O declarație falsă a moderatorului de televiziune conservator Tucker Carlson, care tocmai i-a luat un interviu lui Vladimir Putin, ce urmează să fie difuzat joi (vineri dimineață, ora României), a fost demontată chiar de oficialii de la Kremlin, miercuri.

Carlson, fosta vedetă a Fox News, demis de televiziune și acuzat în mod repetat că a promovat informații false și teorii ale conspirației, afirmase că ziarele și televiziunile americane importante au refuzat să-i ia interviuri lui Putin și că ignoră poziția Rusiei pe tema războiului, el venind la Moscova pentru a remedia situația.

„Domnul Carlson se înșală”, a spus însă Dmitri Peskov în timpul briefingului său zilnic pentru reporteri. „Primim multe cereri de interviuri cu președintele”, a adăugat el.

Peskov a recunoscut că Kremlinul respinge cererile de interviuri din partea marilor instituții occidentale și a explicat de ce i-a dat lui Carlson acceptul: pentru că „poziția sa este diferită” de cea a marilor „instituții media anglo-saxone”.

„Toate acestea sunt instituții media care adoptă o poziție unilaterală”, a spus Peskov. „Bineînțeles, nu avem nicio dorință de a comunica și cu astfel de mass-media și nu există niciun beneficiu în a le acorda interviuri”, a adăugat el.

În cei aproape doi ani de război, Carlson s-a remarcat prin poziția sa critică la adresa Ucrainei, opoziția față de susținerea americană pentru Kiev și adoptarea punctelor de vedere ale Kremlinului, motiv pentru care emisiunile sale au fost preluate în mod constant de presa de stat rusă.

Putin se adresează republicanilor trumpiști

Decizia Kremlinului de a accepta interviul cu Carlson, crede Washington Post, demonstrează interesul lui Putin de a construi punți de legătură cu politicienii trumpiști din Partidul Republican și pare să reflecte speranța Kremlinului că Donald Trump va reveni la președinție și că republicanii vor continua să blocheze ajutorul militar american pentru Ucraina.

Blocarea acestui ajutor militar ar putea oferi Rusiei o cale spre victorie în războiul de aproape doi ani. Deși conflictul se află în prezent într-un impas, Ucraina se confruntă cu o lipsă critică de soldați, muniție și arme, în timp ce se luptă cu o forță rusă mult mai mare și mai bine echipată.

Putin se prezintă ca un apărător al valorilor conservatoare tradiționale, sugerând astfel o cauză comună cu conservatorii trumpiști. Putin a făcut referiri repetate și batjocoritoare la promovarea de către Occident a drepturilor transsexualilor.

De asemenea, guvernul lui Putin a zdrobit libertatea de exprimare, a interzis orice exprimare publică a identității LGBTQ+ și a încarcerat sute de activiști antirăzboi, critici, feministe, avocați și personalități culturale care s-au exprimat pe această temă.

Republicanii pro-Trump sunt un aliat natural pentru Putin în ceea ce privește drepturile LGBTQ+ și alte chestiuni. Iar Kremlinul încearcă de mult timp să exploateze diviziunile din societatea americană și să intervină în politica internă a țării, inclusiv prin utilizarea fermelor de troli de pe internet.

„Carlson este inteligent și agenda sa este clară. El și Putin vor lucra împreună în mod strălucit pentru a consolida narațiunea falsă despre Ucraina, pentru a-l slăbi pe Biden și pentru a-l întări pe Trump”, a scris Janis Kluge, un analist pe tema Rusiei.

„Această coproducție a lor poate fi cel mai eficient și toxic clip de propagandă creat până acum”, a adăugat el.

Consternarea jurnaliștilor care au fugit din Rusia

Atacul lui Carlson la adresa jurnaliștilor americani, scrie Washington Post, a fost uimitor, având în vedere că doi jurnaliști care sunt cetățeni americani sunt acum încarcerați în Rusia.

