UPDATE ora 14.40. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat luni, după ședința de la Palatul Victoria la care a participat premierul Florin Cîțu, dar și alți primari de sector, că „vor fi luate măsuri echilibrate”.

„Am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureștiului”, a declarat Nicușor Dan, la finalul ședinței de la Palatul Victoria, potrivit B1TV.

Edilul a vorbit și despre impunerea „decalării programului de muncă.”

De asemenea, Nicușor Dan a spus că în cadrul ședinței nu s-a discutat despre carantinarea unor sectoare. În prezent, cea mai mare rată de infectare este în sectorul 1. Aici rata de incidență raportată, duminică, de autorități era de 7, 15.

UPDATE ora 14.14. Nu au fost formulate propuneri concrete cu privire la carantinarea Bucureștiului în ședința de luni, care a avut loc la Prefectura Capitalei. În schimb, prefectul Alin Stoica a cerut DSP o analiză în ceea ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare.

„Voi comunica, evident, şi cu prefectul de Ilfov, cu prim-ministrul, cu ministrul de interne, iar mâine aştept o analiză pe toate elementele – pentru că nu e vorba doar de rata de incidenţă. Medicii se uită la presiunea care este asupra spitalelor, la numărul de medici, de vaccinări, incidenţa infectărilor în general pe populaţie şi mâine vor veni cu o analiză, cu date concrete şi pe baza analizei respective sper eu să putem să luăm cele mai bune măsuri. (…) O analiză pe toate elementele pe care le presupune legea am cerut-o de la DSP pentru mâine”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, la DigiFM, după ședința de la Prefectură, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, carantinarea este una dintre măsuri, însă depăşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă neapărat că Bucureştiul va intra în carantină.

„Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (…) Nu înseamnă că intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) – după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie”, a mai explicat Alin Stoica.

Bucureștiul a înregistrat duminică o rată de infectare de 5,33 la mia de locuitori, iar cifrele sunt în creștere în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare.

În acest context, Alin Stoica, prefectul Capitalei, a avut azi, la ora 12.00, o întâlnire cu reprezentanții DSP și INSP pentru a vedea ce măsuri vor fi luate dacă în București rata de infectare va trece de 6 la mia de locuitori.

„De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, în Bucureşti şi localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, malluri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere. Acum nu sunt alte măsuri pe masă”, a declarat prefectul duminică, după ședința în care au fost prelungite restricțiile pentru Capitală.

De asemenea, carantinarea Bucureștiului nu a fost exclusă nici de ministrul sănătății.

„Nu putem exclude. După 6 la mie – senzația mea este că vom ajunge acolo în câteva zile – nicio măsură nu poate fi eliminată. Încă o dată o să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei. (…) Aceleași măsuri cu care ne-am obișnuit în carantină. Foarte probabil că una dintre măsuri va fi declarația pe propria răspundere. Dintre închiderea școlilor și închiderea centrelor comerciale, cel puțin în weekend, cred că eu și Guvernul preferăm centrele comerciale”, a afirmat Vlad Voiculescu, duminică seară, într-o declarație de presă susținută în fața jurnaliștilor, la ieșirea din Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

De asemenea, luni, la ora 14.00, la Ministerul Sănătății va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și cu specialiști în sănătate publică și epidemiologie privind situația epidemiologică.

„București și Ilfov sunt interconectate. Este important să fie abordate unitar, e o masă mare de oameni care se deplasează. Încet-încet, această libertate nu ne-o vom mai putea permite. Trebuie pași suplimentari. Situația nu e roz. Colegii zic că e mult, e greu, suntem supraîncărcați, suntem în situația din noiembrie. (…) Măsurile trebuie luate cât de repede. Mi-e greu să zic un termen, mâine avem ședința. Aceste măsuri vor fi făcute publice”, a declarat, duminică seara, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că azi va avea loc o întâlnire cu primarul general și cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situația din București.

„Am văzut şi eu, ca şi dumneavoastră, imaginile cu ce s-a întâmplat în weekendul trecut în cluburi şi în staţiunile montane şi vreau să vă spun că sunt foarte supărat să văd că există o minoritate dintre concetăţenii noştri care încă nu vrea să respecte regulile în vigoare. Implicaţiile sunt pentru toţi”, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu.

Tot luni, Lucian Bode, ministrul de interne, a anunțat că o decizie de instituire a carantinei în București nu se va lua doar dacă incidența cazurilor va trece de 6 la mia de locuitori.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Sunt mai mulți factori. Nu trebuie să ne grăbim să dăm mesaje care să inducă panică în populație. Sper să nu ajungem în această situație. Împreună cu DSP, INSP, cu toți factorii implicați vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi 24.

 
 

Urmărește-ne pe Google News