La 16 ani, un tânăr crescut în Valea Vișeului, Maramureș, intra în redacția Gazetei Sporturilor din București și le spunea celor de acolo că vrea să se facă jurnalist. Șase ani mai târziu, la 22 de ani, Răzvan Luțac făcea parte din echipa de investigații compusă din Cătălin Tolontan și Mirela Neag, echipă care dezvăluia problemele sistemului medical din România după tragedia de la Colectiv. Munca lor, ajunsă subiect de film nominalizat la Oscar, avea să fie văzută și lăudată în toată lumea.
Răzvan Luțac scrie din 2018 la Libertatea, iar de atunci numele său se leagă de zeci de investigații.
Despre investigații și de ce este important să susțineți jurnalismul de calitate, în interviul care urmează.
Cuprins:
Cum demontezi un fake news în timpul războiului
Răzvan Luțac: Pe la începutul războiului, au apărut în presa internațională fotografii cu o femeie plină de sânge, victima unui bombardament rusesc. Propaganda pro-rusă a preluat imaginile și a spus că sunt un fake news și că Libertatea preia un material din propaganda ucraineană. Până la urmă am găsit-o pe respectiva femeie și am sta de vorbă cu ea. Era o profesoară din Ciuhuiiv, oraș din estul Ucrainei. Femeia era reală, ne-a trimis un filmuleț în care i se vedeau cicatricile de pe față. Iar atunci, materialul de pe Libertatea cu această femeie a fost preluat și în presa internațională.
Cum au fost descoperiți doi medici falși
Răzvan Luțac: Investigația a pornit după ce sursele ne-au spus că medicul Matteo Politi operează, deși el nu este medic. Omul încercase același lucru și în Italia și fusese prins. Am verificat informațiile și s-au adeverit: omul care făcuse o mulțime de operații estetice, nu era medic. El este una dintre persoanele apărute în fața instanței în urma unei investigații pornite de Libertatea.
În cel de-al doilea caz, este vorba despre un medic care lucra în Spitalul Județean Ilfov, o doamnă care a fost văzută de foarte multe mame în sala de operații, iar când a fost confruntată cu aceste informații, dânsa ne-a furnizat niște documente false. Mai mult, după ce autoritățile au început ancheta în cazul ei, privind participarea la anumite intervenții chirurgicale, aceasta a fost văzută de către jurnaliștii Libertatea fiind într-o sală de examen, dând bacalaureatul.
Presiunile împotriva redacției
Răzvan Luțac: Avem zeci de procese. Un exemplu ar fi primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care ne-a dat în judecată de foarte multe ori, în ultima perioadă chiar după aproape fiecare articol publicat despre el, pentru a fi scos acel material de pe site. Suntem amenințați aproape săptămânal cu judecata de către cineva. Unii ne amenință, alții ne și dau.
Cercetarea CV-ului fostului ministru al Cercetării și Digitalizării, Florin Roman
Răzvan Luțac: Ni s-a atras atenția că în CV-ul domnului Florin Roman există o carte. Am început să o căutăm, însă nu era de găsit. L-am întrebat pe domnul Roman despre care și ne-a spus că nu o are la el, dar ne-o trimite când ajunge acasă, la Alba Iulia. Ne-a trimis vreo 10 pagini, dar nu erau pagini din carte, ci erau din lucrarea sa de master. Nu ne-a trimis pagini din carte, pentru ca ea nu exista fizic nicăieri.
Apoi am comparat acele pagini din lucrarea de masterat și am descoperit că ele erau copiate cuvânt cu cuvânt dintr-un suport de curs, din 2007, ce aparținea unui profesor. Iar apoi a venit și o confirmare din partea Universității Babeș-Bolyai, care a spus că domnul Florin Roman nu a fost niciodată studentul acelei universități. Ca urmare a dezvăluirilor Libertatea, Florin Roman și-a dat demisia.
Ce înseamnă să faci investigații
Răzvan Luțac: Pentru o informație cât de mică, trebuie de foarte multe ori să ne deplasăm, să zicem, în celălalt capăt al țării sau în străinătate pentru a sta de vorbă față în față cu sursa, pentru a verifica dacă sursa este reală și nu este doar un cont fals care încearcă să ne pună pe o pistă greșită. Și, evident să verificăm ulterior informațiile primite. Ori toate aceste lucruri implică foarte multe costuri.
Manifest
Jurnalismul de investigații începe cu tine, cititorul. Tu ești în linia întâi, alături de jurnaliști pentru a încerca să facem o societate mai bună, mai corectă. În acest context, Libertatea a lansat un program de donații. Nu e o condiționare, accesul la conținut nu va fi restricționat în niciun fel, iar Libertatea va continua să pună sub semnul întrebării lucrurile care nu sunt la locul lor și va scoate la lumină faptele ce se vor ascunse. Așa cum a făcut și până acum.
Cei dintre dumneavoastră care doriți să susțineți jurnalismul de calitate o puteți face, iar suma minimă este de 10 lei pe lună. Veți avea, drept mulțumire, un site fără reclame, plus alte beneficii.