Europene de azi.
– Ați declarat recent, pentru G4Media, că modul în care a fost construit acest eveniment arată că este, citez: „o construcție mult mai elaborată și aș putea crede că este vorba de un laborator de psihologie socială și politică”.
– Această asociere, care este evidentă, are în vedere o serie întreagă de elemente de psihologie socială și în mod evident aceste elemente sunt interpretate în raport cu anumite concepte din psihologia socială.
Așa-numita psihologie a maselor, dar adaptată momentului. Adresabilitatea acestor evenimente este evident gândită în raport cu anumite obiective, dar și în raport cu anumită teorii.
„Simion și-a atins deja obiectivul”
– La Școala de vară organizată de AUR în acest an a ținut un discurs și profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române. Se poate vorbi de o apropiere între Academia Română și AUR?
– Cred că este riscantă o asemenea apropiere, Academia Română este o instituție serioasă. Este evident că unii dintre cei care lucrează la Academie au simpatii ultraconservatoare și poate chiar o nostalgie legionară.
– Ce anume s-ar putea întâmpla sâmbătă și ar putea da peste cap calculele politice ale liderului AUR?
– Nu se mai poate întâmpla nimic. Chiar dacă vremea ar fi vitregă, nunta va avea loc și, iată, este un eveniment pe care îl comentăm în paginile Libertății. Deci și-a atins obiectivul.
– Considerați că vom asista sâmbătă la o lansare timpurie a unei campanii prezidențiale?
– A, asta este evident: e campanie electorală. Și este ceea ce urmărea în subsidiar: să se prezinte ca un candidat al poporului la prezidențiale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro