Cuprins:
Conform sursei citate, România a depășit Ungaria și Polonia la PIB per capita ajustat la paritatea puterii de cumpărare, plasându-se peste Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria. Salariul mediu anual ajustat a atins 17.739 de euro în 2023, depășind Ungaria și Grecia.
Infrastructura rutieră
În 2024, România a inaugurat peste 200 de kilometri de autostradă. Aceste noi tronsoane au conectat regiuni anterior izolate, stimulând investițiile străine în zone precum Oltenia și Moldova.
Aderarea la Spațiul Schengen
România a aderat cu drepturi depline la Spațiul Schengen. Începând cu 1 ianuarie 2025, circulația liberă a persoanelor și mărfurilor va aduce beneficii economice semnificative.
Sectorul IT și startup-urile tehnologice
Companii precum Google, Amazon, UiPath și Oracle și-au extins centrele de cercetare și servicii în țară. Firme românești precum eMAG, Digi și Bitdefender se dezvoltă rapid pe piețele străine.
Producția de gaze și investițiile în energie
România a devenit cel mai mare producător de gaze din UE, depășind Țările de Jos. Au început lucrările la platforma Neptun Deep în Marea Neagră, care va dubla producția de gaze a țării până în 2027.
În domeniul energiei regenerabile, România a atras 14 miliarde de euro din fonduri nerambursabile. Capacitatea de producție a crescut cu aproape 1200 MW în 2024.
Performanțe sportive
La Jocurile Olimpice de la Paris, România a obținut nouă medalii, clasându-se pe locul 23 în ierarhia globală. David Popovici a câștigat aur la 200 metri liber și bronz la 100 metri liber. Canotajul românesc a adus cinci medalii, inclusiv două titluri olimpice.
Naționala de fotbal s-a calificat în optimile Campionatului European din Germania și și-a asigurat un loc în barajul pentru Cupa Mondială din 2026.
Expansiunea capitalului autohton
Companiile românești au făcut achiziții și extinderi strategice pe multiple piețe. Banca Transilvania a finalizat achiziția OTP Bank în România. Dan Ostahie (Altex) a cumpărat Brico Dépôt România. Producătorul de vin Purcari a preluat Crama Baron Wines din Bulgaria.
Digi s-a extins în Spania, Portugalia și Belgia, iar eMAG a investit în noi hub-uri logistice în Balcani.
Industria
Dacia Sandero a devenit cel mai vândut automobil din Europa în 2024. Producția de automobile din România a stabilit un nou record, cu 466.833 autovehicule fabricate în primele 10 luni ale anului, o creștere de 10% față de 2023.
Creșterea populației
Pentru al doilea an consecutiv, populația României a crescut. La 1 ianuarie 2024, țara avea o populație rezidentă de 19,06 milioane de persoane, cu 9.900 mai mult față de anul precedent.
Aceste realizări demonstrează progresul constant al României în diverse sectoare, oferind motive de optimism pentru viitor. În ciuda agitației politice, România avansează în industrie, sport și antreprenoriat, dovedind creativitatea și ambiția românilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro