Au aşteptat-o cu sufletul la gură şi au mulţumit Cerului că au fost binecuvântaţi cu un copil. În ziua în care a venit pe lume însă, părinţii aveau să afle că fetiţa lor, care la ecografia de la 7 luni fusese declarată perfect sănătoasă, cu toate organele şi membrele dezvoltate, avea grave probleme de sănătate, iar picioruşul drept era extrem de scurt, atârnând la fel ca o aripioară. De aici şi porecla pe care i-am pus-o şi pe care am folosit-o în ziar când v-am relatat povestea ei şi anume: “fluturaşul cu trei aripioare şi un picioruş”.

Mai mult decât atât, copila, care în ciuda gravelor probleme de sănătate are chipul senin şi mai tot timpul zâmbetul pe buze, fusese diagnosticată şi cu scolioză congenitală. Părinţii au căutat aproape trei ani soluţii şi au aflat că cea mai bună varianată pentru fetiţa lor constă într-o intervenţie chirurgicală extrem de complicată pentru montarea unui dispozitiv Veptr.

Acesta se aplică sub coaste, împingând în punctele de sprijin pentru a se mări hemitoracele şi a se îndrepta coloana. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, specialiştii recomandă montarea acestuia la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, doar că un astfel de aparat costă 24.000 de euro. Cei care nu ajung la operaţie au organele interne situate anormal şi prezintă insuficienţă respiratorie, tulburări cardiace şi infecţii urinare. Mai mult decât atât, aceştia au o durată medie de viaţă scăzută.

Operaţii din patru în patru luni

Anul trecut, chiar dacă nu ştiau de unde vor putea face rost de bani pentru montarea dispozitivului de care copila lor avea atâta nevoie, cei doi părinţi disperaţi au reuşit să-şi programeze fetiţa la operaţie în Franţa. Intervenţia ar fi trebuit să aibă loc anul acesta, în luna octombrie. Doar că, în primăvara acestui an, starea de sănătate a micuţei s-a agravat, iar copila abia dacă mai putea respira. Cu ajutorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi al medicilor care o aveau în evidenţă, micuţa a primit dispozitivul Veptr fără de care starea ei de sănătate s-ar fi înrăutăţit considerabil. Doar că, odată cu montarea acestuia, problemele nu s-au terminat.

Şi asta pentru că, periodic, o tijă din cadrul dispozitivului cu pricina trebuie alungită. Iar pentru acest lucru, Ana-Rut trebuie să intre în sala de operaţii o dată la patru luni şi să suporte cu stoicism alte intervenţii chirurgicale. Iar asta nu e tot! În urmă cu doar o săptămână, medicii au decis să-i amputeze picioruşul drept, pentru ca fata să poată purta, cât mai curând, o proteză care să o ajute să se deplaseze singură, lucru pe care, de altfel, nu a putut să-l facă niciodată.

Tatăl ne-a povestit că durerile prin care trece micuţa sunt îngrozitoare, iar medicii i-au informat că acestea pot dura săptămâni întregi. Ana are nevoie acum de un scaun cu rotile, pe care să-l folosească până ce va avea o proteză de picior, dar şi de bănuţi pentru tratamentele necesare. Însă veniturile mici ale familiei nu pot acoperi toate aceste cheltuieli.

Mama este asistentul personal al Anei-Rut, iar pentru asta primeşte de la statul român 120 de lei. Tatăl copilei este pensionat din cauza unui diabet de care suferă de mai bine de 7 ani, iar din pricina bolii este nevoit să facă dializă de trei ori pe săptămână. Cine doreşte să o ajute pe micuţa greu încercată de soartă poate dona 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul “Ana-Rut”, iar pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.

 
 

Urmărește-ne pe Google News