Întrebarea nr. 1: Putem să mergem să ne vizităm părinții care locuiesc în alt județ? Se încadrează acest motiv în categoria „evenimentelor familiale”?
Răspunsul Poliţiei Române: În conformitate cu HOTĂRÂREA CNSU nr. 25 din 18.05.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate pe durata pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, punctul 20, litera g, îngrijirea membrilor de familie, a persoanelor aflate în întreținere sau asistența persoanelor vârstnice constituie excepție de la interdicția de a părăsi localitatea sau zona metropolitană.
Pentru a efectua deplasări în acest scop, trebuie completată în mod corespunzător declarația pe propria răspundere.
Reamintim faptul că rămâne valabilă recomandarea de a limita pe cât posibil deplasările și de a proteja persoanele din categoriile vulnerabile, pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus.
Întrebarea nr. 2: Este permisă deplasarea în afara localității/zonei metropolitane şi pentru a participa la evenimente familiale. Cum putem demonstra, la un eventual control pe traseul deplasării noastre, că mergem la un „eveniment familialˮ?
Răspunsul Poliţiei Române: Dacă deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, se va completa corespunzător declarația pe propria răspundere.
Facem precizarea că evenimentele private, în spații închise, pot fi organizate cu participarea a unui număr de cel mult 8 persoane, potrivit prevederilor HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.
Întrebarea nr. 3: Ce înseamnă „număr limitat de persoane” care participă la evenimente familiale? Dacă suntem rude, dar nu locuim la aceeași adresă, putem să ne adunăm 3,7 persoane sau mai multe?
Răspunsul Poliţiei Române: Este interzisă organizarea evenimentelor private în spații închise cu excepția celor la care participă un număr de cel mult 8 persoane, potrivit prevederilor HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.
Întrebarea nr. 4: Ce înseamnă deplasare „în scop umanitar”? Dacă mergem să le ducem părinților aflați într-un alt județ alimente/medicamente, se justifică scopul umanitar?
Răspunsul Poliţiei Române: Deplasarea în scop umanitar presupune desfășurarea unor activități organizate, de genul celor de voluntariat, transport de alimente pentru anumite categorii sociale defavorizate etc. Pentru a duce alimente părinților aflați în alt județ sau în afara localității/zonei metropolitane este necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere.
foto: Hepta
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!