Criza prețurilor din energie, războiul din Ucraina, pandemia și seceta, toate aceste probleme cu care se confruntă omenirea în ultimii doi ani se traduc pentru omul de rând în scăderea nivelului de trai cu perspective nu foarte optimiste. Libertatea a stat de vorbă cu Adrian Vasilescu, omul care stă de 26 de ani în umbra guvernatorului BNR și care vorbește despre cum va arăta anul 2023 și la ce să se aștepte românii în viitorul apropiat.
Libertatea: Domnule Adrian Vasilescu, se încheie 2022, un an scump pentru români. La ce să se aștepte în 2023?
Adrian Vasilescu: Potrivit tradiției, vom petrece Crăciunul și Anul Nou încrezători în viitor. Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023.
– Nu scăpăm de niciuna?
– Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație. Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024.
– Cu ce inflație va termina România acest an? În primele 3 trimestre ale anului ea a fost de 10,2%, 15,1% și, respectiv, 15,9%.
– O să urmeze ca Banca Națională a României să prezinte raportul pe trimestrul 4, dar probabil că va fi aproape de cea prognozată, în jurul valorii de 16%. Și în funcție de aceste actualizări va face proiecția pentru anul 2023, care va arăta o scădere lentă. Important pentru BNR e ca strategia pe care a ales-o să dea rezultatele pentru care ne-am pregătit. Și anume, calmarea inflaționistă să nu se facă prin sacrificarea creșterii economice. Peste tot în lume, inclusiv în SUA, se conturează deja ideea ca inflația să fie dusă în jos cu prețul unei recesiuni ușoare. România are șansa să depășească criza fără recesiune și sperăm să se mențină trendul pozitiv al creșterii economice.
– România tot anunță creștere economică, dar românul de rând nu o simte deloc în buzunar. Unde trebuie să se uite ca să vadă această creștere economică?!
– Omul de rând trebuie să înțeleagă că tot se întâmplă la nivel global influențează realitatea din fiecare familie. Toate prognozele pentru anul viitor s-au făcut sub impactul a trei riscuri majore: geopolitic, energetic și economic. Românul trebuie să se aștepte să le facă față. Marii istorici au subliniat faptul că popoarele care înving sunt cele care știu să facă față provocărilor vremii. Nu știu dacă România știe să facă față provocărilor, dar știu că trebuie să învețe acest lucru.
– Să revenim la creșterea economică din România. Unde e această creștere? De ce nu o simțim în viața de zi cu zi?
– România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce nu o percepe în buzunar românul? Pentru că nu am reușit să-i asigurăm acestei creșteri economice și sustenabilitatea necesară. Iar agențiile de rating ne arată că avem deficite majore: deficit mare al bugetului de stat, deficit între importuri și exporturi, deficit al bugetului curent. Avem deficit de autostrăzi, infrastructură care aduce beneficii comerțului. Avem multe deficite…
– Creștem, dar nu foarte sănătos!
– Un mare economist român, Ion Ghica, pe vremea când era prim-ministru (11 februarie 1866 – 10 mai 1866 – a fost al cincilea premier din istoria României mici), iar țările dezvoltate din Europa erau cu mult înaintea noastră, a spus: „România are totul de creat”. Și acum România are multe de creat. Trebuie să ne asumăm istoria noastră. Nu putem să trăim ca americanii, ca britanicii, ca germanii. Nu putem să trăim nici măcar ca polonezii, care au un avans de zece ani față de noi. Repet, trebuie să ne asumăm istoria noastră.
– În concluzie, cum va arăta anul 2023 pentru românul de rând?
– Prețurile vor continua să crească, dar nu atât de mult ca în 2022. Nu ne vom mai întâlni cu prețurile de la începutul anului 2022, care vor rămâne istorie. Inflația va încetini, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori cu toții. 2023 va fi un an de luptă. Un alt an de luptă.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
canad • 28.12.2022, 12:14
pe tine si pe isarescu sa va creada popa; rusine. Ati dublat preturile pt ca asa ati vrut voi...putin..pandemie...razboi...gasitimereumotive si apoi s-au marit taxele..ati adunat bani la buget pt voi..si acum aruncati cu maruntis pensionarilor si celor fara venituri...rusine...rusine si celor ce va acorda spatiu la ziarul lor...