Este pentru prima dată după 1941, când trupele germane avansau spre Moscova, când capitala Rusiei este amenințată direct, subliniază Armand Goșu pentru Libertatea. Asta chiar dacă, precum mulți alți analiști internaționali, Goșu crede că puterea limitată a șefului mercenarilor nu are nicio șansă de a-l răsturna pe Putin.
Dar regimul de la Kremlin, în sine, pe termen mediu, „este în pericol”, spune istoricul și face o paralelă cu momentul 1917. În primăvara acelui an, „revoltele unor unități de mitraliori” și apariția unei revolte generale au dus, în doar câteva zile, la dispariția țarului și a unei dinastii care condusese un imperiu de 300 de ani.
„Cine și-ar fi putut închipui că se poate prăbuși în doar câteva zile? Orice se poate întâmpla și acum, cu evenimentele din Rusia. Mulți oameni sunt rezervați când analizează, mulți oameni refuză să creadă că Prigojin, până mai ieri măciuca din mâna lui Putin, a scăpat de sub control și a ajuns să muște mâna stăpânului, a celui care l-a hrănit atât de mulți ani”, a adăugat Armand Goșu pentru Libertatea.
Goșu constată că semnul rupturii între Vladimir Putin și Evgheni Prigojin nu a venit printr-un atac direct la adresa președintelui rus, ci prin atacarea narativului lui Putin legat de războiul declanșat în Ucraina.
Mercenarul a spus că este un război de jaf, nu unul în care să fie salvată populația sau limba rusă. Aici puteți citi mai multe dintre afirmațiile lui Prigojin.
Șeful Wagner a lansat atacul direct asupra lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, și asupra lui Vitali Gherasimov, șeful Statului Major. Profesorul Goșu explică faptul că Vladimir Putin a încurajat aceste conflicte între diferite tabere, dar, pentru prima dată, pare că lucrurile au scăpat de sub control.
Armand Goșu, care a studiat istoria spațiului ex-sovietic, precizează că Prigojin nu are nimic personal cu Putin, iar când îl analizăm pe șeful mercenarilor Wagner nu trebuie să îl privim ca pe un politician dornic de putere.
„Prigojin este liderul lumii criminale”
„El este un lider al lumii criminale. Prigojin are o psihologie de condamnat, în conflict cu legea. El are o mentalitate bazată pe alte valori decât un om politic. Nu e capabil de negocieri bazate pe concesii. În lumea criminală ai onoarea”, este comentariul făcut de profesorul Goșu.
Iar onoarea lui Prigojin a fost umilită de Șoigu în diferite ocazii.
„Pe marea scenă a țării, el trebuie să-și ia revanșa în fața lui Șoigu pentru umilința de acum câțiva ani când Șoigu, crede Prigojin, a permis americanilor să bombardeze câteva sute de mercenari Wagner. El s-a întors la Moscova și Șoigu nu l-a primit și când a dat peste el la o recepție din Kremlin l-a luat peste picior. Așa ceva nu se iartă”, descrie raportul de putere Armand Goșu.
Potrivit acestuia, puterea lui Prigojin a fost construită însă tot pe spatele armatei ruse, care l-a alimentat cu resurse și i-a permis să fie mai presus de lege când a eliberat condamnați pentru a-i transforma în mercenari.
Cine ar putea profita de rebeliunea militară Wagner
În analiza făcută pentru Libertatea de istoricul Armand Goșu, acesta subliniază că esența acestei mișcări s-ar putea să nu aibă legătură exclusiv cu Prigojin, ci cum acționează elitele din Rusia.
„Ei se pot folosi de răscoala lui Prigojin pentru ca alții să preia puterea. Poate chiar din serviciile de securitate cineva, cum e Patrușev, să ia puterea”, a declarat Armand Goșu pentru Libertatea. Nu neapărat în acest moment, ci într-un orizont rezonabil de timp.
Nikolai Patrușev este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. În anii ‘90 evoluția lui Patrușev este legată de serviciul de informații FSB. El consideră că Statele Unite vor să distrugă Rusia.
„Răscoala militară ne spune că la nivelul elitei ruse nu s-a ajuns, din diferite cauze, la un acord pentru un transfer de putere relativ pașnic, controlat. Atunci ar putea să fie nevoie, la un moment dat, de o astfel de criză pentru a porni un mecanism care să ducă la înlocuirea lui Putin”, este opinia lui Armand Goșu.
Estimarea lui Goșu este că „cel mai probabil, frontul se va prăbuși mai devreme sau mai târziu, iar ucrainenii își vor elibera teritoriul, inclusiv Crimeea”.
„Sper că România va avea încă un secol de liniște, ursul rusesc va fi ținut departe, la 1.000 km de granițele României. România va avea timp să se modernizeze și nu va mai exista acest fals motiv că e Rusia aici și noi trebuie să fim cu guvern condus de generali și alte prostii de genul acesta”, a afirmat Armand Goșu pentru Libertatea.