Intoxicațiile cu ciuperci au crescut la cote alarmante în ultima perioadă, iar îmbolnăvirile au legătură cu ploile abundente care au dus la apariția în exces a ciupercilor, dar și a lipsei de informare a persoanelor care le culeg din pădure.
De aceea, specialiștii îndeamnă să se consume ciuperci numai din surse autorizate, cum ar fi marile magazine pentru că doar acestea sunt de origine controlată.
„În anii aceştia cu incidenţă ploioasă ridicată, cu ploi foarte dese, apar mult mai multe specii de ciuperci în mod masiv, iar unele dintre ele, toxice fiind, seamănă foarte bine cu cele comestibile, mai ales în stadiu tânăr. Motiv pentru care, în special în sacoşele culegătorilor, intră şi câte una sau două toxice, pe lângă cele 30-40 bune. Dar este exclus să vorbim de contaminări ale speciilor comestibile“, a explicat Teodor Robu, pentru ziaruldeiasi.ro.
În cazul speciilor foarte toxice de ciuperci, este suficient ca un adult să consume o singură ciupercă ajunsă la maturitate pentru a-l omorî „în chinuri foarte mari“, iar o astfel de ciupercă amestecată într-o mâncare gătită şi consumată de mai multe persoane le poate face foarte mult rău tuturor celor care au consumat.
„Când vorbim de cele mai toxice specii, problema cea mai gravă este degradarea ficatului şi a rinichilor, în timp. Timp de 10-12 ore se instalează în sânge şi încet-încet începe să atace organele. Cei mai nefericiţi sunt chinuiţi şi 10-12 zile“, a mai spus Teodor Robu.
Buretele viperei, ”regina” ciupercilor toxice
Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume se găseşte în cantităţi mari şi în zona Iaşului, în special în pădurile de pe dealul Bucium. Numit popular „Buretele viperei“, Amanita phalloides produce aşa-numitul sindrom faloidian, responsabil pentru majoritatea intoxicaţiilor cu ciuperci. Teodor Robu a explicat că acesta are unele simptome de disconfort în primele 10 ore de la ingerare, care se agravează, de la dureri în zona stomacului, la senzaţii de vomă și frisoane.
Există şi unele simptome neurologice, iar dacă nu se solicită ajutor medical de urgenţă, există pericol de moarte chiar la o zi de la consumarea mâncării sau la câteva zile, dacă nu a fost o cantitate foarte mare. Persoanele care au supraviețuit ciupercilor otrăvitoare vor face apoi dializă pentru curățarea rinichilor.
EXCLUSIV/ ȘOC ÎN TRIBUNAL LA PROCESUL DE 3 MILIOANE DE LEI. VIDEO: Detectivii angajaţi de Mega Image l-au filmat din greșeală pe frate, în loc de invalid!