După ce președintele Klaus Iohannis a caracterizat comentariul lui Vlad Voiculescu în care acesta critica modul în care a fost calculată rata de incidență înainte de alegeri drept o „exprimare nefericită”, liberalii au sărit și ei să-l pună la punct pe ministrul Sănătății.
Șeful PNL, Ludovic Orban, i-a cerut lui Voicuulescusă stea mai puțin pe Facebook, iar vicepreședintele PNL Florin Roman, un critic constant al lui Voiculescu, afirmă în interviul pentru Libertatea că acesta „alimentează propaganda PSD” și „ori nu se pricepe, ori e prost sfătuit”, sugerând că ministrul ar trebui schimbat. Același Roman scrisese miercuri un mesaj tranșant și pe Facebook: „Ne-am săturat de circ ieftin și incompetență!
„Voiculescu alimentează propaganda PSD”
Libertatea: – Ați postat pe pagina de Facebook un mesaj în care îl criticați pe ministrul sănătății. Sugerați chiar înlocuirea acestuia. Care sunt motivele care ar justifica luarea unei astfel de măsuri?
Florin Roman: –Pentru că nu poți ca ministru al sănătății să dai drumul la o asemenea prostie, că au fost falsificate cifrele pe pandemie, și să alimentezi propaganda PSD-ului, care susține asta în mod permanent că se falsifică cifre.
Și în momentul în care introduci în discuție și faptul că au fost falsificate în perioada alegerilor, ca să se facă alegeri, e a doua minciună. Pentru că modul de calcul al INSP-ului a fost modificat undeva la sfârșitul lunii septembrie, nu avea nicio legătură cu alegerile parlamentare.
La momentul respectiv, rata de incidență nu cuprindea focarele dintr-o localitate. Pentru că Nelu Tătaru avea ca strategie să carantineze și să izoleze focarul. Nu carantinezi localitatea, carantinezi focarul de la căminul de bătrâni, dacă vă amintiți că în perioada aia apăreau multe focare în cămine pentru persoane vârstnice.
„Fie nu pricepe despre ce este vorba, fie este prost consiliat”
– Cu ce scop a făcut ministrul sănătății aceste comentarii, în opinia dumneavoastră?
– Eu nu pot să știu ce este în capul domnului ministru. Eu chiar nu înțeleg desele bâlbe pe care le face. Fie nu pricepe despre ce este vorba, fie este prost consiliat. Sau poate vrea doar să arunce o petardă ca să nu se vadă fondul problemei.
– Și care este „fondul problemei”?
– Fondul problemei este că de trei luni de când dânsul a preluat mandatul, nu avem nici creștere de paturi pe ATI, ceea ce președintele îi spune la fiecare întâlnire: „Domnule, vezi că ai valul trei, suntem încă în pandemie. Vezi că prima problemă pe care o ai este să-ți crești numărul de paturi”.
Autorităţile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID şi suntem în această situaţie când practic în fiecare zi se ajunge la limită
Klaus Iohannis,
– Considerați că acțiunile ministrului Vlad Voiculescu aduc prejudicii de imagine coaliției guvernamentale?
– Din punctul meu de vedere, da. Haideți s-o luăm cu începutul, că s-au tot acumulat:
- Ia decizia de a descentraliza centrele de vaccinare fără să discute cu Asociația Municipiilor și orașelor. Și țineți minte scandalul cu domnul Boc, care, pe bună dreptate, îi spune: „băi, omule, te obligă legea când descentralizezi ceva, să dai drumul și la sursele de finanțare”. Asta spune legea.
- Plata celor din centrele de vaccinare: nu e de vină ministrul, e de vină un funcționar. Nu e adevărat, tu ești conducător al acelei instituții, tu urmărești dacă lucrurile se respectă sau nu se respectă. Adică sunt lucruri cu care nu te joci legate de pandemie.
- Scandalul cu colonelul Gheorghiță pe campania de vaccinare.
- Scandalul cu Ministerul Apărării Naționale. Nu poți să fii în conflict permanent cu colegii tăi miniștri, cu premierul și așa mai departe.
Din păcate, senzația mea este că dânsul nu cunoaște. Deci, dacă nu intri în spitale, dacă nu umbli prin țară, dacă nu vezi că nu ai infrastructura necesară pe ATI… Numai din raportări pe care le primești la birou și nu te duci în teritoriu, așa cum făcea doctorul Tătaru, părerea mea este că e foarte greu să înțelegi fenomenul.
Florin Roman:
„Eu mă simt îngrijorat, nu ajutat de mandatul domnului Voiculescu”
– Îl acuzați pe domnul Voiculescu că nu este solidar cu Guvernul, dar dumneavoastră faceți aceste acuzații public, nu în interiorul coaliției…
– Da, le fac public. Pentru că și dacă suntem în aceeași coaliție nu înseamnă că dacă domnul Voiculescu face prostii, noi trebuie să-l aplaudăm.
– În concluzie, considerați că se impune schimbarea domnului Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății?
– Eu, dacă aș fi în locul domnului Cîțu, după acest șir de bâlbe, aș avea o discuție foarte serioasă cu domnul Voiculescu și l-aș întreba un singur lucru: domnule, îți asumi să fii solidar cu acest Guvern sau tu vrei să faci opoziție, criticând tot ce-a fost înainte și ce este în actualul Guvern? În funcție de răspunsul lui, aș lua o decizie, ca premier.
Nu se poate să fii Gică Contra la tot ce se întâmplă în Guvernul din care faci parte.
Florin Roman, vicepreședinte PNL
– Schimbarea ministrului sănătății la numai trei luni de la instalare și în plin val trei al pandemiei nu ar putea fi considerată o măsură riscantă?
– Din punctul meu de vedere, este oportună orice decizie care ajută oamenii să treacă pandemia. Nu să ne genereze probleme. Eu mă simt îngrijorat, nu ajutat de mandatul domnului Voiculescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro