Se poate spune chiar că trăim epoca de aur a consumatorilor, când putem decide și controla natura și calitatea lucrurilor pe care producătorii ni le pun la dispoziție. Sau cel puțin unii dintre ei, aceia care ne și ascultă, nu doar ne iau banii.
Hai să și exemplificăm un pic. La capitolul mâncare, ia gândește-te puțin. De câte ori n-ai întâlnit oameni cu diverse sensibilități la anumite alimente și ingrediente? De câte ori n-ai auzit în jurul tău oameni plângându-se, de exemplu, de diverse afecțiuni puse pe seama unor alergii sau intoleranțe la anumite alimente? De exemplu, intoleranța la gluten sau boala celiacă, așa cum i se mai zice, și alergia la soia. Dar să le luăm pe rând.
Ce e intoleranța la gluten?
Mai tehnic, i se spune boala celiacă. Popular, îi zicem intoleranță la gluten și așa ai și auzit, probabil, vorbindu-se despre ea în jurul tău pe internet sau la televizor. Înseamnă o permanentă intoleranță la grâu, secară, orz și ovăz. Efectele ei nu sunt deloc ușoare, căci cauzează leziuni ale mucoasei intestinului subțire, cu posibile urmări în creșterea și dezvoltarea defectuoasă a copiilor, diaree, pierdere în greutate, balonare.
Cele mai recente studii au arătat că de boala celiacă suferă aproximativ 2 din 100 europeni și 1 din 300 americani. Și în ultimul timp, datorită îmbunătățirii metodelor de diagnostic, sunt descoperite tot mai multe cazuri an de an.
Cei care suferă de această boală au de-a face cu tot felul de restricții și constrângeri care le fac viața grea. Pe lângă faptul că nu se pot bucura de numeroase alimente, pot avea și manifestări foarte neplăcute, de la dureri abdominale, balonare până la simptome severe, precum diareea și ulcerele bucale (leziuni pe mucoasa gurii).
Pentru ei, soluția este să se ferească de alimentele pe bază de cereale. Din păcate, nu e așa de ușor cum sună. Pentru că glutenul este folosit astăzi și în alte tipuri de alimente. De aceea, persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să citească mereu cu atenție eticheta cu ingredientele produselor pentru a descoperi inclusiv conținutul intrinsec de alergeni în produs care apare la secțiunea “Ingrediente”, dar și la mențiunile “Poate conține urme de …”, căci așa se semnalizează pe etichete posibilitatea contaminării cu substanțe alergene pe flux.
Un exemplu de alimente pe care le consumăm frecvent și care pot conține gluten sunt produsele din carne. În acest caz, glutenul poate proveni din ingrediente (pot fi utilizate fibre vegetale ce conțin gluten sau mixuri de condimente care conțin gluten) sau din contaminarea încrucișată pe fluxul de producție.
Și atunci ce ne facem? Cum ziceam mai devreme, unii producătorii sunt atenți la nevoile și cerințele consumatorilor. Cris-Tim e unul dintre ei. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor cu diferite afecțiuni digestive, printre care intoleranța la gluten, produsele Cris-Tim au fost regândite. Printr-un proces de îmbunătățire calitativă au fost eliminate, printre altele, și ingredientele ce conțin gluten.
Așa a apărut Eticheta Curată de la Cris-Tim. Aceasta semnalizează clar – la raft și pe ambalaj – faptul că produsele din carne de la Cris-Tim nu conțin gluten și sunt, prin urmare, bune de consumat și de către persoanele care suferă de boala celiacă.
Astfel, compania reușește azi să aducă românilor mezeluri fără gluten, fără amidon, fără MDM, fără soia, fără coloranți sintetici și fără monoglutamat de sodiu adăugat. Cum a făcut asta? Datorită tehnologiilor nou-introduse în exclusivitate în România, a inovațiilor la nivel de rețetă, dar și a unei selecții foarte riguroase a furnizorilor de materii prime și ingrediente. Eticheta Curată și întregul proces din spatele ei au fost aplicate celor mai iubite game Cris-Tim: Cris-Tim, Matache Măcelaru, Bunea Haiducul, Gostat, Salam Săsesc și noua gamă pentru copii Obrăjori.
Dacă vrei să știi mai multe despre ce alte lucruri NU conține Eticheta Curată și despre întreg procesul din spatele ei, intră pe https://etichetacurata.cristim.ro. Pentru că, nu uita, un consumator informat e un consumator puternic. Așa că informează-te și alege doar ce e bun pentru tine, oricare ar fi particularitățile și nevoile tale.