Pentru ca de obicei ficatul nu doare, ci sufera “in tacere”, oamenii cu diverse afectiuni hepatice trebuie sa-si cunoasca bine organismul si simptomele ce tradeaza o problema acuta a acestui organ.

Aceste simptome sunt: senzatie de balonare, de apasare si prea-plin, oboseala dimineata (imediat dupa trezire), prurit (mancarimi) in diverse zone ale corpului, umflarea gambelor si gleznelor, dureri in articulatiile mainilor si picioarelor, mirosul acru al transpiratiei. Se stie de altfel ca ficatul “se tradeaza” si printr-o colorare galben intens a mucoaselor corneei si chiar a pielii.

Cei care se stiu cu diverse afectiuni hepatice trebuie sa fie foarte prudenti in perioada Sarbatorilor si a meselor copioase. In primul rand alcoolul trebuie evitat. Dar pentru ca multi spun “n-o fi crima daca beau si eu un paharel”, macar acesta sa fie vin (maximum 200 ml), bere (maximum 330 ml), cidru (maximum 500 ml) ori alt must fermentat din fructe. Se recomanda evitarea tariilor, a alcoolul concentrat. Trebuie retinut insa ca daca este vorba despre un ficat gras, “dobandit” tot din cauza unui consum exagerat de alcool etilic, acesta nu se poate regenera decat daca se renunta definitiv la alcool si nu se admite nici o exceptie. Alimentele cele mai periculoase pentru ficat sunt grasimile animale prajite, zaharul rafinat industrial, pastaile (fasole, mazare), varza, castravetii cruzi, rosiile, nucile, coca dospita si bauturile carbogazoase ce contin acid carbonic.

In schimb, chiar si in meniurile de Sarbatori se pot gasi peste, carne slaba de pasare sau vita, soia, produse lactate degresate, ulei de masline, miere, fructe si legume proaspete.

Trebuie sa se asigure o hidratare suficienta: 1,5 – 2 l apa plata pe zi, eventual ceaiuri racite de plante, cu efect de stimulare a functiilor hepatice, sucuri naturale de legume si fructe. Complementar tratamentului recomandat de gastroenterolog, se pot folosi cu succes terapii cu efect de detoxifiere a ficatului (pe baza de anghinare, armurariu, papadie, cicoare, pelin, obligeana sau gentiana). Presopunctura si acupunctura contribuie la stimularea functiilor hepatice si de asemenea si cateva remedii homeopatice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News