Alessandra Clemente, o avocată de 34 de ani și activistă anti-Mafia, este susținută de mai multe partide mici de stânga și se află deocamdată pe poziția a treia în sondaje, în cursa pentru primăria orașului Napoli, înainte de scrutinul din octombrie.

În echipa ei se află o femeie al cărei fiu a fost ucis de mafia, dar și Antonio Piccirillo, fiul rebel al unui șef mafiot.

Clemente, care a fost consilier pe probleme ale tinerilor în echipa actualului primar, Luigi De Magistris, speră să beneficieze de votul tinerilor. „Avem dreptul de a fi prima generație care trăiește fără Camorra”, a declarat Clemente pentru Politico.

Au existat mii de arestări, a spus ea, „dar nu este suficient”. „Avem nevoie de o investiție politică puternică și inteligentă în educație și incluziune socială, pentru a scăpa de cea mai puternică resursă a mafiei – transferarea (carierei mafiote) din tată în fiu, timp de generații”, a adăugat candidata.

Camorra „a furat definitiv viitorul mamei mele”

Clemente a crescut într-un oraș degradat, în care gunoiul putrezea pe străzi, iar populația se temea de conflictul violent dintre clanurile Camorrei, ramura mafiei italiene care operează în Napoli.

Avea 10 ani și se juca lângă casă în momentul în care a auzit focurile de armă care i-au ucis mama. Femeia, o profesoară în vârstă de 39 de ani, mergea pe stradă cu fiul ei de 5 ani când a fost atinsă de gloanțe, în timpul unei răfuieli între mafioți.

Camorra „a furat definitiv viitorul mamei mele”, a declarat Clemente. „În fiecare zi ne fură viitorul în moduri nu mai puțin importante – aranjarea licitațiilor publice, afaceri, droguri, încălcarea drepturilor”, a adăugat ea.

Clemente a explicat că l-a ales în echipă pe Piccirillo, un activist care a denunțat activitatea tatălui său, mafiot, deoarece și acesta a suferit pierderea unui părinte. Tatăl lui Piccirillo a stat în închisoare în cea mai mare perioadă a adolescenței fiului său.

Pe măsură ce a crescut, Clemente și-a transformat furia de după moartea mamei sale în activism. Ea a susținut cu asistență juridică victimele cămătarilor și ale mafioților care cereau taxe de protecție.

Acum, vrea să continue munca la nivel municipal, prin crearea de locuri de muncă, centre pentru tineret și creșe.

Napoli, un oraș greu de guvernat FOTO: 123rf

„Camorra îi exploatează pe cei tineri, de 21-22 de ani, și îi păcălește să adopte o viață despre care aceștia cred că le ofere putere și succes, când de fapt ea este o cale rapidă către moarte sau închisoare”, a spus Clemente.

Napoli are încă multe răni sociale și culturale, a adăugat Clemente. „Dar imaginea orașului s-a schimbat în mințile locuitorilor”, a mai spus candidata, care a observat că tinerii sunt tot mai mult în fruntea luptei împotriva mafiei.

Un oraș greu de guvernat

Pandemia COVID a accentuat șomajul și sărăcia din Napoli, iar mafia a încercat să exploateze această criză, distribuind hrană. Autoritățile au făcut și ele eforturi, transformând o proprietate confiscată de la clanul mafiot San Giovanni într-un „supermarket al solidarității”, unde persoanele dezavantajate puteau primi mâncare gratuită.

Dacă Clemente va câștiga în octombrie, ea se va lovi de marile probleme ale orașului – datorii de miliarde de euro, trafic haotic, accentuat de închiderea unui tunel important din oraș.

„Napoli este o metropolă complicată, care s-a dezvoltat uneori foarte repede și într-un mod haotic”, a declarat Paolo Cupo, de la think-tank-ul italian Trinità dei Monti Napoli.

„Este bogat în rezurse culturale și capital uman, dar să îl guvernezi bine nu este simplu și necesită capacitate organizatorică”, a adăugat acesta.

Clemente este susținută de comuniști și de alte grupări ale stângii radicale, dar și de diverse organizații care cer mai multe drepturi și finanțări pentru sudul neglijat al țării.

Ea susține că reprezintă o alternativă la „Draghismo” – politica centristă a premierului Mario Draghi.

Clemente candidează însă împotriva unor piese grele locale, inclusiv Gaetano Manfredi, fost decan al Universității Federico II, care este susținut de Partidul Democrat și de Mișcarea 5 Stele. Stânga a dominat de altfel politica din Napoli din anii 1980.

Cu 42% în sondaje, Manfredi are toate șansele să obțină primul loc în prima rundă de vot.

Dar Clemente se bucură de a doua cotă de încredere din toți candidații și a înregistrat o creștere semnificativă în sondaje, de la 5-9% în iulie la 18-22% săptămâna aceasta.

Ea a ajuns astfel aproape de candidatul dreptei – Catello Maresca, creditat cu 20-25% în sondaje.

Dacă ajunge în al doilea tur de scrutin, Clemente ar obține în jur de 48%, sub Manfredi, dar totuși neașteptat de aproape față de acesta, potrivit acelorași sondaje.

Vezi şi locuri de vizitat în Napoli!

Urmărește-ne pe Google News