Cuprins:
UPDATE ora 20.20: Premierul Marcel Ciolacu a ajuns joi seară, 21 noiembrie, în capitala Ungariei.
„Am ajuns la Budapesta, unde mâine are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la spațiul Schengen, obiectiv esențial al tuturor românilor! Chiar zilele trecute am fost la Bruxelles, la o întâlnire de lucru cu Președinta Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, la care au participat și cei doi Vicepreședinți români ai PE, Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Vor urma discuții la Budapesta, inclusiv cu Austria și Bulgaria
Vineri, 22 noiembrie, în capitala Ungariei va avea loc o întâlnire a miniștrilor de interne din România, Austria, Bulgaria și Ungaria, în care se va clarifica subiectul Schengen terestru pentru țara noastră.
„Vreau să îmi finalizez mandatul cu obținerea deciziei intrării depline a României în Schengen. În acest sens, mă voi întâlni cu omologul meu ungar și cu oficiali din Ungaria, țara ce deține Președinția în exercițiu a Consiliului UE, pentru a avansa în acest proces important pentru țara noastră. După finalizarea primei etape a aderării României la Schengen în martie 2024, prioritatea noastră este să definitivăm acest demers prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an. Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei, pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, înaintea discuțiilor cu Viktor Orban.
Din delegația română care merge la Budapesta mai fac parte ministrul de interne, Cătălin Predoiu, ministrul de externe, Luminița Odobescu, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
La discuțiile din capitala Ungariei va fi prezentă și Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, o susținătoare a intrării complete a României în Schengen.
Ungaria deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 31 decembrie și are un rol decisiv în extinderea Spațiului Schengen.
România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie
Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.
Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie 2024, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.
Surse: România va intra în Schengen terestru la Consiliul JAI din decembrie
Ultimul Consiliu JAI din acest an va avea loc la Bruxelles, pe 13 decembrie, dar oficial nu s-a stabilit nimic în privința punerii pe ordinea de zi a aderării complete a României în Schengen. Pentru ca un stat să fie acceptat este necesar consensul tuturor membrilor. Fiecare țară are drept de veto, astfel că și o singură obiecție împiedică aderarea.
Totuși, surse guvernamentale au declarat recent pentru Libertatea că Austria poate renunța la blocarea aderării complete a României la Schengen mai întâi pe 22 noiembrie, la summitul informal din Ungaria, iar la Consiliul JAI din 13 decembrie se va anunța decizia oficială.
Dar intrarea efectivă în Schengen terestru a României va avea loc în primăvara anului viitor, nu la 1 ianuarie 2025, așa cum a afirmat Marcel Ciolacu, au precizat sursele citate pentru Libertatea.