Mașina veche de spălat, înlocuită doar când se strică
Cu toate că românii iau în considerare consumul redus de apa și de curent al mașinii de spălat rufe (24%), dar și funcțiile avansate de spălare și uscare, care le-ar ușura muncă (33%), doar defectarea mașinii de spălat vechi i-ar determină pe 33% dintre ei să achiziționeze una noua, de ultima generație, cu opțiuni moderne și eficientă energetic.
În cazul în care se hotărăsc să își schimbe mașină de spălat rufe, românii se ghidează după marcă (20%), dimensiune slim (19%), preț (17%), programele speciale cu care este dotată mașin, dar și după consumul de apă și energie (15%).
Frecvența de spălare a rufelor: 1-2 ori pe săptămână
• 91% dintre respondenți au afirmat că utilizează mașina de spălat rufe de 1-2 ori pe săptămână.
• 55% dintre persoanele intervievate au declarat că folosesc detergenți speciali pentru rufe albe și colorate.
• În plus, 39% susțin că obișnuiesc să spele manual diverse obiecte de vestimentație din materiale sensibile, precum mătasea și lâna.
• Mai mult decât atât, pentru a prelungi viață mașinii lor de spălat, 60% folosesc și un produs anti-calcar.
Uscătorul de rufe – o dotare la care românii doar aspiră
• 87% dintre cei chestionați au răspuns că nu dețin un uscător de rufe sau o mașină de spălat rufe cu uscător încorporat.
• Cu toate acestea, 57% dintre români susțin că este important sau foarte important ca mașina de spălat rufe să fie dotată și cu uscător, iar…
• 75% ar fi dispuși să plătească în plus pentru o mașină de spălat cu uscător.
Deși, în țările vest-europene, uscătorul de rufe este o necesitate, fiind prezent în majoritatea locuințelor, în România acest echipament pare să fie încă de tip aspirațional. Oamenii îi înțeleg utilitatea, însă probabil că penetrarea redusă a acestui tip de echipament este cauzată nu doar de nivelul veniturilor, ci și de dimensiunea majorității apartamentelor. Ținând cont de suprafața standard a apartamentelor de bloc din România, este greu de crezut că se poate găsi un spațiu suplimentar pentru instalarea unui uscător. Totuși, există, chiar și pentru spații reduse, două soluții:
• trusa specială pentru mașini de spălat rufe cu uscător încorporat
• trusa specială pentru montajul-turn; montajul-turn permite instalarea unui uscător deasupra mașinii de spălat rufe, ceea ce oferă o eficientizare a spațiului. În plus, uscătorul aduce și alte beneficii, cum ar fi opțiunea de uscare a hainelor în doar 25 de minute, facilitarea
sau chiar eliminarea călcatului, protejarea și reîmprospătarea țesăturilor etc.