Românii iau drumul spaţiului extraterestru! Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat spre Cosmos prima rachetă realizată în ţara noastră, confirmându-şi poziţia în cadrul concursului Google Lunar X Prize. Dacă reuşesc să plaseze un vehicul pe Lună, românii de la ARCA primesc 30 de milioane de dolari. Primul pas serios a fost făcut la începutul acestei luni.
Atunci când cei de la Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică s-au înscris la concursul Google Lunar X Prize, chiar şi-au pus în gând să obţină premiul cel mare, adică nici mai mult, nici mai puţin de 30 de milioane de dolari! Pentru aceasta ei trebuie să trimită pe Lună un vehicul care va parcurge 500 de metri după aselenizare, după care va transmite pe Pământ o fotografie a peisajului selenar. Până la momentul victoriei însă va mai trece timp. Românii şi-au reconfirmat la 1 octombrie prezenţa serioasă în competiţie. “Am lansat cu succes prima rachetă spaţială românească. Avem acum confirmarea că sistemele funcţionează”, ne-a spus Simona Popescu, purtător de cuvânt al ARCA.
De fapt, zborul din 1 octombrie a reprezentat doar o etapă de teste. În colaborare cu Marina Militară, reprezentanţii ARCA au transportat echipamentul la bordul unei navei în largul Mării Negre. Aici, un balon a ridicat până la 14.000 de metri altitudine o replică fidelă, în miniatură, a rachetei HAAS, numită Helen. Mai departe, motorul rachetei a propulsat o capsulă până la 40.000 de metri altitudine. Mai era nevoie de încă 60.000 de metri pentru a penetra spaţiul cosmic. “Noi am urmărit doar testarea echipamentelor şi am realizat în acest moment tot ce ne-am propus. În aproximativ un an-doi vom lansa racheta propriu- zisă”, ne-a explicat Simona Popescu.
Echipa noastră este favorita competiţiei
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în 1999. Ţelul ARCA este acela de a câştiga premiul oferit de Google Lunar X Prize şi, în viitor, lansarea în spaţiu a primei rachete româneşti capabile să transporte un astronaut. Până atunci însă, echipa noastră se concentrează pe câştigarea concursului Google, unde este foarte bine cotată. Românii de la ARCA au devenit favoriţii competiţiei, pentru că sunt primii care au lansat cu succes o rachetă. Termenul final al concursului, care presupune trimiterea unui modul pe Lună, este 31 decembrie 2014. Pentru marele premiu se luptă 22 de echipe cu membri din peste 10 ţări.
HAAS ar putea fi lansată de pe Oceanul Atlantic
Din cauza formei ovale a Pământului, zona ecuatorială e perfectă pentru lansările în spaţiu, pentru că distanţa până la orbită este mai mică decât în alte părţi. Astfel, se consumă mai puţin combustibil.
De aceea există Sea Launch, adică un vapor şi o platformă maritimă de pe care pot fi lansate rachete în spaţiu. “Racheta care va zbura spre Lună nu va mai fi ridicată cu un balon, ci va avea alt mijloc de propulsie, propriu”, ne-a explicat Simona Popescu. Tocmai de aceea, HAAS ar putea fi lansată de pe platforma Sea Launch. Cum toate testele s-au dovedit un succes până acum, românii intră în cursa pentru câştigarea marelui premiu.
Cine face parte din ARCA?
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică numără 68 de membri, în toată ţara. În afară de aceştia, organizaţia mai colaborează cu specialişti ai diferitelor instituţii de profil. Printre acestea se numără Marina Militară sau Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (n.r. – ROMATSA). Următoarele persoane sunt doar câteva dintre cele care contribuie la drumul României spre Lună.