Este vorba despre Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, care a fost acuzat de spionaj și arestat de agenții Serviciului Federal de Securitate anul trecut în timpul unei călătorii la Ekaterinburg, și Alsu Kurmasheva, de la Radio Europa Liberă/Radio Liberty, care are dublă cetățenie, americană și rusă, și care a fost arestată în octombrie în timp ce vizita Rusia din Praga, unde locuia.

Mulți analiști și jurnaliști au criticat, de altfel, poziția lui Carlson.

Konstantin Sonin, un economist rus proeminent și critic al lui Putin, care în prezent lucrează la Universitatea din Chicago, a declarat că este „uimitor” faptul că Carlson merge la Moscova „pentru a afla ce se întâmplă”, în loc să viziteze Ucraina, care se confruntă zilnic cu baraje de rachete rusești.

„Cum ar putea o vizită la Moscova, capitala țării agresoare, la 800 de kilometri de granițele războiului să ajute la înțelegerea a ceea ce se întâmplă?”, s-a întrebat el pe X, fostul Twitter.

Alții și-au exprimat o consternare similară.

„Incredibil!”, a subliniat proeminenta jurnalistă rusă Evghenia Albaț, care este o susținătoare a liderului opoziției încarcerat Aleksei Navalnîi și care trăiește în prezent în Statele Unite.

„Sunt în situația sutelor de jurnaliști ruși care au fost nevoiți să plece în exil pentru a continua să relateze despre războiul Kremlinului împotriva Ucrainei”, a scris Albaț.

„Alternativa era să merg la închisoare. Iar acum acest ticălos ne învață despre jurnalismul bun, din apartamentul de la Ritz de 1.000 de dolari, din Moscova”, a spus ea.

Ucrainenii s-au simțit și ei profund jigniți de interviul lui Carlson, postând pe rețelele sociale imagini cu locuitorii Kievului adăpostindu-se în metrou, în timp ce rachetele rusești loveau miercuri capitala ucraineană.

Lăudat de comentatorii ruși pro-Kremlin

În tot timpul războiului, Carlson a preluat frecvent propaganda Kremlinului cu privire la războiul împotriva Ucrainei, atacându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și opunându-se ajutorului militar american.

Iar propagandiștii ruși nu au ignorat acest lucru. Comentatorul pro-Kremlin Serghei Markov s-a numărat printre cei care au salutat interviul lui Carlson cu Putin și capacitatea acestuia de a ajunge la republicanii lui Trump.

Markov a afirmat și el în mod fals că guvernele occidentale au „interzis” marilor instituții media occidentale de presă să îi ia interviuri lui Putin, deoarece „toate guvernele occidentale știu în principiu că Rusia are dreptate”.

„Aceasta este conspirația mondială pe care Tucker Carlson o poate distruge parțial”, a spus Markov.

Un canal media rusesc de pe Telegram, Ostorojno Novosti, a relatat că presa de stat rusă l-a menționat pe Carlson de peste 2.000 de ori în ultimele zile. Unele instituții i-au urmărit chiar și vehiculul, relatând unde a mâncat, cu cine s-a întâlnit și ce a vizitat.

Presa locală a relatat că Carlson a vizitat fast-food-ul care a înlocuit McDonalds atunci când lanțul a părăsit Rusia.

„O astfel de atenție acordată cetățeanului american a dus la apariția unor glume pe rețelele sociale despre dragostea propagandei de stat pentru un străin care a venit la ruși”, a relatat Ostorojno Novosti.

Reporterul militar pro-război al televiziunii de stat ruse de stat și bloggerul Evgheni Poddubni, care este popular printre naționaliștii ruși și are peste 700.000 de abonați pe Telegram, a subliniat și el că interviul lui Carlson cu Putin este o dovadă că în Occident „adevărul nostru este solicitat ca niciodată până acum”.

Propagandistul televiziunii de stat Vladimir Soloviov a părut chiar să sugereze că interviul lui Carlson va torpila orice ultimă speranță de aprobare a unui nou ajutor militar american pentru Ucraina.

Soloviov a declarat că vizita lui Carlson a venit „în cel mai prost moment posibil pentru Occident” și l-a implorat pe Carlson să se alăture Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, pe care Soloviov o conduce.

Urmărește-ne pe Google News