„Depindem în continuare de decizii politice, urmare unor alegeri şi acţiunile noastre sunt îndreptate spre a asigura toată informaţia şi argumentaţia necesară pentru ca aceste decizii, această decizie politică, să fie luată într-o manieră pozitivă, în interesul nostru”, a spus șefa diplomației române, care s-a referit la Austria, fără să o numească, a relatat news.ro.
Odobescu a adăugat că România este sprijinită de Comisia Europeană pentru aderarea terestră la Schengen: „Discutăm constant cu Comisia Europeană. Tot ceea ce ne-am angajat în declaraţiile politice pe care atunci când am intrat în Schengen-ul aerian le-am luat, noi le-am adus la îndeplinire. Am raportat, ca să spun aşa, deja, Comisiei Europene. Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, prezentat de doamna preşedinte von der Leyen, a precizat că finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la Schengen este prioritară şi beneficiem în continuare de sprijinul acesteia”.
Întrebată dacă decizia legată de Schengenul terestru ar putea veni până la finalul acestui an, Luminiţa Odobescu a răspuns: „Depindem, aşa cum am spus, de o decizie a unui stat membru, o decizie politică şi, evident, aşteptăm alegerile din ţara respectivă”.
Austria are alegeri legislative pe 29 septembrie, iar Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, antiimigraţie, este favorit, devansându-i pentru prima dată pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer.
Veto-ul dat de Viena în decembrie 2022, când s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schenghen, a fost legat de ascensiunea acestui partid extremist. Iar cancelarul Hammer a susținut, cu argumente demontate de România, că imigranţii ilegali ajung în Austria prin România şi Bulgaria, motiv pentru care cele două țări nu pot adera la Schengen.
Din 31 martie, România a intrat în „Schengenul aerian și maritim”, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.
În acest moment, singura țară care nu și-a dat acceptul pentru ca România să intre în Schengen și terestru este Austria, după ce Olanda a renunțat la veto.
Surse guvernamentale au spus însă din decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro