FBI și-a asumat rolul de investigator principal al incidentului, în cursul căruia o persoană a fost ucisă și alte două au fost grav rănite, iar Donald Trump a suferit răni la urechea dreaptă.

Directorul Secret Service a fost chemat să depună mărturie în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților pe 22 iulie.

Între timp, iată cele cinci întrebări care ar trebui să primească răspuns, potrivit BBC:

1. De ce acoperișul de unde a tras atacatorul nu a fost securizat în prealabil?

În acest moment este în continuare neclar cum presupusul atacator Thomas Matthew Crooks a avut acces pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului de desfășurare a mitingului, aflată la aproximativ 130 m de Trump.

Acoperișul era o vulnerabilitate cunoscută înainte de eveniment, potrivit NBC News, care a citat două surse familiare cu operațiunile Secret Service.

„Cineva ar fi trebuit să fie pe acoperiș sau să securizeze clădirea astfel încât nimeni să nu poată ajunge pe acoperiș”, a declarat una dintre surse, citată de NBC.

Totodată, pe lângă problema accesului, s-a atras atenția asupra faptului că linia vizuală de la acoperiș la zona podiumului lui Trump ar fi trebuit să fie blocată.

Fostul director adjunct al FBI, Andrew McCabe, a declarat pentru CNN că acesta a fost „unul dintre cele mai elementare aspecte de securitate a locului, în special pentru un spațiu exterior și în mare parte necontrolat”.

2. Au fost transmise avertismente cu privire la atacator?

Un martor al împușcăturilor a declarat pentru BBC că el și alții l-au văzut „clar” pe Crooks târându-se pe acoperiș cu o pușcă. Ei au alertat poliția, dar suspectul a continuat să se deplaseze timp de mai multe minute înainte de a trage focuri de armă și apoi de a fi el însuși împușcat mortal, a relatat martorul.

Agentul special FBI Kevin Rojek a admis că a fost „surprinzător” faptul că atacatorul a fost capabil să deschidă focul.

Șeriful local a confirmat că Crooks a fost reperat de un polițist local, care nu a reușit să îl oprească la timp. Un lucru care rămâne neclar este dacă această informație a ajuns la agenții din jurul lui Trump, notează BBC.

Crooks era deja în vizorul oficialilor, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forțelor de ordine. Acesta a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că ofițerii au crezut că se comportă suspect în apropierea magnetometrelor evenimentului. Această informație ar fi fost transmisă Serviciului Secret.

3. S-a bazat Serviciul Secret prea mult pe poliția locală?

Atacatorul a tras din ceea ce poliția a descris ca fiind un „inel secundar”, care nu era patrulat de Secret Service, ci de polițiști locali și de stat.

Un fost agent al Secret Service a declarat că acest tip de aranjament funcționa doar atunci când exista un plan clar de acțiune pentru cazul în care este detectat un pericol.

„Atunci când vă bazați pe partenerii locali de aplicare a legii, ar fi bine să fi planificat cu atenție și să le fi spus ce vă așteptați să facă în legătură cu o amenințare”, a declarat Jonathan Wackrow pentru Washington Post.

Potrivit șerifului din district, a existat „un eșec”, dar nu există o singură parte de vină.

4. Au existat resurse adecvate alocate pentru eveniment?

Un fost președinte al Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților a sugerat că agenții Secret Service au fost „împrăștiați prea puțin”, ceea ce a agravat faptul că poliția locală nu a fost „instruită” pentru a asigura securitatea unui eveniment precum mitingul din Pennsylvania.

Jason Chaffetz a declarat pentru Washington Post că nu a existat un „profil de amenințare” mai mare decât pentru Trump sau președintele Biden, dar că acest lucru nu s-a reflectat în nivelul de securitate din Pennsylvania.

Reprezentanții Secret Service au negat sugestiile conform cărora o solicitare din partea echipei Trump de consolidare a personalului ar fi fost respinsă înainte de miting.

Washington Post a relatat despre un schimb de mesaje în care un fost ofițer Secret Service își întreba colegii cum a reușit suspectul să ajungă cu arma atât de aproape de Trump, iar răspunsul primit a fost: „Resurse”.

5. A fost Trump scos de pe scenă suficient de rapid?

Agenții care l-au protejat pe Trump au primit laude pentru intervenția lor, dar s-a pus și întrebarea dacă au fost suficient de rapizi în a-l urca pe fostul președinte într-un vehicul.

În imaginile din momentul incidentului se vede cum aceștia formează imediat un scut în jurul lui Trump în urma împușcăturilor, dar apoi par să se oprească atunci când el cere să își recupereze pantofii, apoi fostul președinte se ridică și îndreaptă pumnul înspre cer îndemnând la „luptă”.

Un veteran al Secret Service a declarat pentru New York Times că el nu ar mai fi așteptat.

„Dacă eram eu acolo, nu. Plecam, și plecam acum. Dacă eram eu, îi cumpăram eu o pereche nouă de pantofi”, a declarat Jeffrey James.

Fostul președinte american a fost atins de un glonț tras asupra lui de un tânăr de 20 de ani în timpul unui miting de sâmbătă din Butler, Pennsylvania. Glonțul i-a străpuns vârful urechii drepte, Trump fiind protejat imediat de agenții de securitate.

Atacatorul a fost ucis pe loc. Unul dintre susținătorii lui Trump a murit în timpul atacului, iar alte două persoane au fost rănite. FBI a anunțat că investighează incidentul ca fiind o tentativă de asasinat.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News