Libertatea: Mai sunt doar câteva zile până la alegerile de duminică și întrebarea e ce se va întâmpla la Primăria Capitalei. Cine câștigă, cine pierde?
Cristian Pîrvulescu: În momentul acesta avem trei ipoteze pentru Primăria Capitalei: prima, în cazul unei prezențe de sub 35%, câștigă Gabriela Firea. A doua, la 40% prezență se joacă între cei doi candidați. A treia, la peste 45% prezență, câștigă Nicușor Dan. Dar trebuie să ne amintim aici și prezența anterioară de la alegerile din București, din 2016, când fără mize politice, a fost de 33%.
– Cât contează Traian Băsescu în ecuația calculelor de duminică?
– Foarte mult, este evident că are un nucleu de bază, e și o corecție dată USR-PNL. Sigur că situația partidului (PMP) a fost una dintre cauzele acestei candidaturi. Este evident însă că Băsescu nu are mașinăria electorală ca să devină un candidat redutabil. Pe de altă parte nu exclud ca în spatele candidaturii sale să fi existat și grupuri de interese care să fi influențat decizia lui Băsescu de a candida. Și nu mă refer neapărat la bani de campanie, pentru dacă aceștia au existat sau nu vom afla sau nu la un moment dat, dar mă refer la zona dezvoltatorilor imobiliari care să fi încurajat această candidatură și care sigur nu sunt fericiți cu ideea că Nicușor Dan ar putea câștiga alegerile și de aceea s-a și încercat această compromitere.
Starea deplorabilă a Bucureștiului, traficul blocat, haosul urbanistic sunt o consecință a influenței prea mari pe care o au aceste grupuri în zona politică.
Cristian Pîrvulescu, politolog
– Ce se va întâmpla la sectoare, în București, cât contează aici prezența?
– La sectoare dependența de prezența la urne e mai mică. La sectorul 1, la o prezență medie, Clotilde Armand este în față, la sectorul 2, în față este fostul liberal trecut la PSD Cristian Popescu, care a condus, de fapt, sectorul și care are propria mașinărie în spate.
La sectorul 3, cred că va ieși Robert Negoiță, la sectorul 4, nu știu bine, e Băluță, dar candidata USR-PLUS, sprijinită de PNL, Simona Spătaru, a fost o opțiune curajoasă. La sectorul 5, cred că prima șansă o are Daniel Florea, iar la sectorul 6, cred că prima șansă o are Ciprian Ciucu, de la PNL.
Cristian Pîrvulescu, politolog
Vom vedea, cum spuneam, contează cât va fi prezența, dacă va ploua, dacă se va produce sau nu o mobilizare pe internet în aceste zile.
Cred că PNL va avea 1-2 șefi de consilii județene în plus față de PSD
– Cum estimați că va arăta votul în țară?
– În țară risc un pronostic clar: PSD va lua cel mai mare număr de primari, PNL va lua cele mai multe voturi (pentru că punctează în marile orașe, n.red.), la președinți de Consilii județene va exista o diferență de 1-2 în favoarea PNL, ceea ce va consolida mult acest partid, conducând spre o bipolarizare a vieții politice românești fără precedent în ultimii ani. Estimez că 85% dintre viitorii primari vor fi de la PNL-PSD, restul de la UDMR și Pro România.
Marile municipii vor fi câștigate de PNL, reședințele de județ vor fi mai degrabă ale liberalilor, iar asta va marca o puternică înrădăcinare a PNL în România. Numai că PNL nu mai e un partid liberal, de fapt, ci unul conservator. Din acest punct de vedere, lui Klaus Iohannis i-a reușit mai bine ca lui Traian Băsescu să creeze un sistem bipartid.
Cristian Pîrvulescu, politolog
– Dar USR nu apare în enumerarea dumneavoastră?
– USR, dacă va câștiga în București cele două sectoare, se va putea poziționa apoi pentru alegerile parlamentare. Este foarte interesant ce se va întâmpla la Timișoara, acolo unde USR a venit cu un candidat european, dar cred că Nicolae Robu va câștiga. Există în Timișoara un electorat conservator, oricât s-ar vorbi de multiculturalism.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro