Care sunt cauzele intolerantei la lactoza?
Organismul copilului nu poate digera “zaharul” (natural) din lapte si din produsele lactate, iar acest lucru se declanseaza de obicei dupa infectii virale/bacteriene digestive, alergii alimentare sau la copiii care sufera de sindromul de colon iritabil. De asemenea, sugarii nascuti prematur pot prezenta intoleranta la lactoza pana cand se matureaza lactoza din intestinul lor. Aceasta intoleranta poate dura o saptamana sau uneori chiar 4-5 luni.
Intoleranta la lactoza nu e propriu-zis o boala, de aceea doar medicul pediatru se poate pronunta asupra existentei sau nu a acesteia.
Cum se manifesta?
Principalele manifestari ale intolerantei la lactoza sunt: greata, balonari, diaree cronica (miros acid, spumoasa), crampe abdominale (“borborisme” intestinale).
Ce e de facut?
Dr. Petran recomanda renuntarea la laptele care contine lactoza si trecerea brusca la formulele de lapte delactozat sau lapte pe baza de soia, insa numai medicul pediatru poate decide perioada de timp in care se va administra copilului acest lapte special.
Sunt diferite grade de intoleranta, de aceea nu toti copiii care prezinta aceasta incapacitate digestiva trebuie sa renunte la consumul de produse lactate, deoarece exista nenumarate sortimente ce au un continut redus de lactoza. Nu trebuie eliminate din dieta zilnica a micutului iaurtul (bifidus), untul, branzeturile sau smantana, insa se vor folosi cu moderatie.
Studii recente au demonstrat ca aceasta intoleranta se diminueaza o data cu inaintarea in varsta, disparand de cele mai multe ori complet dupa varsta de 2 ani, cand se reface marginea in perie a intestinului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News