Ivan Martic, 31 de ani, s-a întors la Universitatea Craiova pentru a se lupta la titlu, elvețianul făcând un portret românilor în comparație cu ceea ce a văzut și trăit în țara lui.
Ivan Martic a sosit în România în vara lui 2017. Fundașul dreapta cu părinți croați, dar născut și crescut în Elveția, a semnat cu Universitatea Craiova, el câștigând Cupa României cu juveții în primul sezon aici. A părăsit Bănia în zorii pandemiei de coronavirus, a revenit în această vară la Craiova, pentru un nou contract cu oltenii.
A mai trăit în Italia și în Croația, unde a jucat fotbal, în afara țării sale, elvețianul Ivan Martic a creionat un portret al românilor într-un interviu acordat Libertatea: „Poate că nu sunteți la fel de dezvoltați precum noi, poate trăiți mai încet, dar cred că simțiți viața mai bine”.
Libertatea: Ivan, cum vezi România după ce-ai observat dezvoltarea țării în ultimii cinci ani?
Ivan Martic: Mă simt bine în România, de aceea când s-a ivit din nou posibilitatea să mă întorc, soția mi-a zis: „Hai, du-te, arată-le tot ce știi! Mai ales că ne-am simțit bine acolo”. OK, nu vă „perii”, țara are o viteză în minus față de Elveția. Dar și în Elveția parcă se trăiește prea în viteză, rapid, nu știu dacă este cea mai bună comparație. S-ar putea ca voi să simțiți viața mai bine.
– Cum se simte familia ta în România, la Craiova?
– Foarte bine. De aceea am decis să ne întoarcem. Ne-am adaptat la viața din Craiova, orașul arată de la zi la zi mai bine. Pot spune că mă simt la Craiova ca acasă. Îmi plac mult primăvara și vara. Cel mai bine mă simt pe stadionul „Ion Oblemenco” în zi de meci, oltenii mi-au transmis această stare de a trăi meciurile la intensitate maximă.
„Îmi plac parcurile pe care le-am vizitat”
– Ce-ți place cel mai mult la viața din România?
– Îmi place latura balcanică, faptul că oamenii trăiesc viața încet și sunt mai relaxați. Adică nu la fel de stresați precum în Occident, nu la fel de rapid ca în Elveția, gen trezit, muncă, acasă, culcat, trezit și de la capăt. Nu aveți viața elvețienilor, dar eu zic că sunteți mai fericiți. La ce bun dacă ai bani, dacă nu înțelegi prea mult din viață?! Mai încet, mai sigur…
– Ce nu-ți place?
– Felul de a conduce în trafic al românilor, în plus, traficul fiind oribil.
– Care sunt locurile tale preferate aici?
– Sunt multe restaurante frumoase, dar cel mai mult îmi plac parcurile din Craiova și din București. Bravo! Ceea ce am văzut eu este la nivel occidental.
– Vorbeai de mâncare, ce-ți place?
– Eu iubesc mâncarea, așa că am încercat de toate. Le-am recomandat mâncarea românească și celor de la mine de acasă. Le-am zis în Elveția: „Dacă mergeți în România, să încercați orice fel de mâncare, oamenii ăia sunt bucătari desăvârșiți”.
„Știam doar lucruri negative”
– Ce știai despre România până să ajungi aici?
– Nu prea multe spre deloc. Hai să zicem că singurele lucruri pe care le aflasem despre România erau negative. Dar odată ajuns aici, am realizat că cei din Occident habar n-au, sunt în bula lor, nu știu cum este România cu adevărat. Se iau doar după niște idei preconcepute.
– Ce-ai recomanda unui elvețian să viziteze în România? Din ceea ce ți-a plăcut ție.
– Mi-a plăcut lângă București, locul acela, Therme, Cluj este un oraș frumos, de asemenea, nu mai zic de Craiova. Iubesc dragostea necondiționată a oltenilor. Sunt nebuni după fotbal și îi apreciază mult pe jucători.
Anti social media
– Îți este teamă de ceva?
– De nimic. Oricum, tot ceea ce se întâmplă este voința lui Dumnezeu, totul este în mâinile Lui. Și am încredere că va fi bine totul. Și cu războiul din Ucraina se va rezolva curând. Da, mi-ar plăcea o lume cu cât mai puțin concentrată de ceea ce se întâmplă în online, pe rețelele de socializare! Poate așa ne-am exterioriza mai mult dragostea sau să ne ajutăm unii pe ceilalți.
– Ce-ți place să faci într-o zi liberă în România?
– Îmi place să mă relaxez într-un loc care să aibă zonă SPA. Ori să stau să mă relaxez cu familia sau cu prietenii într-un loc liniștit.
– Îți place ceva muzică din România?
– Da, manele. Asta e!
„Nu prea vă place să vă țineți de reguli”
– Cum i-ai descrie pe români în trei cuvinte?
– (răspunde în românește) Minunați, patrioți și nebuni! În sensul bun. (râde)
– Care este diferența cea mai mare între români și elvețieni?
– Românii trăiesc într-un ritm mai încet decât elvețienii. Dar sunt și mai puțin atrași, dedicați regulilor! (râde) Uneori e bine, alteori nu. Nu prea vă place să vă țineți de reguli!
– Ce-ai recomanda unui elvețian să viziteze în Craiova?
– Să-și facă programare pentru a vizita orașul într-o zi de derby pe stadionul Ion Oblemenco. Să simtă efervescența dinaintea partidei, în centru, apoi drumul spre stadion. Într-o zi cu meci fie cu FCSB, fie cu CFR Cluj, că Dinamo nu mai e în Liga 1. Cel mai tare sentiment.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro