Adriana Mitchell, avocată de imigrări în Philadelphia, spune că americanii au trecut printr-o campanie electorală dură, care i-a amintit de tensiunile politice din România.

A votat cu Joe Biden pentru că este un om de stânga, pentru a răspunde astfel campaniei de demonizare a imigranților dusă de Trump, pentru că simte că în societatea americană există prea multe inegalități.

Acum așteaptă patru ani mai liniștiți și o vindecare a rănilor. Adriana Mitchell nu crede în etichetele puse viitorului președinte – socialist, extremist, neo-marxist. ”Biden este un moderat și de aceea a fost votat în statele în care Trump obținuse majoritatea acum patru ani”.

Adriana Mitchel trăiește de 14 ani la Philadelphia FOTO: Arhiva personală

– Cum a fost campania electorală acolo? Cum ai simțit-o?
– Campania a fost foarte dură, pentru că societatea americană a fost mai polarizată ca niciodată. Tensiunile probabil că existau dintotdeauna, dar Trump, prin tipul lui de discurs, le-a adus la paroxism. Plus că toată lumea este nervoasă și obosită pentru că pandemia pare să nu se mai termine.

Nu mi-am imaginat niciodată că societatea americană o să ajungă să semene cu societatea românească, în care oamenii ajung să nu-și mai vorbească după o campanie electorală, pentru că au opinii politice diferite.

Partea frumoasă pentru mine era chiar faptul că oamenii, indiferent de ceea ce gândeau, se respectau. Discursul era civilizat. Campania asta a arătat cu totul altfel. Mi-a amintit de tensiunile și de pasiunea din România.

– Cu cine ai votat și de ce?
– Am votat cu Biden/Harris. Pentru că sunt om de stânga declarat, pentru că sunt avocat de emigrări. Pentru că Trump a demonizat imigranții și a creat haos în sistemul de imigrări, fără a lua niște măsuri coerente într-un sistem care are mare nevoie de reformă. A fost principala mea motivație.

Eu, ca imigrant și ca avocat de imigrări, m-am simțit pusă la colț, am fost tot timpul în defensivă. Schimbările legislative fără niciun fel de noimă nu au adus acea rezolvare a problemelor pe care sistemul le are.

Nu aveam cum să votez altfel. Motivele sunt multe. Cred că în societatea americană e nevoie de o serie de măsuri de stânga. E prea multă inegalitate într-o țară atât de bogată.

Ar fi al doilea motiv general pentru care eu am votat stânga.

– Pennsylvania a fost un stat-cheie și a fost cel care i-a adus Casa Albă lui Biden. Philadelphia, orașul în care trăiești, este cel care i-a adus victoria, așa cum s-a văzut la numărătoare. De ce?
– Philadelphia e un oraș care votează cu democrații. Nu știu procentul de acum, dar la alegerile precedente, 82% au votat cu Hillary Clinton. E un oraș divers, e un oraș în care oamenii se înțeleg între ei, un oraș cu multe minorități. Un oraș muncitoresc.

E o metropolă americană, iar metropola votează stânga.

Cred că oamenii sunt foarte cu capul pe umeri și toleranți. E un oraș frumos și îl iubesc chiar pentru asta. Oamenilor nu le plac excesele și cred că discursul republican e mai strident. Așa îmi explic eu.

Restul statului e divers. Sunt multe motive pentru care statul a fost disputat. A fost un stat industrial în care a existat mult minerit și siderurgie. Joburile au murit, au murit comunități întregi, oamenii nu și-au găsit alte resurse și locuri de muncă. Evident că un discurs precum al lui Trump, în care li s-a spus că vinovați pentru problemele lor sunt imigranții, străinii, chinezii, prinde. Plus promisiunea că le va aduce locurile de muncă înapoi.

– Societatea e divizată, mulți alegători au votat pentru Trump, inclusiv mulți români, îngrijorați, spre exemplu, de măsurile de stânga economice pe care le va lua Biden. Ce crezi că va urma?
– Sper să urmeze patru ani cu ceva mai multă liniște. După dezbaterile ținute de cei doi candidați în paralel, în locul celei de-a doua confruntări, un comentator de la TV spunea că dezbaterea cu Biden a fost ”refreshingly boring” (revigorant de plictisitoare).

Vreau să ne întoarcem la asta. Pentru că multă lume zice că Trump a făcut lucruri, a dezvoltat economia. E discutabil, se poate analiza. Ce pot să spun, ca cetățean, este că polarizarea asta nu a folosit nimănui. S-a văzut la urne, se vede în ce se întâmplă cum afară în unele locuri. Sper să ne întoarcem la la un discurs civilizat.

Nu cred că românii care muncesc ca mine vor avea de suferit, nu vor crește taxele cu 90%. Biden e un moderat, nu e un socialist, extremist, neo-marxist și ce etichete i se mai pun. De aceea a și câștigat voturi în anumite state unde Trump obținuse majoritatea acum patru ani, pentru că oamenii l-au perceput ca pe un moderat.

Și de acea nu mă aștept la niște schimbări radicale. Sper că va fi capabil să ajute la vindecarea rănilor pe care timp de patru ani Trump le-au provocat. Și că va fi liniște.

Ca profesionist care are de-a face cu imigranții, sper că democrații vor avea posibilitatea să pună la punct o reformă reală a sistemului de imigrație, pentru că acum e haos. Măsurile luate nu au făcut decât să blocheze sistemul.

Urmărește-ne pe Google News